Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také máte pocit, že jste se narodili se smůlou v patách? Věřte, že v tom nejste sami a že nakonec najdete to pravé štěstí – stejně jako Filip, ten „největší smolař“ z naší pohádky. Filipa, kominického synka, od narození pronásleduje smůla. Jeho otec totiž chtěl přechytračit samotnou Štěstěnu, čímž na sebe a hlavně na svého synka přivolal její hněv. A aby toho nebylo málo, Filip se zamiluje do Štěstěniny dcery Haničky. Aby získal její lásku a zároveň se zbavil té proklaté smůly, vydává se do světa. Tam ho čeká osudové setkání s chorobným lhářem, který se prolhal tak daleko, že už ani nezná svoje jméno a říká si Kdokoliv. Kupodivu právě s pomocí tohoto povedeného kumpána pak svede Filip nerovný boj o svoji milovanou… Velkou výpravnou pohádku napsal podle námětu Mateje Mináče scenárista Marek Epstein. Režie se ujal zkušený režisér Jiří Strach, který do rolí smolaře Filipa a jeho milované Haničky obsadil Filipa Cíla a Martinu Zábranskou. Jako Kdokoliv se představí Ivan Trojan, jako Karlos Jiří Dvořák, Karlosovu matku hraje Jiřina Bohdalová a role Štěstěny byla svěřena Dagmar Havlové. V dalších rolích se pak můžete těšit na Ondřeje Vetchého, Lenku Vlasákovou, Oldřicha Navrátila či Josefa Somra. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (495)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tentokrát mě Jiří Strach docela zklamal. Čekala jsem od něho něco úplně jiného. Obsazení bylo skvostné, ale promarněné. Hodně jsem se těšila na Dagmar Havlovou. Ta se v celém příběhu jako Štěstěna obejvila párkrát. Samozřejmě působila jako blesk z čistého nebe. Ivan Trojan byl výborný. Filip Cíl byl sympaťák. Chybělo mě něco víc. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kde se stala chyba?Jednoznačně ve scénáři! A další ránu do vazu dala tomuto dílku výprava - Bohdalová v šedokudrnaté paruce, ve které vypadá jako Ovčí babička a Dvořák s černým knírem, za který by se nemusel stydět leda tak prvorepublikový sňatkový podvodník okresního formátu.____ Což by se snad dalo odpustit, ale slátanina vydávaná zde za scénář se odpustit nedá. Už v Andělu Páně byl milostný motiv nedostatečně rozvinutý, tady se ale vůbec nekonal. Hlavní dvojice se viděla jednu minutu a pak se sešla až v závěru filmu - přičemž má divák věřit, že se mezi nima rozvinula osudová láska. ___ Charaktery jsou nezvládnuté - nezkušený kominíček a protřelý šejdíř si zcela nesmyslně vymění role ve svém vztahu, kdy náhle naivní mládenec z venkova se stává vůdčí silou dvojice. Nevysvětlený je únos hlavní hrdinky, vztah její matky Štěstí (která v podání Veškrnové vyznívá blahosklonně téměř jako nějaká světice) ke Karlosovi. ____ V pohádce naprosto nepřípustné jsou: vesnická svatba konaná na zahradě, podvodníkem svedená selská dcerka, oidipovsky přehnaný cit Karlose k jeho matce ___ Nevěrohodné jsou pohnutky mnohých postav - převozník zásadně odmítá převézt pocestné na druhou stranu řeky a vzápětí je tam převáží, Karlos je na Haničku hrubý a chce ji popravit a už za vteřinu si ji chce vzít, rakvář si bere za učedníky chlapíky, které poznal před minutou, Kdokoliv přizve kominíka na cesty bez zjevného důvodu ... atd. ____ Zkrátka: nejenom, že jsem se nudila, ale ještě mne naštvalo podcenění přípravy filmu a zbytečně promrhané peníze, práce herců a snad i talent režiséra, který - doufám - jen tentokrát šlápl vedle. A ani nechci psát do čeho... /26. 12. 12./____ S větším odstupem ještě dodávám: nevadila mi motorka (ostatně v českých tv pohádkách například princezna jezdí v ladovském automobilu, jiná si bere prince inženýra Horáčka a v pekle se čertice dívají na čertovizi). Ale motiv motorky byl naprosto nevyužitý - nikomu na ní neujeli, nikoho nepřekvapila, nikoho nevyděsila. Byla zbytečná, klidně mohli jezdit na koni, nebo chodit pěšky.____ Nevyužitým motivem byla i podmínka Štěstěny, aby se kominíček zbavil smůly tím, že udělá někoho 3x šťastným. Kominík o to vůbec neusiloval. Nakonec sice úkol splnil, ale tak nějak mimochodem a neúmyslně. Podle pohádkové logiky se přitom měl o zvládnutí úkolu pokoušet minimálně u 3 různých lidí, ať už úspěšně nebo neúspěšně - pak by teprve bylo splnění podmínky tím, že se o něčí štěstí přičinil neplánovaně, přijatelné. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která si vystačí bez princezen a čarodějnic? Už to je v naší televizi svátek. Tahle má navíc spoustu humoru zaměřeného primárně na dospělé diváky, tedy se od běžné konfekce odlišuje ještě ostřeji. Jiří Strach jako obvykle obsadil Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka, kteří už se dají považovat za jeho kmenové herce, ale stejně šťastnou ruku měl i v případě Filipa Cíle a Martiny Zábranské. Celkově rozhodně jedna z lepších nových pohádek (70%). ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Šťastný smolař Aneb příběh o něčem, co doopravdy neexistuje - o štěstí. Ale prd, vždyť Jirka Strach má safra štěstí, že mu role odehráli herci jako Trojan, Dvořák, Töpfer nebo Navrátil, protože kdyby ne, mám pocit, že by tenhle pokus o crazy pohádku zůstal v bažině smůly. Smůla logicky taky neexistuje. Mám trochu potíž se scénářem. Celá mytologie kolem Štěstěny mi přijde zcela nedotažená. Jedna postava řekne, že když se chce kominík zbavit smůly, musí za Štěstěnou, která o tom rozhoduje. No a když Štěstěnu najde, tak se doví, že kdepak, že Štěstěna vlastně nic neovlivní, že vše je napsáno (ach ten fatalismus). Tak proč tam ta Veškrnová vlastně byla?? Klady: Já se při sledování tak nachechtal, že jsem měl štěstí, že jsem se z toho nepos***. Töpferova zubařská etuda mě rozsekala na šťastné zubní kázky. Dvořákův mamánek není směšný, což je mega štěstí. Poslední dobou již tradiční problém s mladými herci se naštěstí v tomto případě neprojevil - Filip Cíl mířil do cíle štěstěny přesně. Je to klikař alias šťastlivec, kdo jiný si může bez následků na výplatní pásce profackovat pana Trojana, hmm? Marťa Zábranská je krásná baba, možná měla jen smůlu s dabingem? Hlas k obličeji moc nepasoval. Taky štěstí, že hudbu dělal jeden z nejpovolanějších - Jan Jirásek. No za mě dobrý, takhle ztřískat bránice jsem potřeboval jako smolař štígro. Jen to, že tento komentář vlastně dost často obsahuje (neexistující) pojmy jako štěstí či smůla, je vlastně neštěstí. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tyto Vánoce nás Čt1 velmi překvapila dobrými filmy (až na tu Saxánu teda). Štědrovečerní pohádka byla skvělá, ovšem řekla bych že tato ještě lepší. Prostě se mi líbí tyhle typy pohádek alias vymoženosti moderního světa aplikované ve světě pohádek za dob králů a princezen a podobných osob a věcí. Herci? Výborní. Filip Cíl, Ivan Trojan, Jiří Dvořák....nemám co bych jim vytkla.....a Veškrnová-Havlová...ačkoliv menší role, tak musíte uznat že na její věk vypadá sakra dobře. Akorát ta Bohdalka tam byla děs a hrůza, jakože její postava ne výkon. Bylo to neotřelé, zajímavé, svěží (mám pocit že tohle slovo teď používám nějak často, asi bych měla zavřít to okno, aby mi tu nešlo tolik svěžího vzduchu) a nápadité. Já tleskám....5* bez váhání. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo také v hamru v Dobřívě (konkrétně prostředí kovárny). (jecmen2)
  • Josef Somr, který ztvárnil obchodníka s rakvemi, prožil pouze dva dny natáčení v Ledči nad Sázavou. (Cucina_Rc)
  • Jedná se již o druhou pohádkovou komedii Jiřího Stracha, na které se také podíleli Ivan Trojan, Jiří Dvořák a Oldřich Navrátil. (Nevka)

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama