Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový dokumentární snímek Víta Klusáka 13 minut vychází z jednoduché a o to účinnější úvahy: Nikdo z nás by se nechtěl stát viníkem závažné dopravní nehody. Nikdo z nás by nechtěl na vlastní kůži zažít okamžiky blížící se – a přitom úplně zbytečné smrti. Nikdo z nás by nechtěl do konce života žít s vědomím, že jsme někomu blízkému, či naopak úplně neznámému, sebrali život. Prostřednictvím pěti viníků tak snímek vypráví příběhy řidičů, kteří si výše uvedeným prošli a stále procházejí. Řidičů, kteří našli odvahu svou vinu přetavit do vzkazu, který se tak stává nejen nástrojem prevence. (Hypermarket Film)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

dan4815 

všechny recenze uživatele

Vít Klusák je kluk snaživý, ale některé věci nedotahuje do konce. Jeho dokumenty se úzce zaměřují na jednu věc, často na emoce a nějakou psychologii problematiky, ale nedokáže zajít do hloubky a přinést něco nového. Český sen byl počin, který vymrdal s chamtivými obyvateli toho našeho malého plácku mezi malými horami. Bylo to inovativní a originální. Klusák se ve svých dílech často ocitne na pomyslné hranici nudy a dobrého námětu. Řemeslné zpracování je skvělé, ale dokument by měl přijít s něčím zajímavým a novým. Viděli jsme zpovědi řidičů, pro než brždění znamenalo trochu ubrat nohu z plynu - jejich rozličnost divákovi jasně ukázala, že ne všichni kamikadze řidiči jsou naprosto vygumovaní, jako mnohé přechody. Pokání jsem věřil však jenom fotografovi, který opravdu z celé upřímnosti šel do projektu, a který opravdu ukázal emoce, které bych čekal od všech. Na druhou stranu, ostatní aktéři alespoň poukázali na zajímavé faktum, že se s nehodou nikdo nesmíří a je to problémem na celý život. Také jasně poukazuje, že člověk si asi musí projít nehodou, aby změnil své jízdní návyky a přestal ignorovat dopravní značení. Ten plešoun, který se chlubil svým nebezpečným ježděním, ten byl solidní dement, který se hodně nadýchal kouře z výfuku. V tomto ohledu jsem se musel zamyslet, což by mělo být účelem dokumentů. Díky dokumentu si divák více uvědomí, že se nemusí vrátit z nákupu domů, a když sám někoho zabije, tak že jeho další život bude naplňován ambivalentními pocity. Dokument přece jenom poukázal na jistou problematiku a donutil mě zamyslet se. Na druhou stranu je potřeba uznat, že Klusákův dokument bude v jeho tvorbě na seznamu "musím vidět", ale v porovnání s dalšími dokumenty to bude lepší průměr, na který se časem zapomene. Na začátku jsem se náramně bavil, ale postupem času jsem chtěl vidět něco jiného, a to něco jiného je v mých očích více protagonistů, rozhovory a náhled do hlav přeživších a nějaký profesionální vstup studií, psychiatrů a psychologů. Také namísto několika nehod bych natočil jednu velikou, který by reálně a drsně vyobrazila nehodu. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

V síti Klusák honil vyšinuté klátiče, V BESIPU se tentokrát zaměřil na vypatlané řidiče a já musím konstatovat, že je to asi to nejlepší a nejsugestivnější, co kdy zdokundmentoval. Výborný mrazivý koncept a úžasně nápadité závěrečné stopky reality z toho udělaly videjko, které bych povinně nechal promítat už v autoškole všem těm „soudným“ mužům v přebušených strojích, těsně před povinnými psychotesty. Pozůstalí asi u toho moc masturbovat nebudou, nicméně je to dokonalé memento toho, co všechno může způsobit chvilka kokotismu za volantem. A toho vyrachtaného otylého paskinheda bych z fleku nechal na 20 let preventivně zavřít za pokus o vraždu a obecné ohrožení s doživotním zákazem o autech byť jen mluvit, dopravní infrastruktura by rázem byla mnohem bezpečnějším místem. ()

Reklama

slord 

všechny recenze uživatele

Vít Klusák natočil veľmi silný dokument, ktorý sa dostane pod kožu a vôbec nie je príjemné to pozerať. Výpovede sú spojené s rekonštrukciou samotných nehôd a má to veľkú výpovednú hodnotu a dokáže to vyvolať pocit skľúčenia a zanechať v divákovi stopu. Zručne natočený dokument, ktorý je po V sieti ďalším vydareným kúskom na Klusákovom konte. 8/10 ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Kuuurwaaa!!! To mě fuckt dojebalo. Opět mi to otevřelo vzpomínku na naši jedinou zkušenost s bouráním na kterou už jsem si myslela, že nebudu muset myslet. V těch opravdu 3 vteřinách, kdy člověk vidí jak se proti němu v protisměru řítí motorka a i když jsme stáli na místě, tak ta srážka byla naprosto nevyhnutelná, stačila jsem říct akorát: "Ty vole" pak přišel náraz a naše půlroční dcera byla pod sedadly. Nakonec jsme se s viníkem nehody setkali v nemocnici, kdy on byl ošetřen dříve než náš případ a to jednoho fuuuck nasere. No prostě lidi něco na tom je...Za mě 95% ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Dobrej tah na branku, autentičnost nechybí. Největší střelce ale, obávám se, napraví až ona osobní zkušenost. Chybu může udělat každej a je to neuvěřitelně snadný. Nést si svou těžkou vinu na bedrech nechce nikdo. Závěr je nadějný, ale celá tato problematika se musí přesunout co nejdřív do škol, hlavně středních, do dopravní výchovy a především největší důraz a apel musí zaznít v autoškolách. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

Související novinky

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama