Reklama

Reklama

Léto 1944. Sovětská vojska jsou v útoku, ale nepřítel je stále velmi silný. Stíhací pilot Michail Devjatajev (Pavel Prilučnyj) je zajat. Musí se rozhodnout – vrátit se na oblohu, pokračovat ve válce na straně nepřítele, nebo se vydat do koncentračního tábora na ostrově Usedom. Zoufalé eso Devjatajev volí třetí variantu – útěk. Nelze však uniknout z tajného ostrova, kde se testují německé řízené střely. Můžete ale odletět – na letišti je nejnovější nepřátelský bombardér se „zbraní odplaty“ Třetí říše na palubě. Odletět – a udělat nejtroufalejší útěk ve vojenské historii. (sator)

(více)

Recenze (44)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

O tomhle příběhu jsem se poprvé dozvěděl už jako kluk, když jsem četl Pokryškinovu knihu Křídla v boji, kde jej autor zmiňuje. Film sám je nejlepší v pasážích z lágru a v momentech přípravy útěku. Samozřejmě pokud vím, linka se zradivším přítelem je v tomto případě zcela vymyšlená, i když se podobně takové případy stávaly a je dobré na ně upozorňovat (jak na důvody, které k nim vedly, tak na to, co sovětské zajatce čekalo, pokud se dostali zpátky). Útěk samotný je ale bojem se zrádcem podle mě trochu zbytečně "vylepšen", ona samotná příprava, únos heinkelu, který Děvjatajev pilotoval poprvé v životě, snaha vyhnout se jak německé reakci, tak i vlastní sovětské obraně, jsou podle mě dost dobrodružné a napínavé samy o sobě. Nicméně jinak dobře "nakrúcaný" film bez zbytečného patosu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušný Ruský válečný film o pilotovi Děvjatajev.Sovětský pilot je zajatý němci a držen v koncentračním táboře, ze kterého plánuje útěk letadlem a je to hezky natočené a po většinu stopáže dostatečně napínavé.Úvodní přestřelka s letadly je slušně dynamická a bavilo mě i prostředí koncentráku, které sice v jiných filmech bylo natočeno špinavěji a komorněji, ale k nudě u mne nedocházelo. Vše vrcholí půl hodinovým útěkem, kde jsem místy lapal po dechu a opravdu jsem hlavním hrdinům fandil, jelikož se kazilo, co jen šlo.Není to žádná velká pecka ani revoluce v žánru, ale sympatická válečná jednohubka s piloty, letadly a koncentrákem, což úplně běžné nebývá. Já se bavil.Příběh 3/5, Akce 3/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 4/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 4/5, Emoce 3/5. 7/10. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné na tom je, že útěk je popsán hodně přesně - člověk by čekal, že zrovna toto bylo výrazně zdramatizováno, ale není. Respekt! Také následky a přístup Rusů jsou popsány realisticky (celkově je film nečekaně realistický). Proto 4*. Bez velkého přemýšlení. Trailer. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Mýššša a Koolja jsou létající gayfriendi na život a na zmrd. Růžolící a s vasiloblaženými výrazy, jako by si právě vzájemně foukli do prdele matrjošku, křižují blankytnou oblohu sveřepěji než zdivočelý Krujs a nonšalantně likvidují všechny ty ukrutně přesilovkové Mesršmity s motivační budovatelskou plísní „В любимом городе я трахну твою жопу и ты будешь спать спокойнe“ na rtech … Ano, nepatetický ruský válečný film je de fuckto oxymorom, ovšem tady ty výše popsané cukrkandlové homorejdy kluci prováději zhruba pět minut na začátku a pět na konci, a vše mezi tím je solidně bezútěšný a syrový matroš z roztomile zombilandovských koncentráků a pracovních táborů, kde nechybí aseksuální napětí ani rozličná zábavná heterodobrodružství. Tudíž nezbývá, než se přidat ke zdejší většině odporných proruských švábů a zkurvených dezolátů a spolu s nimi antirevizionisticky udržovat tento samozřejmě zcela morálně závadný fuj fuj film v červených číslech. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

V krátké době hodnotím už podruhé vysoko ruský film, takže už jen odevzdaně očekávám syčící dav s vidlemi a pochodněmi, který mě přijde vytáhnout z mého brlohu, aby mě za zpěvu státní hymny lynčoval pod portrétem Stěpana Bandery v nadživotní velikosti. Taky bych se ale mohl dočkat davu, který mě bude oslavovat zpěvem státní hymny a mávátky v barvách trikolóry a našimi i sovětskými vlaječkami. Obě možnosti mě děsí stejným způsobem, tak budu doufat, že účastníci podobných shromáždění nemají na čtení příspěvků na čsfd čas nebo schopnosti. Snímek to byl každopádně vyvedený (alespoň mně se líbil), na rozdíl od mnoha jiných sovětských, hrdinských charakterů byl pro mě Miška Děvjatajev uvěřitelnějším (a tedy i sympatičtějším jedincem), ruští tvůrci se navíc vykašlali na obvyklý patriotismus a s ním ruku v ruce jdoucí patos a místo toho si mě získali nepříjemnou atmosférou zajateckých lágrů (i když si myslím, že byli ještě příliš jemní). Byl jsem příjemně překvapen a bavil jsem se tak dobře, že jsem v příběhu ani nehledal žádné hnidy, jak je mým (zlo)zvykem, i když v zajateckém táboře by to nemohl být problém. / Poučení: Neplýtvej střelivem, střílej krátkými dávkami. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Michail Petrovič Devjatajev zomrel v Kazani v roku 2002 vo veku 85 rokov a je pochovaný na cintoríne Arskoe v Kazani neďaleko pamätníka druhej svetovej vojny. V jeho rodnom Torbejeve je Devjatajevovo múzeum (otvorené od 8. mája 1975) a pamätníky v Usedome a Kazani. (Dajman)
  • Michail Petrovič Devjatajev mal celkovo sólo 9 zostrelov a 16 asistencií. Vyznamenaný bol niekoľkokrát. Dostal rad červeného praporu, Leninov rad, Vlastenecký rád za zásluhy, Rád vlasteneckej vojny a najvýznamnejší v tedajšom ZSSR, Hrdina Sovietskeho zväzu. (Dajman)
  • Devjatajev sa pokúsil o útek 4 krát. Prvý krát v koncentračnom tábore Sachsenhausen, kde spolu s ďalšími kopal tunel. Bohužiaľ, im na to dozorcovia prišli. Po preložení na raketovú stanicu Peenemünde nasledoval druhý útek. Mal byť na tejto stanici spolu s ďalšími zajatcami na člne. Avšak, na poslednú chvíľu Devjatajev usúdil, že to nie je dobrý nápad. Neskôr daný čln dozorcovia našli. Tretí pokus mal byť na lietadle Junkers JU 52. A štvrtý úspešný pokus bol na lietadle Heinkel He 111 8. (Dajman)

Reklama

Reklama