foto

Bonnie Bedelia

  • nar. 25.3.1948 (70 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bonnie Bedelia Culkin se narodila v New Yorku jako dcera žurnalisty a spisovatelky. Díky tomu, že rodiče vedli všechny čtyři děti – její sourozenci byli Christopher (Kit), Terry a Candace – k herectví, Bonnie již od dětství chodila na hodiny baletu. Bonnie navštěvovala Quintano School for Young Professionals v New Yorku a díky tomu se ona a její bratr Kit začali objevovat na místních divadelních prknech a před televizní kamerou. Svůj profesionální debut si odbyla v roce 1957 – bylo jí 9 let – v divadelním představení Dr. Praetorius a krátce poté získala školné na to, aby mohla studovat na baletní škole v New Yorku. Ale poté, co během studia tancovala pouze ve čtyřech divadelních produkcích – včetně role Clary v Louskáčkovi, rozhodla se ukončit studium baletu a dát přednost herecké kariéře.

V roce 1961 začala hrát mladou dospívající dívku Sandy Porterovou v soap opeře LOVE OF LIFE. Během svého pětiléteho účinkování v tomto seriálu získala své první herecké příležitost na Broadwayi v představení ISLE OF CHILDREN. Poté, co se v roce 1965 objevila ve hře THE PLAYROOM, získala výborné recenze za své účinkování v MY SWEET CHARLIE, za které v roce 1967 získala Theatre World Award pro slibného nového umělce. V tomto představení hrála těhotnou jižanskou dívku, která otěhotněla s černošským právníkem.

Jejím filmovým debutem pak byla jedna z vedlejších rolí v akčním dramatu THE GYPSY MOTHS. Ve stejném roce si zahrála opět těhotnou ženu v sociálním dramatu KONĚ SE TAKÉ STŘÍLEJÍ a objevila se v hlavní roli komediální klasiky LOVERS AND OTHER STRANGERS. V tomto čase se Bonnie začala soustředit na rodinné hodnoty a na založení vlastní rodiny. V roce 1969 se provdala za scénáristu Kennetha Lubera a o rok později mu porodila syna Yuriho. Druhý syn Jonah se jim narodil v roce 1976. Po dalších čtyřech letech ale jejich manželství skončilo v troskách. Poté, co se rozvedla s otcem svých dvou dětí, je v současné době provdaná za svého třetího manžela Michaela McRae, kterého si vzala v roce 1995.

Její filmový comeback přišel na počátku 90. let, kdy získala roli automobilové závodnice Shirley Muldowneyové ve snímku HEART LIKE A WHEEL (1983). Za tento výkon byla o rok později nominována na Zlatý Globus. Při nominacích na Oscary byla navzdory výborným kritikám překvapivě přehlédnuta. I přes respektovanou práci, kterou odvedla ve filmech MODRÉ FIALKY, PODEZŘENÍ s Harrisonem Fordem, PRINC Z PENSYLVÁNIE, za který byla nominována na Independent Spirit Award nebo jako manželka Bruce Willise v sérii SMRTONOSNÁ PAST, našla lepší a častější uplatnění v televizních projektech. Našla se v televizních filmech se sociální tematikou jako SWITCHED AT BIRTH o záměně dvou děvčátek v nemocnici, která vyjde najevo v důsledku odhalení srdeční vady u jedné z nich, ANY MOTHER´S SON, kde ztvárnila matku homosexuála, který byl kvůli své orientaci zavražděn svými kolegy během služby u námořnictva nebo v dramatu HRADBA MLČENÍ, ve kterém její syn najde mrtvolu spolužáka svého bratra a po této události, o které nikomu neřekne, zcela přestane mluvit. Za roli v posledně jmenovaném snímku byla nominována na cenu Emmy. V roce 2000 se Bonnie připojila k hereckému ansámblu nízkorozpočtové kultovní komedie ŽIVOT K NIČEMU, kde ztvárnila Latrelle, ženu, která se snaží vyrovnat se smrtí své matky a uvězněním svého homosexuálního bratra. Tento film byl později rozpracován do podoby televizního seriálu.K jejím posledním hereckým počinům patří účinkování v dramatech MANHOOD (2003) a BERKELEY (2005).

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2017 A Joyous Christmas (TV film)
A Very Sordid Wedding
Christmas on the Coast
The Scent of Rain & Lightning
2016 Broken Links
2013 Munchausen
2005 Berkeley
2003 Manhood
2000 Kytička pro Algernona (TV film)
Piknik (TV film)
Život k ničemu
1999 Gloria
Hradba mlčení (TV film)
Kdekoli, jen ne tady
1998 Znovunalezený život (TV film)
1997 Any Mother's Son (TV film)
Špatné způsoby
1996 Her Costly Affair (TV film)
Homecoming (TV film)
V očistci (TV film)
1995 Dědictví hříchu (TV film)
Stín pochybnosti (TV film)
1994 Bez řečí
Soudkyně v pokušení
1993 A potom přijde oheň (TV film)
Obchodník s hrůzou
1992 Mother's Right: The Elizabeth Morgan Story, A (TV film)
1991 Vyměněné osudy (TV film)
1990 Fotograf smrti (TV film)
Podezření
Smrtonosná past 2
1989 Tlusťoch a Chlapeček
1988 No Means No (TV film)
Princ z Pensylvánie
Smrtonosná past
1987 The Stranger
When the Time Comes (TV film)
1986 Alex: The Life of a Child (TV film)
Chlapec, který uměl létat
Modré fialky
1985 Death of an Angel
Lady from Yesterday, The (TV film)
1983 Memorial Day (TV film)
Srdce na kolech
1982 Million Dollar Infield (TV film)
1980 Fighting Back (TV film)
Tourist (TV film)
1979 Prokletí Salemu (TV film)
Walking Through the Fire (TV film)
1978 A Question of Love (TV film)
Velká finta
1974 Heat Wave! (TV film)
1973 Between Friends
Hawkins on Murder (TV film)
Message to My Daughter (TV film)
Time for Love, A (TV film)
1972 In Pursuit of Treasure
Sandcastles (TV film)
The Strange Vengeance of Rosalie
1970 Milenci a další cizinci
1969 Koně se také střílejí
The Gypsy Moths
Then Came Bronson (TV film)

TV seriály

2017 Designated Survivor (TV seriál)
Sting of the Tail (S02E02)
2015 Famílie (TV seriál)
May God Bless and Keep You Always (S06E13)
We Made It Through the Night (S06E12)
Let's Go Home (S06E11)
další epizody (4)
2014 Famílie (TV seriál)
Lean In (S06E09)
Aaron Brownstein Must Be Stopped (S06E08)
These Are the Times We Live In (S06E07)
další epizody (21)
2013 Famílie (TV seriál)
All That's Left Is the Hugging (S05E10)
Election Day (S05E09)
The Ring (S05E08)
další epizody (14)
2012 Famílie (TV seriál)
What to My Wondering Eyes (S04E11)
Trouble in Candyland (S04E10)
You Can't Always Get What You Want (S04E09)
další epizody (18)
2011 Famílie (TV seriál)
Missing (S03E11)
Mr. Honesty (S03E10)
Sore Loser (S03E09)
další epizody (23)
2010 Famílie (TV seriál)
Happy Thanksgiving (S02E10)
Put Yourself Out There (S02E09)
If This Boat Is a Rockin' (S02E08)
další epizody (23)
2008 Sordid Lives: The Series (TV seriál)
2007 Velká láska (TV seriál)
Ti hodní a ti zlí (S02E07)
2001 Strážkyně zákona (TV seriál)
1999 Partners (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
1993 Padlí andělé (TV seriál)
1974 New Land, The (TV seriál)
1973 Love Story (TV seriál)
1972 Norman Corwin Presents (TV seriál)
1951 Love of Life (TV seriál)

Dokumentární

2007 At Lionhead
1990 Die Harder: The Making of Die Hard 2 (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace