Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Klasika!!! Věděli jste, že se na amerických filmových školách používá jako studijní materiál? ***Věděli jste také, že: Když chlapec Petr ukazuje kamarádům knížku o prehistorickém zvířeti, které právě spatřili, stojí pod obrázkem kostry záhadný text: "... a zaplatil za ně chtivému náčelníku pět krav. Od obchodníka koupil vejce správce obchodu, od toho jiný kupec a od něho..."*** ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Kultovní film Československa z poloviny 50. let. Putování čtyř chlapců proti toku času. Na jejich cestě se postupně setkávají s pravěkými lidmi, mamuty, dinosaury, plazi, obojživelníky a trilobity. Tato opačná hierarchie vývoje planety Země je spolu s dobrodružstvími hlavních hrdinů naprosto skvěle skloubená a dovedená na tehdejší dobu k dokonalosti. Film, na kterém jsem vyrostl. 95% ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Českého, filmového, trikového, vizionára p. Karla Zemana, by som zaradil vedľa veľhlasného amerického kolegu (rodáka) Raya Harryhausena, pôsobiaceho vo Veľkej Británii, ktorý taktiež so zápalom nakrúcal podobné, technicky náročné snímky na svoju dobu, ktoré dnes už môžu pôsobiť - zastarane ? Tak to môže byť, lebo pred cca. 60. a viac rokmi neboli vizuálne efekty (hovoríme o Československu) na tak vysokej úrovni, a i napriek tomu Cesta do praveku inšpirovala „rozprávkara” Stevena Spielberga k nakrúteniu Jurského parku ! Nebyť Zemana, nebola by prehistorická jura ? Pevne verím, že ak by žil v súčasnosti, alebo by sa narodil, trebárs v 40. rokoch, tak by sa určite nestratil, lebo s takouto fantasticky imaginárnou predstavivosťou, by dokázal fascinujúce filmové divy, podobne, ako Georges Méliès. _Tento snímok má nielen parádnu hranú, animovanú a bábkovú zložku, ale i na k-v-a-r-t-e-t-o českých detských hercov sa môže človek spoľahnúť, typické herecké výkony, ktoré ničím neurazia, ale ani nenadchnú. Je to vskutku i kvalitne nasnímané dvojicou chlapíkov za kamerou. Pred všelijakými chalanmi (pozor, aj dievča Věra Chytilová bola medzi nimi) z „českej novej vlny” , ešte o čosi skôr tu bol jeden individuálny tvorca, ktorého chcem v bl.bud. dôkladne študovať, lebo je v ňom veľký potenciál - inšpirácia. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Úžasné mistrovství Karla Zemana žel zestárlo opravdu rychle, hlavně v posledních letech. A když upustím od revolučního vizuálu, příběh neexistuje, je to spíše dokument a děcka mně těmi přechytralými řečmi otravovali. A absence závěru to zcela poučné zaměření, které ale postrádá jakoukoliv zajimavost kromě toho vizuálu, podtrhuje. Škoda, 4 hvězdy jen pro tu revolučnost. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších chlapeckých dobrodružných filmů světové kinematografie. Divukrásný filmový svět Karla Zemana se silným didaktických základem konstruovaný na bázi fantastiky románů Julese Vernea (ne náhodou jsou ostatní Zemanovy filmy adaptacemi právě verneovek). Ne Cesta do středu Země, ale cesta proti proudu času (symbolicky ztvárněného coby řeka, jak obvykle zjednodušeně chápeme chronologii historického času) je syžetem Zemanovy metaforické cesty do pravěku. Ve své době nevídané trikové scény (kombinování technik vícenásobných expozic, čímž Karel Zeman propojil hraný film s animovanou složkou filmu), dnes krásně nostalgické ohlédnutí na jeden z vrcholů československé kinematografie a zároveň na osvícenecko-budovatelský koncept nekonečných možností lidského rodu, který sice právě nosí červené pionýrské šátky, ale to je asi tak jediná dobová kotva, neboť Zemanovy snímky zůstaly dodnes silně nadčasové. Cestu do pravěku jsem zbožňoval jako kluk, radostně jsem se k ní vracel coby dospělý a zřejmě se k ní budou vracet i moje děti... Nádherný film... PS: Až neuvěřitelně dnes zní fakt, že po pár letech od svého natočení byla dokonce Cesta do pravěku s menšími úpravami vysílána ve Spojených státech a zaznamenala obrovský divácký ohlas. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Petra Herrmanna (Toník) potkala během natáčení největší nepříjemnost: „Blbli jsme na chůdách, ale blbě jsme přitloukli stupátko, mně sklouzla noha a hřebík mi projel chodidlem.“ Okamžitě ho odvezli do nemocnice na tetanovku, jenže dostal alergii a celý opuchl. „Odvezli mě do Bratislavy na kožní oddělení, kde byly opravdu všelijaké choroby, což mě tak vyděsilo, že jsem jim zdrhnul,“ popsal Hermann. Než stačil vlakem dorazit zpátky, splaskl natolik, že se mohlo zase točit dál. (Duoscop)
  • Karel Zeman chtěl původně natočit „Cestu na Měsíc“, ale zalíbily se mu pravěké malby Zdeňka Buriana a dostal nápad natočit raději Cestu do pravěku. (mar48)
  • Zábery mora sa točili na nemeckom ostrove Rujána, karbónsky prales v Hostivařských ateliéroch, močiare na Třeboňsku a splavovanie divokej rieky na slovenskom Váhu v oblasti Galanty a Šale. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama