Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Snad nic na světě mě nemůže vrátit do mých dětských let než Cesta do pravěku. Nádherný příběh, který absolutně neztrácí svou hodnotu a i v dnešní době nakopává zadky všem těm rádoby Sci-Fi věděckým srágorám. Je opravdu neuvěřitelné a obdivuhodné, co vše mistr Zeman dokázal v roce 1955 udělat za výbornou filmařinu. Na filmu není jediná chyba, největší klasika své doby a klenot českého filmu. K tomuto se budu vracet snad pořád. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Více jak půl století stará klasika z tuzemské produkce by to i dnes natřela mnohým céčkovým hororům, co se speciálních efektů týče. Zeman opravdu dokázal oživit dávno vyhynulé tvory a tím zařadil Cestu do pravěku hned vedle americké fantasy filmy, na nichž se podílel velikán Ray Harryhausen. Snad jen jedinou vadou na kráse u tohoto skvostu je titulní čtveřice chlapců, kteří působí až příliš (ale opravdu příliš) strojeně. Zkrátka jeden z těch českých filmů, na který můžeme být skutečně hrdí. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Nádherné Zemanove fantázie, ktorými by som v detskom veku bola úplne uchvátená. Nie je to len tým, že milujem krvilačných dinosaurov či iné ,,neidentifikovateľné", no za to úžasné príšery z praveku, ale najmä Zemanovou schopnosťou preniesť svoje vízie na filmové plátno, navyše v rokoch, kedy sa to v našom československom priemysle mohlo zdať nesfilmovateľné. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Život se pořád mění, roste a je stále v pohybu, jako mořské vlny." Úplně nejkrásnější film na téma cestování v čase. Tohle mohlo opravdu vzniknout jen v Československu. Na pozadí budovatelských let se při vytváření scénáře hodně kladl důraz nejen na vzdělávací charakter a propagaci vědeckého pokroku (i když to explicitně ve filmu nezazní - odkud jinde, než ze SSSR), ale nakonec i na myšlenku vzájemného věčného přátelství. To všechno ale vůbec na výsledku nijak netíží, naopak překvapivě přidává na hodnotě a pořád jde o film, který nejen představuje důležitý mezník prakticky ve světové kinematografii, ale má v sobě pořád tolik co říct. Vizuál, kulisy, prahistorické reálie, triky na naše a tehdejší poměry opravdu úžasné a jako celek skvěle charakterizuje filmařskou kvalitu své doby, kterou jak vidíme šlo prosadit i v politicky dost šílené době. Jako dítě mě to nějak zvlášť nebavilo, až s odstupem času mě uchvacuje celá atmosféra záhadného dobrodružství s poutavým scénářem, sehranou partou kluků, napětím i jemným dětským humorem. Nezapomenout na důležitý denník a udělat fotografii! ,,Pro vědu všechno!" :-) (100%) (deníček - Z československého filmu 50.let: Pestrá paleta žánrů) ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Kultovní film Československa z poloviny 50. let. Putování čtyř chlapců proti toku času. Na jejich cestě se postupně setkávají s pravěkými lidmi, mamuty, dinosaury, plazi, obojživelníky a trilobity. Tato opačná hierarchie vývoje planety Země je spolu s dobrodružstvími hlavních hrdinů naprosto skvěle skloubená a dovedená na tehdejší dobu k dokonalosti. Film, na kterém jsem vyrostl. 95% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Když chlapci mají dobu ledovou za zády, Petr (Josef Lukáš) říká: „... jen voda z ledovců se hnala do řeky a nestačili jsme veslovat proti proudu.“ To ale není možné, protože s vodou z ledovců se mohli setkat před dobou ledovou, za ní už ne, to by totiž řeka musela téct na druhou stranu, a v tom případě by jim voda z ledovců pomáhala a ne, že by s ní zápasili. (Proste..Jana)

Reklama

Reklama