Reklama

Reklama

Jane Austenová za zavřenými dveřmi

(TV film)
  • Velká Británie Jane Austen: Behind Closed Doors
Velká Británie, 2017, 59 min

Hrají:

Lucy Worsley (průvodce)
(další profese)

Obsahy(1)

Jak žila a co inspirovalo anglickou spisovatelku Jane Austenovou? Životní příběh světoznámé autorky milostných románů... Dokumentární putování po anglických sídlech a přímořských letoviscích, kde Austenová během života pobývala, doplněný citacemi z její korespondence a díla. Pořadem provází britská historička, autorka, kurátorka a televizní moderátorka, Lucy Worsleyová. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Ani jednou nezazní feministická nota. Líbily se jazykové obraty jako "Nenechala se posílat z místa na místo, jako nějaký balíček", "utrácela velmi obezřetně, protože všechny peníze dostávala darem", "ráno uvařím čaj a tím moje domácí povinnosti končí", "tohle město umělo člověka zklamat". ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopis anglické spisovatelky, jejíž průbojný život v nejvyspělejší evropské společnosti své doby předjal vývoj evropské civilizace ve dvou již uplynulých stoletích. Občanská odvaha a statečnost, dvě témata jejího života, si zaslouží úctu. Pozoruhodná žena a obdivuhodný člověk. Obdiv zaslouží i tvůrkyně filmu, jak průvodkyně, tak herečka ztělesňující tuto pozoruhodnou anglickou ženu. Z krajiny, kterou se spisovatelka pohybovala, vane klid a demokracie prolamující stísňující rámec středních vrstev, v nichž Austenová strávila svůj život. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Jojo, Britové vědí, jak svoje kulturní poklady prezentovat. Když holčičkovsky vyhlížející průvodkyně pořadem pochoduje s archeoložkou po prázdném poli a volají na sebe, tady byly dveře? teď jsme v hale? je to až dojemné. Stejně jako výroba inkoustu podle Austenové receptu, která s tématem nemá už vůbec nic společného. Dokument rozhodně diváka nezatíží spoustou faktů, na druhou stranu to základní divákům předloží. Herecké scénky jsou tam úplně zbytečné, ale jako u děl Austenové, i tady je kouzlo v detailu a ve faktech, řečených jen tak mimochodem. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama