Kristus se zastavil v Eboli

• Francie

Cristo si è fermato a Eboli

Christ Stopped at Eboli

Francie / Itálie, 1979, 150 min (Director's cut: 120 min)

Francesco Rosi

Adaptace stejnojmenného románu Carla Leviho, zobrazující otřesné životní podmínky vesničanů v předválečné jižní Itálii.(21.9.2007)

• d-fens

ocenenia : MFF Moskva 1979 - 1. cena(12.1.2012)

Další z "neveselých politických" filmů Francesca Rosiho. Výborná konfrontace života chudých (a zneužívaných) vesničanů jihu Itálie s mocenskými ambicemi Mussoliniho na pozadí událostí třicátých let, kdy Itálie vedla válku s Habeší. Gian Maria Volonté v hlavní roli jako obvykle bez chyby.(28.5.2008)

silná atmosféra rozvráceného italského jihu smísená s krutými životními podmínkami usedlíků... je zde dobře vylíčeno stereotypní katolicky sevřené uvažování místních obyvatel, které je podtrženo jejich pověrčivostí, a nechybí zde výborná práce kamery. místy se ale film moc táhne, což ale na druhou stranu zase podtrhuje charakter místa, kde se odehrává.. čas rolníků také ubýhal jiným tempem než ten městský.(22.12.2009)

Vypořádávání se s fašismem, nicméně zkratkovité a ne zcela pochopitelné. Spousta odkazů na křesťanství. Poučný rozhovor s výběrčím daně, něco jako dnes u nás (sám sebe lituje, že je nepopulární, když zabavuje lidem jejich poslední majetek:-))(13.1.2010)