Reklama

Reklama

Onion Stark bojuje na Divokém západě s majiteli ropné společnosti o záchranu svého cibulového pole. Jako zbraň nepoužívá tradiční pistoli, ale právě pouze cibuli... Cibule, nebo pistole? Pistole, nebo cibule? Franco Nero jako hlavní hrdina, živící se především syrovou cibulí a samozřejmě chránící právo a spravedlnost, prokazuje v tomto spaghetti westernu obdivuhodný smysl pro sebeironii. Film se naváží do osvědčených westernových schémat - nehrdinský hlavní hrdina, homosexuální šerif a jeho zženštilí pomocníci, mechanik připomínající svým obličejem Adolfa Hitlera... To vše dokreslené hudbou Quida a Maurizia de Angelis. (TV Prima)

(více)

Recenze (173)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Veľká a bohatá naftárska spoločnosť terorizuje kvôli pozemkom obyvateľov mestečka Paradise City. Žiadny z farmárov nemá silu, aby s ňou bojoval. Kto sa o to pokusil umrel. Posledný kto im stál v ceste bol rančer Foster. Zabili i jeho. Mysleli si, že už majú vyhraté. Lenže Fosterov statok zdedil podivný cudzinec, ktorý sa len tak niekoho nezľakne. "Cipolla Colt" je starý komediálny spaghetti western miestami hraničiaci až s groteskou. Hlavnú úlohu si v ňom zahral sympaťák Franco Nero. *** ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Film se skládá ze série střetů svérázného hrdiny s bohatým ropným baronem a jeho nohsledy, kteří ve městě budují diktaturu - korupci, cenzuru a násilí. Jakákoli hrozba se však po chvíli zvrtne v humornou grotesku, kde se záporáci kopou do zadku. V podstatě to zabíjí veškeré napětí - je to o ničem. Mimoto se vznešený boj za svobodu zvrtává v boj proti pokroku a kapitalismu - naivní konec smrdí levičáctvím. Lidé vyhazují do vzduchu těžební věže a i hrdina zahodí možnost těžit ropu a radši zvolí život bídy a pěstování cibule. ()

Reklama

agassi68 

všechny recenze uživatele

Jasné, všetci štyridsiatnici na tom vyrastali a bol to kultový film pre deti. A tá nostalgia silno ovplyvňuje aj mňa. Teraz sa mi trochu tieto paródie na westerny premiešali a všade vidím duo Spencer a Hill. S odstupom času sa snažím prinavrátiť si to čaro no čas skrátka nezastavíte. Ale pozrieť sa to dalo aj po tých mnoho rokoch.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když tento film dávali před lety v televizi, zůstal jsem kvůli němu doma ze školy. Dodneška je to jedna z nejzábavnějších taškařic, které jsem kdy viděl. Rvačky ve stylu Buda a Terence, honičky ve stylu němých grotesek a příběh téměř jako ve spaghetti westernech. Ovšem s příměsí pořádné dávky recese a humoru. Nad jiné podobné parodie ční též svéráznými figurkami (přihřátý šerif, teplí pomocníci, hlavní záporák s mechanickou rukou) a strčí do kapsy i "Žhavá sedla" od Mela Brookse. Moje hodnocení je nejspíš ovlivněno také nostalgií, ale přesto si myslím, že bych hodnotil stejně, i kdybych ho viděl před chvílí prvně. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Franco Nero ve ztřeštěnější poloze než je zvykem u Terrence Hilla. Vůně cibule je parodií na spaghetti westerny, hodně primitivní a přímočará, v tom nejlepším/nejhorším italském stylu. Castellari v ní inscenuje několik nezapomenutelných komických čísel, ve kterých se střihem mění dopravní prostředky na jiné, cibule transformují do pistolí a zpět, záporáci v bitce se mění v hadrové panáky atp. Některé nápady jsou tak bláznivé, že se prostě musí vidět (třeba útok létajících pytlů). Nečekejte tedy klasickou spaghetti tragédii, ale užvaněnou taškařici, kterou paradoxně natočili ti samí, kteří o rok později natočili vážného, až uměleckého Keomu. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama