Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejbásnivějších a nejkouzelnějších pověstných až bájných filmů mého dětství svou jiskřivou imaginací, objevností triků, způsobem průniku do historicky nedostupných a tehdy takřka neznámých dob, i patosem svých pionýrských - a to doslova, včetně od skautů okopírovaných šátků - dětských hrdinů dodnes vyvolává mocné pohnutí ve svých divácích-pamětnících, ale, jak se zdá, také u diváků dalších generací. Česká škola animovaného a vědeckofantastického filmu - mezi její další šperky patří mj. dnes již rovněž klasičtí NÁVŠTĚVNÍCI - je a bude výzvou pro další filmařské generace. A současně pozitivní alternativou českého diváka k přemíře amerického filmového "zboží", které v tak velkém rozsahu spíše škodí než prospívá. Všem. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Naprostá senzace! A to i současnou optikou. V dětství (společně se Soubojem Titánů) moje neochvějná jednička, v dospělosti klasika, které se musí klanět i Jurský park, když vezmeme v potaz dobu vzniku a možnosti Karla Zemana, respektive Spielberga, jenž film za 38 let, trochu po svém (a výborně) - napodobil. Když malý Jirka zamává mamutovi, dávno už sedím mezi těmi kluky v jejich lodičce a královsky se bavím. Jeden z těch unikátních případů, kdy představivost a fantazie tvůrce, vydá za nejmodernější programy a počítače. Pro mě osobně nejoblíbenější snímek pana Zemana a možná nejlépe zpracovaný československý film všech dob. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Ta výprava je v dnešní době velice úsměvná,ale když vezmu v potaz,v jakém roce to bylo natočeno,smekám.Jako malá jsem Cestu do pravěku milovala a i když to momentálně není tak horké a nijak to nevyhledávám,ty čtyři hvězdičky ponechám.I když to má dost nelogických chyb a je to celé vlastně strašná hloupost,má to zkrátka takové kouzlo.. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ti nejsprávnější hoši ze všech správných z temných 50. let, jednomu dokonce v Době Ledové stačí jen rádiovka a u límečku zapnutá košile, se bez jakéhokoli přesného vysvětlení vypraví na cestu do minulosti. S ROH až do Pravěku, mohl by poznamenat hnidopich. Pomáhají mu k tomu strojové dialogy a těžko stravitelná, bezchybná a notně prožívaná artikulace zúčastněného vypravěče. Nicméně světový filmový fenomén Karel Zeman funguje i zde. Vše podporuje skvělá hudba. "Považte hoši..." ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Boris Polevoj mluvil na II. sjezdu sovětských spisovatelů o nutností fantasticko-naučného žánru v dětské literatuře. A můžeme se právem pochlubit, že hned prvý pokus s tímto žánrem v našem filmu dopadl tak úspěšně. Vždyť sám námět přinášel mnoho úskalí — cesta do pravěku se mohla velmi snadno zvrhnout ve fantastiku silně zavánějící sensačností bulvárních románů, či do suchopárné naukovosti, při které by děti v kinech usínaly nudou. Autorům tohoto úspěšného díla, Karlu Zemanovi a J. A. Novotnému se však podařilo jemně a inteligentně spojit oba tak rozličně žánry a odevzdat dílo vyvážené, které neztrácí ani na zábavností a vzruchu, ani na poučnosti. A k celkovému dobrému dojmu z filmu pomohl nejen barevně skvěle komponovaný obraz až na malé výjimky podařené triky s loutkami prahistorických zvířat, ale také — doposud Achillova pata hraného filmu pro mládež — živé herecké výkony dětských představitelů. A tu je třeba zvlášť vyzdvihnout herecky výkon malého Jirky, který svým výkonem dodal tomuto filmu potřebné oživení, potřebné koření příběhu. Jde o zřejmý úspěch našeho filmu, úspěch průkopníků a tím větší je jejich zásluha. Filmový přehled 27/1955 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Některé exteriéry se natáčely na přehradě Fryšták asi 4 km nad soutokem Fryštáckého potoka s řekou Dřevnicí. (Brtniik)
  • Film sa natáčal dva roky, počas ktorých chlapci často absentovali v škole, a preto museli mať učiteľa na doučovanie. (Raccoon.city)
  • Výjezd z jeskyně na začátku filmu se točil na zamrzlém rybníku v Jindřichově Hradci, následné scény v obrovských ledových krách zase na přehradě Souš v severních Čechách, kde pyrotechnici rozbili po vypuštění led výbušninami. Exteriéry filmu byly dále natáčeny v meandrech řeky Moravy u Bzence v přírodní rezervaci Osypané břehy. (Karlas)

Reklama

Reklama