Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby vynikající film, pamatuji si, že v útlém věku jsem jej hltal, říkám si, že možná někdo z nejmladší generace, bude hodně porovnávat se Spielbergem (zvlášť uvidí-li Jurský park dříve), ovšem ono srovnávání není na místě - stačí se totiž podívat na rok natočení a hned si uvědomíme, že Karel Zeman natočil nadčasový film! Ani bych se nedivil tomu, kdyby američtí tvůrci našli inspiraci v naší Cestě do pravěku... Drobné chybičky: 1) Je po útoku Bororhacose a Petr ukazuje kamarádům informace o něm v knížce. Pravděpodobně z nedostatku odborné literatury je text pod obrázkem kostry nahrazen textem z nějaké pohádky. Citace: "...je koupil a zaplatil za ně chtivému náčelníku pět krav. Od obchodníka koupil vejce správce obchodu, od toho jiný kupec a od něho..." 2) Během noční bitvy mezi dvěma ještěry je jasně vidět, že tyranosaurus několikrát kousne "nepřítele" do krku. Když si ráno chlapci prohlíží mrtvolu, po zranění na krku není ani památky. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Naprostá senzace! A to i současnou optikou. V dětství (společně se Soubojem Titánů) moje neochvějná jednička, v dospělosti klasika, které se musí klanět i Jurský park, když vezmeme v potaz dobu vzniku a možnosti Karla Zemana, respektive Spielberga, jenž film za 38 let, trochu po svém (a výborně) - napodobil. Když malý Jirka zamává mamutovi, dávno už sedím mezi těmi kluky v jejich lodičce a královsky se bavím. Jeden z těch unikátních případů, kdy představivost a fantazie tvůrce, vydá za nejmodernější programy a počítače. Pro mě osobně nejoblíbenější snímek pana Zemana a možná nejlépe zpracovaný československý film všech dob. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Život sa stále mení. Ako morské vlny. A tak to pôjde celé veky. Donekonečna.“ Filmy s monštrami tu samozrejme boli už pred legendárnou CESTOU DO PRAVEKU (1955), ale príšerky v KING KONGOVI (1933) a STRATENOM SVETE (1925) boli predsa len o niečom inom. Vizionársky režisér Karel Zeman (neskôr nakrútil ešte bomby VYNÁLEZ SKAZY/1958 či UKRADNUTÚ VZDUCHOLOĎ/1966) neuprednostňuje akciu, väčšina konfliktov medzi ľuďmi a pravekými zvieratami sa končí skôr, ako sa poriadne začne (hrdinovia skrátka utečú alebo odplávajú o pár metrov ďalej), nikto z nich nie je zožratý Tyranosaurom Rexom a najhrôzostrašnejšia časť česko-slovenského filmu si vystačí s jednou jaskyňou pravekého človeka a strašidelne vychládajúcim ohňom (pozrite, nestojí tamto?). Mrazivá atmosféra, ponorená do ticha vládnuceho naprieč celou pustou krajinou (že by Stanley Kubrick v opičom prológu 2001: VESMÍRNEJ ODYSEY odpisoval?), patrí k najprepracovanejším, aké som kedy vo filmoch videl (bez ohľadu na rok výroby, žáner a krajinu) a slabší scenár (štyria chlapci putujú krajinou, objavujú záhady a potom sa vrátia domov) neprekáža. Ale baviť sa o tom, že Spielberg v roku 1993 (JURSKÝ PARK) nemal čisté svedomie, je naivné (nikto nemá patent na dinosaurov, ani Karel Zeman). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Výlet štyroch mladých bádateľov riekou času zasväcuje diváka do historických faktov, obrázkov plných starovekých a pravekých zvierat, či striedania historických období. To všetko na podklade vynaliezavých trikových kúzel a technických manévrov, ktoré boli hlavným strojom na úspech. Banálne spracovanie príbehu, infantilné počínanie našich štyroch dobrodruhov a primitívne dialógy ma však neskutočne unavovali. Žiadna lepšia zápletka, žiadny väčší dobrodružný nádych, a to, že z desiatok historických zvierat, ktoré na svojej ceste stretli (neraz životu nebezpečných) sa všetky promenádovali na druhej strane rieky som takmer nevydržal. Slabšia hodinka dejepisu určená dnes už len naozaj menšiemu publiku. 55%. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Jestli jsem zde s nějakým hodnocením už několikrát nesouhlasil, tak s hodnocením u tohoto filmu mám vážný problém. Pamatuji si, že už jako dítěti se mi tento film příliš nezamlouval, protože mi ta zvířata přišla prostě ,,divná". A čím jsem starší, tak tím mi přijde tento film více a více debilní. Čtyřčlená parta blbounů. Proč blbounů? Chovají se jako blbouni, mluví jako blbouni a dokonca tak i vypadají. Takže čtyřčlenná parta blbounů najde zkamenělinu trilobita a nějakým zvláštním způsobem se ocitnou na cestě napříč vývojem planety. Vy vážně nemáte s tou ,,animací"(animace asi na úrovni extrémně nekvalitního kresleného filmu) problém?? Nikdo z vás? Vážně?? Já teda obrovský. Kdybych to měl říct hodně mírně, tak mě ta ,,animace" zvířat či rostlin dost výrazně srala. Ale mě sral vlastně celý film. Neuvěřitelná slátanina nesmyslů a strašných dětských herců. Jsem si zcela jistý, že tímto filmem by pohrdaly i dnešní děti odkojení na násilí a pokemonech. A jestli jsem si byl někdy odpadem super jistý, tak je to tento případ. !!!ODPAD!!! A kdybych mohl dát 2 odpady, tak dám raději 3. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Film byl komunisty preferován jako jeden z nástrojů odklonu od víry a propagaci sovětské vědy. Již tenkrát byl kritiky označován jako ideologický. Moc se líbil v NDR, na rozdíl od filmu Limonádový Joe, aneb koňská opera (1964). (Brtniik)
  • Odborným poradcem filmu byl špičkový paleontolog Josef Augusta. Jeho syn Pavel Augusta vzpomínal, že se byli spolu podívat na natáčení filmu na řece Váh na Slovensku. Model stegosaura z filmu si profesor Augusta nechal přivést po natáčení k sobě na fakultu a dlouhá léta zdobil její interiér. Kam později zmizel už není známo. (sator)

Reklama

Reklama