Reklama

Reklama

Řeka

Trailer 2

Obsahy(1)

Řeky jako úžasný sochař vytvarovaly Zemi do podoby, jakou známe. Ohladily hory, vyhloubily údolí a vytvořily úrodné pláně, které pak ozdobily svými meandry. Mnohde jsou řeky vnímány jako zdroj naděje a předmět uctívání, jinde léčí, žehnají, smývají hříchy a očišťují mrtvé. Řeky jsou tepnami planety. Kamkoli putují, tam se objevují, přežívají a snad i vzkvétají všechny formy života, včetně lidského. Naše rané osudy formovala právě vůle řek. V průběhu času se staly cestami, po nichž se do vnitrozemí šířily obchod a technologie. Po řekách připlula poezie, příběhy, náboženství, politika a konflikty. Řeky vypěstovaly naše města a velkoměsta… Film Řeka bere diváky na cestu prostorem a časem, pokrývá šest světadílů a prostřednictvím nejmodernějších filmařských prostředků včetně satelitních záběrů představuje řeky z perspektiv, jaké jsme ještě neviděli. Výsledkem spojení obrazu, hudby a střídmého poetického komentáře je snový a působivý snímek, který oslavuje divokost řek, ale zároveň upozorňuje na jejich zranitelnost. (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (13)

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

V audiovizuálně nezakaleném, uvědomělém proudu filmu chybí už jenom ta subtilní niternost, kterou zmiňuje mchnk („nech řeku proplouvat svým nitrem...“) a která meandruje třeba dokumentem Aga no kioku. / …ta niternost, kdy desítky metrů od pramene Svratky lokáš její vodu prosycenou zkušeností podpovrchovosti; kdy brouzdáš Chvojnicí po oblých atomech kamenů a nato se brodíš smírnou Oslavou života; kdy pozoruješ bystrou Šemberu a vdechuješ fotony a zvuky vyrážené vodním pohybem; kdy necháš v říčce Žehrovce nebo Jordánce vymrznout nohy na kost, a je ti to jedno, protože ses právě ocitl uprostřed uvědomění toho, že nevíš, proč v ledové vodě stojíš a čeho se dotýkáš… / Tam to začíná. Pramení. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Anglo-americký básník W. H. Auden kdysi řekl: „Tisíce lidí žily bez lásky, ani jeden bez vody.” - Australští tvůrci asi nemohli vybrat lepší úvodní slova pro svůj dokumentární film, který nabízí fascinující pohled na planetu Zemi protkanou životodárnými řekami. Jde o téměř meditativní audiovizuální zážitek, jemuž dodává na působivosti podmanivý hlas Willema Dafoea v roli vypravěče. Ovšem jak už to tak u podobných projektů bývá, snímek obsahuje i varovný podtext. (85%) ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Jeden z najkrásnejších prírodopisných dokumentov, aké som doteraz videl. Takto nejak si predstavujem tento typ dokumentu, ktorý sa nezameriava len na správanie zvierat v prírode, ale poskytuje hlavne prenádherné a vizuálne úchvatné prírodné divadlo, pri ktorom totálne vypnete hlavu, ale zároveň si uvedomíte dosahy ľudskej činnosti na prírodu ako takú. A keď do toho pripojíme podmanivý hlas Willema Dafoe a nádhernú scénickú hudbu ako podmaz, tak ozaj nie je o čom a oplatí sa na to utekať do kina. 90 % ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(LFŠ 2022) Řeka je řemeslně natočený dokument, plný nádherných scenérií, obohacený o líbivý soundtrack a doprovázený uhrančivým hlasem Willema Dafoea. Vzhledem k aktuálnímu stavu našeho životního prostředí nechybí ani ekologická rovina s pomyslně vztyčeným ukazováčkem. Je obdivuhodné, že tento projekt vznikl během covidových opatření za spolupráce lidí z různých koutů světa. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jsou to žíly a tepny Matky Přírody. Člověk, ten vedlejší produkt toho všeho co je kolem nás, se snaží si tyto žíly a tepny podmanit. Částečně se to i daří, nicméně řeky nelze zcela utopit...i tímto směrem se dokument vydává. Podmanivá jízda s drony napříč celou planetou, na které žijeme...díky vodě...kterou bereme jako něco zcela normálního a žel i zanedbatelného...my si tento cynický postoj v našem století stále ještě můžeme dovolit, tedy na úkor budoucích generací...nech řeku proplouvat svým nitrem, propluje, očistí, pomůže...[Filmový klub Citadela] ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama