Reklama

Reklama

Napoleon

(seriál)
Francie / Německo / Itálie / Kanada, 2002, 6 h (Minutáž: 90 min)

Režie:

Yves Simoneau

Předloha:

Max Gallo (kniha)

Scénář:

Max Gallo, Didier Decoin

Kamera:

Guy Dufaux

Hrají:

Christian Clavier, Isabella Rossellini, Gérard Depardieu, John Malkovich, Anouk Aimée, Heino Ferch, Sebastian Koch, Ennio Fantastichini (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Napoleon je ryze francouzský hrdina, ale jeho sláva, činy a rozhodnutí mnohokrát "překročily" francouzské hranice a pod jeho kroky se doslova otřásala celá Evropa. Na filmový projekt, který měl popsat Napoleonovu cestu nehynoucí slávy až po samý konec, však nestačily jen francouzské finance. Čtyřdílná minisérie byla natočena v koprodukci dalších sedmi států: Německa, Itálie, Kanady, USA, Velké Británie a Španělska. Oficiální rozpočet zní na 41 milionů eur, natáčelo se ve Francii, Rakousku, v Maďarsku se točily velké bitevní scény za účasti tisíců statistů, naši diváci samozřejmě poznají mnohé české exteriéry. Producenti plánovali tento projekt již několik let, měnil se režisér a samozřejmě se dlouho spekulovalo o hlavní postavě. Mnohé překvapilo jméno Christiana Claviera, který ve filmech uplatňuje především svůj komediální talent (Operace Corned Beef, Návštěvníci I, II, filmové zpracování známého komiksu o Asterixovi). Současný francouzský velkofilm se neobejde bez Gérarda Depardieua, který zde zahrál roli nepopulárního šéfa tajné policie Josepha Fouchého. Stejně jako v Bídnících získali producenti účast americké hvězdy Johna Malkoviche, který svým výrazným minimalistickým herectvím uchopil postavu Napoleonova diplomata Charlese Talleyranda. Z výrazných ženských postav jmenujme Isabellu Rosselliniovou jako Josefínu a Anouk Aiméeovou jako Napoleonovu matku. Velká historická dobrodružství velkého muže se otvírají roku 1816 na ostrově Svaté Heleny, kde má Napoleon dost času na to, aby ve své duši znovu prožil svůj život... (Česká televize)

(více)

Recenze (109)

Wolodja 

všechny recenze uživatele

Dalsi z miniserii tvurcu, kteri na televizni obrazovky privedli osudy Edmonda Dantese (Hrabe Monte Cristo) a Jeana Valjeana (Bidnici), obou to postav z klasickych romanu francouzske literatury. Tentokrat se vydali prozkoumat zivot Napoleona Bonaparta, IMHO nejzajimavejsi postavy francouzskych historie. Napoleon neni (nastesti) nijak glorifikovan ani demonizovan, je vylicen jako silna osobnost, ktera, jako kazdy jiny clovek, i chybuje. Mezi nejvetsi pozitiva bych zaradil vyborne herecke obsazeni a az netelevizne velkolepe pojatou vypravu. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Až dosud jsem si neuvědomila, že Napoleon byl vážně hodně malý – nevím, kolik měří Christian Clavier, ale určitě je nejmenším filmovým Bonapartem, kterého jsem kdy viděla – a že napoleonský komplex může být tedy hodně nebezpečný. A taky jsem si až dosud odmítala připustit, jakou frašku dokáže z filmu udělat současný český dabing. Napoleon sice svou armádou protáhnul kusem světa, ani to ale nevysvětluje, že francouzský důstojník posílá nepřítele „do Prčič“ (ledaže by to pochytil u Slavkova :). U historických příběhů sice trapně preferuju romantické linie před bitvami a historickou přesností, jisté, byť průměrné kvality ale tomuto zpracování upřít nemohu. ()

Reklama

TwoFace 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené filmy se skvělou výpravou. Velice působivé a zajímavé. Sice se najdou historické nepřesnosti, a film přeskakuje roky jako kdyby to byly dny, ale i přesto můžu Napoleona označit za nejlepší historickou adaptaci, co jsem kdy viděl. Christian Clavier se do charakteru Napoleona naprosto ponořil a je to znát na jeho skvělém výkonu jeho životní role. Sám jsem Napoleonovým obdivovatelem. Člověka, který se z vojáka vlastním úsilím, cílevědomostí, neústupným duchem a inteligencí dostal až na císařský trůn, stal se vládcem půlky Evropy, změnil svět a navždy se zapsal do dějin. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Výsledok nie je úplne presne očakávanou bombou, ale stále patrí k slušnému nadpriemeru. Totiž, navnadený čítaním Ladislava Klímu, ktorý rád a často Napoleona v svojom písanom diele spomínal, som čakal hlbší ponor do myšlienkového sveta veľkého francúzskeho vodcu a stratéga. Dočkal som sa skôr životopisnej ságy, vykresľujúcej komplexne svet okolo Napoleona, pričom jeho myšlienkový svet ostal len jemne poodkrytý. Nevadí, výpravné bojové scény, veľkorysé a pomerne presné kostýmy, svižne plynúci dej to dostatočne vynahradili. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

První díl mohl být víc než dobrým osobním dramatem pojednávajícím o Napoleonovi a jeho cestě vzhůru, kdyby mu nepřekážely trochu nemotorné scénky související s vojenským řemeslem. Neboť nevyvedené dobývání jakéhosi prý důležitého mostu (omlouvám se za nepřesné, zavádějící a lehce znevažující označení, ale dějepis není až tak úplně moje silná stránka) ani pohled na hrstku vojáků trmácejících se kdesi v egyptské poušti mě nepřesvědčily o strategických a vůdčích schopnostech hlavního hrdiny ani o profesionálních dovednostech režiséra a kameramana. Moje zklamání bylo o to větší, že krvavé potlačení roajalistického povstání v pařížských ulicích hned v úvodu bylo vyobrazeno dosti přesvědčivě. Zato druhý díl jako by se poučil z vlastních chyb a zcela neočekávaně dospěl, když záhy s přehledem rozehrál nebezpečnou partii převzetí moci - a nastavenou laťku si dokázal pohlídat po celou stopáž. Třetí díl je maličko ... nepřehledný - alespoň pro toho, kdo (podobně jako já) nezná všechna historická fakta o vojenských taženích Napoleona Bonaparta. Krom toho mu i mírně nadržuje, když se dívá na dějinné události téměř výhradně jeho očima. Na druhou stranu dokáže situaci i správně zdramatizovat. Některé scénky jsou sice dosti nenadále a snad i poněkud předčasně ukončené, ale v souhrnu se jedná o zdařilou záležitost, která snese srovnání s předchozí druhou částí. Zato poslední díl jako by maličko zaostával. Těžko říct, jestli větší část viny nesou (opět) ne zcela stoprocentně zvládnuté válečné výjevy nebo přílišné zabřednutí do duševních pochodů padlého císaře. Buď, jak buď, výsledný dojem je jen lehce nadprůměrný. ----- V globálu: 2,5* (1. díl) + 3,5* (2. díl) + 3,5* (3. díl) + 3* (4. díl) ... děleno čtyřmi = poctivé 3*. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (26)

  • Natáčení probíhalo také ve Slavkově v místní zámecké zahradě. Scéna ze Senátu pak byla nafilmována ve Valticích v konírně. Napoleonův (Christian Clavier) nucený exil na ostrově Elba je ve skutečnosti natočen na zámku v Kroměříži a v kroměřížské Podzámecké zahradě. (DecentFellow)
  • Keď sa seriál prvýkrát vysielal vo Francúzsku, prilákal v každej časti v priemere viac ako sedem miliónov divákov, čo predstavovalo podiel viac ako 30% zo všetkých televíznych divákov. (Arsenal83)
  • Seriál bol veľmi pozitívne prijatý vo Francúzsku, ale v Taliansku nastal pravý opak. Taliansky politik Umberto Bossi bol touto sériou nahnevaný, keď uviedol, že ospevovala Napoleona napriek tomu, že jeho okupácia Talianska mala za následok smrť státisícov a drancovanie mnohých umeleckých pokladov krajiny. Herec Gérard Depardieu sa projektu zastal, poznamenal, že ukázala len pravdu a uviedol, že "Bossi by bol asi radšej, keby zobrazili Napoleona ako idiota". (Arsenal83)

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama