Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. První díl je ještě fajn, ale s každým dalším kvalita bohužel klesá. Sice se po celou dobu tvůrcům jakžtakž daří budovat napětí, ale výtek mám bohužel habaděj, a takový veleprůměr, jakým Docent je, jsem od Mareše, Malindy a Stracha vážně nečekal. Herci jsou výborní. Trojan si svou roli neskutečně užívá a je fakt vidět, že je mu psaná na tělo. Ramba je taky výborná, bohužel její postava je napsaná o dost hůř, takže ten její neustále nasranej ksicht a řev musí za pár minut zákonitě začít lézt na nervy. Vetchý je taky výborný, ale hraje to naprosto úplně stejně, jako Kozáka. Taclík a Hádek jsou taky výborní, ale Dvojčata jsou bohužel neuvěřitelní dementi, a vůbec nechápu, jak tihle dva můžou být nejlepší detektivové týmu. Na všechno přijdou víceméně náhodou, nezapíšou si poznávací značku, nechají si ujet pachatele, vůbec jsem nepochopil, jak na to nakonec mohli přijít, když snad nic z toho, co udělali, nebylo správně. Tím se obloukem vracím k Rambě - vůbec, ale vůbec jsem nepochopil, jak na to mohla Holému její postava skočit - tisíc výmluv, obrovský barák, ve kterém žije sám... jak očividné. Ale vlastně chápu - jinak by na něj nikdo nepřišel. Samotné finále pak bylo také nechtěně směšné. Trojana s lžící na boty bych ještě pochopil, k té postavě to docela sedí, ale Holého bojový pokřik mě opravdu rozesmál... Dobře, teď jsem si postěžoval, na závěr ještě něco málo pochválím. Ani jedna část nenudí, fakt to příjemně utíká a v jádru je to pořád zatraceně dobrá detektivka. Strach (Jirka) to vede dobře, napínavé je to taky správně, ale celé je to prostě tak nějak rutinní a moc na jistotu. Taky je škoda, že docentovo profilování bylo prakticky nevyužité a že jednotlivé pátrací linie už v závěrečném díle působily opravdu směšně. Já jsem si to sice užil, na druhou sérii se těším, výsledný produkt nezklamal, ale 1. oddělení ani Devadesátky to prostě nejsou. A Docent je průměr i v porovnání s mnoha jinými seriály z dílny ČT. Je to škoda, snad to příště bude lepší. 65 %, bohužel. Výš to ale fakt nejde. Možná jsem vyzněl až příliš negativně, taková hrůza to opravdu není, ale tohle prostě MĚLO být mnohem lepší. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to řemeslně povedená detektivka. Diváka to zaujme (přestože neb proto, že to ukazuje i tu nezáživnou, mravenčí práci plnou slepých uliček a tápání), odsejpá to relativně svižně, místy to má i napětí, jakýsi vtip, nebo dokonce něco jako atmosféru.. Na druhou stranu to moc často sklouzává k žánrovým klišé. Některé postavy působí stejně tak zajímavě jako přiblble (Vetchý, Ramba). Celkově to vyzní jako spíše nevyužitý potenciál (třeba ten přínos profilování jsem v tom nějak nezachytil). ()

Reklama

hanagi 

všechny recenze uživatele

Všechno to, co se tady seriálu vytýká, se mi vlastně líbí. Beru to totiž s nadsázkou a s nadhledem. Nečekala jsem další 1. oddělení a myslím, že to tak nechtěli ani scénáristé. Naopak, své původní dílo používají jako odrazový můstek a záměrně ho odlehčují. A do tohoto konceptu pak přesně zapadají všechny tolik kritizované postavy - pedantský profesor, horlivá a prostořeká policistka, omezený a uřvaný šéf i komické duo "dvojčat". Nemám důvod remcat, bavila jsem se. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Vlastně taková česká variace na dánská Qéčka, v nichž jejich první polovinu tvoří taktéž mírně autistický ufon Qocientě se vymykající policejnímu průměru a druhou naprosto nesnesitelná Qočna, kterou paní Rambousková zahrála tak sqěle, že jsem si před třetím dílem dal vychladit lahváče a napukat kukuřici pln nadšeného očekávání receptáře príma sklepních nápadů, kdyby do toho ovšem první Qéčko zákeřně nehodilo vidle (sakra, přítlačné křídlo…). Trojan samozřejmě jako vždy klasa, Vetchý si zase střihnul další svou standardní variaci na permanentně nasraného Luňáka a vetchý Švehlík naprosto úžasného starého fotra („Policejní rodina je základ policejního státu!“). Byť tedy zejména ve druhém díle běžela logika místy poněkud na neutrál, kdy zejména Qočně za účelem stavby oslího můstku byla provedena dočasná lobotomie, a byť byla totožnost pachatele profláknuta už v první půlhodině prvního dílu (a když už na to přišel Herkul Poaró jako já, který obvykle nevypátrá ani kdo z jednočlenného okruhu podezřelých doma pochcal prkýnko, tak soudím, že profláknutá skutečně brutálně), tak celkově hodnotím jako na české televizní poměry silný nadprůměr, u něhož bych i hnedka takhle bezprostředně po konzumaci ocenil nášup. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Docentovi bych vytkl pouze trochu přeakčnělý závěr. Zde by bylo mnohem lepší trochu ubrat a zachovat decentnější notu. Jinak bavilo hodně, je vidět, že Mareš je od fochu a základ policejní práce dokáže dostat i do veskrze vyfabulovaného příběhu. Ani jedna postava není černobílá, navíc jsou díky skvělému obsazení i dobře zahrané. Napětí, záhada, klasická policejní týmová animozita, špetka humoru ... sázka na jistotu, která vyšla. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • Jméno velitele oddělení vražd Milan Šera (Ondřej Vetchý) je přesmyčkou spoluautora scénáře Josefa Mareše. Kreativní producentka Jiřina Budíková k tomu říká: „K obsazení Ondry Vetchého jsme pak došli společně s režisérem Jirkou Strachem. Zdálo se nám totiž, že do role majora Šery projektoval Pepa Mareš sám sebe. On to i přiznává. Když si přidáte písmeno ‚m‘ na konec příjmení Šera, tak máte Mareš pozpátku. A protože Ondřej a Josef jsou velcí kamarádi, dobře se znají, tak pro tu roli byl naprosto ideální.“ (fallrock)
  • V jedné scéně vidíme rozhovor velitele Šery (Ondřej Vetchý) a Lukáška (Oldřich Navrátil), během kterého Lukášek prohlásí, že pochází z Třebíče, které je Navrátil skutečně hrdým rodákem. Následně se ptá i Šery, který mu řekne, že pochází z Okříšek, tedy městysu na cestě mezi Třebíčí a Jihlavou. Zřejmě ani zde se pak nejedná úplně o náhodu, jelikož Ondřej Vetchý pochází z Jihlavy. (BrMikes)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama