foto

Hume Cronyn

  • nar. 18.7.1911
    Londýn, Ontario, Kanada
  • zem. 15.6.2003 (91 let)
    Fairfield, Connecticut, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hume Cronyn se narodil 18. července 1911 jako jeden z pěti dětí do rodiny z tzv. vyšších kruhů. Jeho matka Amelia Labatt, dědička stejnojmenné firmy, otec Hume Blake Cronyn, významný politik. Vystudoval práva na McGillově univerzitě v Montrealu, ale ještě během studií se začal věnovat herectví. V mládí mimo herectví se také úspěšně věnoval boxu. Jako boxér v pérové váze dostal v roce 1932 pozvánku do kanadského olympijského boxérského týmu. Každopádně, z těchto dvou zálib nakonec zvítězilo herectví. Odborné vzdělání získal na American Academy of Dramatic Arts (AADA). Od pol. 30. let se uplatnil na Broadwayi jako herec, autor, režisér a producent.

K filmovému herectví ho přivedl Alfred Hitchcock, když debutoval v jeho snímku ANI STÍN PODEZŘENÍ (1943) a následně se objevil v dalším Hitchkokově filmu ZÁCHRANNÝ ČLUN (1944). Později s A.H. spolupracoval také jako scénarista /Provaz, Pod obratníkem Kozoroha/. Role Paula Roedera v adaptaci románu Anny Seghersové SEDMÝ KŘÍŽ (r. F. Zinnemann, 1944) mu vynesla nominaci na Oscara. Za ztvárnění Polonia v dramatu HAMLET (r. J. Gielgud, 1964) získal cenu Tony Award. V tomto díle se objevil i Jiří Voskovec v roli Prvního herce. V dalších letech natočil několik výrazných vedlejších rolí, například ve filmech TICHÁ DOHODA (r. E. Kazan, 1969), nebo POHLED SPOLEČNOSTI PARALLAX (r. A. J. Pakula, 1974). Mimo film také pracoval pro televizi a za role ve snímcích STAŘÍ PŘÁTELÉ (r. A. Kroeker, 1989), BROADWAY BOUND (r. P. Bogart, 1992) a TANEC S BÍLÝM PSEM (r. G. Jordan, 1993) získal třikrát cenu Emmy. Svou životní dráhu shrnul ve své autobiografické knize A Terrible Liar (1991, Strašný lhář).

S jeho profesním, ale i osobním životem je spojena jedna osoba, manželka Jessica Tandy se kterou se oženil v roce 1942. Se svou ženou hrál v řadě divadelních her a filmů. Za své celoživotní divadelní dílo obdrželi společnou cenu Tony 1994. Jejich štastné manželství ukončila až smrt Jessicy, která podlehla 11. září 1994 rakovině. Z jejich manželství vzešli dvě děti, syn Christopher a dcera Tandy, která se také věnuje herectví. V roce 1996 se podruhé oženil, vzal si za ženu britskou spisovatelku Susan Cooper (narozena 23. května 1935) se kterou žil až do své smrti. Zemřel 15. června 2003 ve věku 91 let. Hume Cronyn byl jednou z nejvýraznějších osobností světového divadla, uznávanou pro svůj všestranný tvůrčí talent i nebývalý herecký rozsah.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

2004 Separate Peace, A (TV film)
2001 Mimo sezónu (TV film)
2000 Včerejší děti (TV film)
1999 Lidé moře (TV film)
Santa a Pete (TV film)
Seasons of Love
1998 Angel Passing
1997 Dvanáct rozhněvaných mužů (TV film)
Sám (TV film)
1996 Marvinův pokoj
1995 People: A Musical Celebration (TV film)
1994 Camilla
1993 Případ Pelikán
Tanec s bílým psem (TV film)
1992 Broadway Bound (TV film)
1991 Vánoce na Divison Street (TV film)
1989 Age-Old Friends (TV film)
Den první (TV film)
1988 Zámotek 2: Návrat
1987 Baterie nejsou v ceně
Bludičky (TV film)
1985 Brewsterovy milióny
Zámotek
1984 Impulse
1982 Svět podle Garpa
1981 Bankovní převod
Bláznivá dálnice
Gin Game, The (TV film)
1974 Conrack
Pohled společnosti Parallax
1972 Norman Corwin Presents (TV seriál)
1970 Byl jednou jeden lotr
1969 Tichá dohoda
Vesele, jen vesele
1964 Hamlet
1963 Kleopatra
1960 Juno and the Paycock (TV film)
Sunrise at Campobello
1959 Doll's House, A (TV film)
Moon and Sixpence, The (TV film)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1956 Crowded Paradise
1955 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1954 Marriage, The (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
Lidé budou pomlouvat
1949 Top o' the Morning
1948 The Bride Goes Wild
The Ford Theatre Hour (TV seriál)
1947 Brute Force
The Beginning or the End
1946 A Letter for Evie
Pošťák vždy zvoní dvakrát
The Secret Heart
Zelená léta
1945 Main Street After Dark
The Sailor Takes a Wife
Ziegfeldův kabaret
1944 Blonde Fever
Sedmý kříž
Záchranný člun
1943 Ani stín podezření
Cross of Lorraine, The
Fantóm opery

Dokumentární

2005 James Dean: Forever Young
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
John Garfield Story, The (TV film)
2002 Intimate Portrait: Joan Van Ark (TV film)
2001 Cleopatra: The Film That Changed Hollywood (TV film)
Rope Unleashed
1996 African Love Story, An (TV film)

TV pořady

2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1986 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
1949 Fred Waring Show, The (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Režijní filmografie

1948 Actor's Studio (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace