Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový dokumentární snímek Víta Klusáka 13 minut vychází z jednoduché a o to účinnější úvahy: Nikdo z nás by se nechtěl stát viníkem závažné dopravní nehody. Nikdo z nás by nechtěl na vlastní kůži zažít okamžiky blížící se – a přitom úplně zbytečné smrti. Nikdo z nás by nechtěl do konce života žít s vědomím, že jsme někomu blízkému, či naopak úplně neznámému, sebrali život. Prostřednictvím pěti viníků tak snímek vypráví příběhy řidičů, kteří si výše uvedeným prošli a stále procházejí. Řidičů, kteří našli odvahu svou vinu přetavit do vzkazu, který se tak stává nejen nástrojem prevence. (Hypermarket Film)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

willy1 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nebyl dostatečně osvětlen název dokumentu a jeho podstata, ve výsledku se mi spíše zdálo, že mělo jít o opatrný lynč viníků nehod, kteří se dobrovolně rozhodli, vystoupit před kamerou. Nápad na téma nebyl špatný, i co se týče "úvodní upoutávky", kde mladí lidé srazí kočárek, se kterým muž spěchá na autobus. Je ale pravda, že jako řidič, si z dokumentu určitě něco odnesu. Poselství předáno, ale na kampaň Kazmi to asi nemá :) ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení * (jedna hvězdička) tohoto hraného dokumentu se výrazně liší od hodnocení jiných uživatelů ČSFD. Nepochopil jsem, proč jeho tvůrci závažnost námětu museli „zdůrazňovat“ vulgarismy toho nejhrubšího zrna. Přišlo mi to nejen jako zbytečné, ale dokonce jako krajně nevhodné. Jsem přesvědčen, že se dokument s touto tematikou dá natočit mnohem lépe a bez jediného sprostého slova. Ve filmu jsem postrádal větší reakci okolí (příbuzných a známých); jak ti se vypořádávají s tím, mít za manžela, tátu, souseda… člověka, který někoho (i když nechtě) zabil. Postrádal jsem psychické pochody viníků, plné výčitek a pokání. Filmu nepřidal ani, podle mě, zmatený střih. Nějak jsem nepochopil ani název filmu 13 MINUT.  Film byl pro mě velkým zklamáním a už ho nikdy nepotřebuji zhlédnout znovu. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

„Keď sadáte do auta, ste jednou nohou v hrobe a je to ruská ruleta.“ Takýmto ťažkým výrokom začína dokument, ale určite by som to nezovšeobecňoval. Možno to platí u takých vodičov, ako boli predstavení tu. Inak je to všetko o ohľaduplnosti. Ak budú šoféri, cyklisti aj chodci ohľaduplní, bude oveľa menej nehôd. Ani sprísnenie predpisov nepomôže tak ako sebareflexia a správanie sa na vozovke ako človek. Ono to je tak nejak aj v mentalite. V Británii je napríklad na počet obyvateľov 10x menej smrteľných nehôd než v Poľsku. A kto tam bol, vie aj prečo. Nikto sa nikam neponáhľa, každý každého postí, proste bezstresová premávka. U nás sa každý predbieha v tom, kto má lepší burák na lízing a potom arogantne riskuje svoj život, ale hlavne životy tých druhých. Dokument nám ukazuje pár jedincov, ktorí si uvedomili, že nejazdili dobre. Ale stálo to už nejaké životy. Výpovede z tých nehôd sú niekedy až mrazivé a na zamyslenie. Dokument má svoju hodnotu. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Já prostě nevím. Celou dobu na to koukám a nechápu z čeho jsou všichni tak unešení a jak to Klusákovi zase vyšlo a hodně lidí mu to sežralo i s navijákem. Klusák na to dostal zhruba 15x větší rozpočet než jaký má většina českých dokumentů, rovnající se prakticky s celovečerním filmem. Nedá se tomu upřít poctivá řemeslná stránka, přeceňovanějšího dokumentaristu bych ale prostě u nás nenašel. Klusák zase jen klouže po bezpečném povrchu než aby šel do nitra, dodává film, který nic nezmění. Reklamy na autohavárie mají srovnatelnou výpovědní hodnotu jako tenhle celovečerní dokument a to mají o 83, 5 minut méně času. To, že lidé považují 13 minut za zásadní film jen dokazuje, že si je Klusák velmi snadno omotal kolem prstu. U V síti měl Klusák alespoň Chalupovou, tady sice neklesá na úroveň Světa podle Daliborka, špičkový dokument (a především špičkového dokumentaristu) si představuju tak trochu jinak. Tahle celovečerní osvětová reklama je díky Klusákovu otravnému egu a jeho lenosti jít do hloubky jednoduše promrhaná. ()

slord 

všechny recenze uživatele

Vít Klusák natočil veľmi silný dokument, ktorý sa dostane pod kožu a vôbec nie je príjemné to pozerať. Výpovede sú spojené s rekonštrukciou samotných nehôd a má to veľkú výpovednú hodnotu a dokáže to vyvolať pocit skľúčenia a zanechať v divákovi stopu. Zručne natočený dokument, ktorý je po V sieti ďalším vydareným kúskom na Klusákovom konte. 8/10 ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

Související novinky

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama