Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ve filmografii Harrisona Forda netypicky temný, pro režiséra Alana J. Pakulu však zcela příhodný thriller z prostředí advokátů a státních zástupců, v jejichž kruhu se odehrála vražda. Odvážný scénář a komorní hudba Johna Williamse dobře podkreslují neveselou zápletku plnou osobních výčitek, zastírání, lží a erotického dusna. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Snímek sice nabízí nadprůměrné herecké výkony (Ford, Julia) a překvapivé rozuzlení, nicméně... Plně chápu, že pomalé tempo vyprávění je pro snímky ze soudního prostředí příznačné a zřejmě bych za „šnečí rychlost“ tvůrce kritizovat neměl, avšak… Zařadit „dvojku“ by (alespoň někdy, trošku a decentně) rozhodně neuškodilo :-) ()

Reklama

Rogue 

všechny recenze uživatele

Pakulovy kvality předvedené v Klute vrcholí. Harrison Ford v poctivé detektivce staré školy s režií přetrvávajících osmdesátých let, kde je všechno podřízeno vyprávění. Temné pátrání plné nádherných záběrů a flashbacků se vydává nečekanými cestami a nechává diváka plácat se v pochybnostech po celé dvě hodiny. Přijde mi to jako kdyby Blacksad ožil (jakkoliv to v časové a nejspíš ani jiné souslednosti nedává smysl). ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně žádnej extra thriller neni, Harrison Ford je sice výbornej a ve svý roli vyniká, totéž se dá říct i o Raulu Joliovi, ale celkově to nenabízí nic nového a až na pár okamžiků z něho neni cítit ani moc napětí, všechno se točí jenom kolem toho jestli je Ford vrah nebo ne, chvilku to vypadá že jo, pak zase ne a to pořád dokola, skoro až do úplného konce se neví jak to vlastně bylo a je to už toršku moc protahovaný a to nakonec začne nudit. Jediný co je na tomhle filmu oprvadu výborný je konec, tam už je docela slušnej moment překvapení a celkovej dojem z filmu vylepší, ale jinak jsem byl dost zklamanej ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně milé překvapení. Jo btw, já jsem sice viděl film jen 1x, ale nevím, proč tu někteří tvrdí, že je to už hodně okoukané, když to má jen asi 25 komentářů a vidělo to cca pouhých 530 lidí (27.9.2008)...Ale to je jedno, zpátky k filmu. Byl jsem připraven na fakt, že to může být naprosto průměrný thriller, nebo jen lehce nadprůměrný. Během dívání jsem opravdu nabyl názoru, že je to jen takový obyčejný průměrný thriller, ale to se těsně ke konci filmu změnilo. Věci, které mi vadily, byly částečně vysvětleny a to nejdůležitější...vrah byl pro mě velkým překvapením, a to bez ironie a přetvářky. Chvíli jsem váhal mezi 4/5*, ale je fakt, že ten konec pokazilo dlouhé vysvětlování, dále bych ocenil rychlejší tempo filmu a navíc vyjma Forda mě ostatní herci moc nezaujali. Proto hodnotím slušnými 4*; škoda, potenciál snímku nebyl plně využit. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Okolo 102 minuty vychází Rusty Sabich (Harrison Ford) a jeho žena Barbara (Bonnie Bedelia) ze soudní budovy a odpovídají na dotazy novinářů. Mezi nimi je i novinářka, která přiloží svůj diktafon blíže k Rustymu, aby zaznamenala jeho odpověď. Je jasně vidět, že v diktafonu není vložena nahrávací kazeta. (Terva)

Reklama

Reklama