foto

Matthew McConaughey

  • nar. 4.11.1969 (50 let)
    Uvalde, Texas, USA

Biografie

Je jedním z předních hvězd Hollywoodu, jeho filmy utržily již více než miliardu dolarů. Narodil se v Texasu, vystudoval University of Texas v Austinu. Chtěl se stát právníkem. V okamžiku, kdy objevil inspirativní knihu Oga Mandina „The Greatest Salesman In The World, před jednou ze svých závěrečných zkoušek, věděl, že by měl od práva přejít k filmu.

McConaughey zahájil svou hereckou kariéru v roce 1991, kdy se objevil ve studentských filmech a reklamách v Texasu, režíroval také krátké filmy. Dostal šanci potkat se v Austinu s producentem Donem Phillipsem, který ho představil Richardovi Linklaterovi a byl obsazen do kultovní klasiky Dazed And Confused. Od té doby se McConaughey objevil ve více než 40 filmech, stal se producentem a režisérem, filantropistou s pevnou vazbou na Texas a filozofii „JK livin". K osobnostem Hollywoodu, se kterými pracoval patří Steven Spielberg, Robert Zemekis, Anthony Hopkins, Jodie Foster, Sandra Bullock a Al Pacino. V roce 2012 dokončil McConaughey kromě filmu Bernie také drama Killer Joe v režii legendárního Williama Friedkina, Magic Mike Stevena Soderbergha a filmy The Paperboy a Mud.

Kromě filmové kariéry se Matthew věnuje nadaci The Just Keep Livin, kterou založil v roce 2008.

D-cinema

Herecká filmografie

Filmy

2021 Sing 2
2020 Gentlemani
2019 The Beach Bum
Ticho před bouří
V kapradí: Film
2018 Mladý gangster
2017 Temná věž
2016 Boj za svobodu
Kubo a kouzelný meč
Zlato
Zpívej
2015 The Sea of Trees
2014 Interstellar
2013 Klub poslední naděje
Vlk z Wall Street
2012 Bahno z Mississippi
Bez kalhot
Reportér
2011 Bernie
Obhájce
Zabiják Joe
2009 Bejvalek se nezbavíš
2008 Bláznovo zlato
Surfařská svoboda
Tropická bouře
2006 Lemra líná
Návrat na vrchol
2005 Maximální limit
Sahara
2004 Paparazzi
2003 Jak ztratit kluka v 10 dnech
Ďáblíci
2002 Království ohně
2001 Lovec démonů
Svatby podle Mary
Třináct rozhovorů o tomtéž
2000 Ponorka U-571
1999 Ed TV
1998 Making Sandwiches
Newton Boys
The Rebel
Vítejte v Hollywoodu
1997 Amistad
Kontakt
1996 Osamělá hvězda
Scorpion Spring
Větší než život
Čas zabíjet
1995 Dámská jízda
Glory Daze
Judgement
Submission
1994 Andělé
Masakr v Texasu
1993 Můj chlapec se vrátil
Omámení a zmatení

TV seriály

2014 Temný případ (TV seriál)
Pusto a prázdno (S01E08)
Jakmile jsi odešel (S01E07)
Strašidelné domy (S01E06)
další epizody (8)
2012 Nahoru a dolů (TV seriál)
Chapter 21 (S03E08)
Chapter 16 (S03E03)
2010 Nahoru a dolů (TV seriál)
Chapter 12 (S02E06)
2000 Sex ve městě (TV seriál)
Útěk z New Yorku (S03E13)
1999 Tatík Hill a spol. (TV seriál)
The Wedding of Bobby Hill (S03E14)
1987 Nevyjasněné záhady (TV seriál)

Dokumentární

2018 Friedkin Uncut
2017 John G. Avildsen: King of the Underdogs - a.z.
U2 at the BBC (koncert)
2016 Richard Linklater: Snění je osud
Wild Turkey Bourbon: Matthew McConaughey Short Film
2014 21 Years: Richard Linklater
I Am Evel Knievel
Interstellar: Nolan's Odyssey (TV film)
Science of Interstellar, The
2012 Man in the Glass: The Dale Brown Story
2005 Mise na Měsíc 3D
2004 V záři reflektorů (TV seriál)
2003 Frat Boys (TV film)
Freedom: A History of Us (TV seriál)
2002 Art Show, The (TV seriál)
Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
Making of 'Frailty', The
2000 2000 ALMA Awards
1999 Edtv: Caught in the Camera's Eye
Story of Darrell Royal, The
The Making of 'Amistad'
1998 Junket Whore
Waking in Mississippi

Hudební videoklipy

2012 Synthesizers (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Filmy

2008 Surfařská svoboda

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1998 The Rebel

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(4 142)