Filmové zpracování stejnojmenného románu německé antifašistické spisovatelky Anny Seghersové, laureátky mezinárodní Stalinovy ceny míru. Zavádí nás do Německa v době nacistické vlády před druhou světovou válkou. Líčí útěk sedmi vězňů z koncentračního tábora z nichž se zachrání pouze jeden, který po dlouhém hledání a ukrývání dosáhne spojení s illegální antifašistickou organisací, jež mu pomůže za hranice. Film je dokumentem, že mnozí lidé v Německu se nedali zlomit zlovůlí nacistů a zachovali si smysl pro čest, lidskost a spravedlnost.(FILMOVÝ PŘEHLED 31 / 1953) (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 1 nominace: Herec VR - Hume Cronyn(9.3.2004)
ripo
Román Anny Seghersové „Sedmý kříž" náleží k vrcholným dílům této spisovatelky. Napsala tento nejslavnější román německé antifašistické literatury před válkou v Mexiku, kam se uchýlila po ovládnutí Německa nacisty. Román byl po prvé uveřejněn na pokračování v sovětském časopise "Literaturnaja gazeta". Byl potom přeložen do mnoha evropských i jiných jazyků a ve všech zemích vřel přijat, neboť Seghersová v něm dovedla ukázat, že ani to největší zlo, které v sobě koncentruje fašismus, nemůže zlomit člověka tak, aby přestal žít a cítit jako člověk. Americké zpracování tohoto románu má charakteristické rysy dobrých amerických filmů, dobré herecké výkony, zvláště S.Tracyho v titulní roli, a smysl pro napětí. Bohužel však právě toto vnější napětí odvedlo někdy autory filmu od vnitřního smyslu příběhu, a tak film nevyslovuje pokrokové myšlenky tak jasně a jednoznačně, jak je vyslovila Anna Seghersová a jak bychom si to přáli i my. Filmový přehled 31/1953(8.11.2008)
Terva
Scénář : Helen Deutsch. Kamera : Karl Freund. Hudba : Roy Webb(27.9.2011)
pend
Válečné drama natočené dle tehdejších pravidel a zvyklostí, přesto je působivé a nenudí. Dávám 70 procent.(22.5.2007)
mikulem
První polovina je standardní vyprávění o jednom útěku; nijak zvlášť mě to nevtáhlo. Ve druhé polovině se pak Tracy snaží najít odboj a zároveň odboj hledá jeho, a to v atmosféře absolutní nedůvěry mezi lidmi, kdy zaplést se s gestapem znamená jízdenku na smrt. Zní to tuctově, ale už dlouho jsem neviděl tak napínavou podívanou. A to jsem chtěl film vidět jen kvůli Jessice Tandy. Mňam.(22.9.2010)
| V kinech ČR od: | 28.06.1950 |
|---|---|