Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Archivář dostane za úkol dát do pořádku sbírku poškozených videokazet a zjistí, že je filmařka natočila během vyšetřování nebezpečné sekty. (Netflix)

Videa (6)

Trailer

Recenze (184)

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

3,5/5. Jeden z najlepších hororových seriálov poslednej doby. Skvelá myšlienka, mrazivá atmosféra, strašidelná hudba (modlitba). Dole to žiaľ ťahá nudný casting hlavných postáv a chaotický, či deravý scenár posledných troch-štyroch epizód. Celkovo ale vydarený kúsok, a pre milovníkov hororov, VHSiek a okultizmu povinnosť. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý námět. První díly namotají, pak to celé hezky pomalu prohořívá, divák čeká co z toho vypadne.. aby to na konci zahodilo všechen svůj potenciál a do finiše to doběhlo jaksi nedomrlé, neorganicky komplikované a vlastně už i trochu otravné. To tam fakt nemají někoho kdo by si řekl "Tak a teď namísto suchého, ruined finále rozpoutám stříkající kosmické orgie." ? Fakt je tak těžké dát do toho koule, trochu diváka překvapit, zabrnkat pořádně na tu Lovecraftovskou strunu kterou to celou dobu jen tak naznačuje, že by tam mohla být..? ()

Reklama

majo0007 

všechny recenze uživatele

Prečo sa (vraj "bu-bu" ...LMFAO) seriál volá zrovna Archív 81, a nie trebárs Haluz 6942/570 sa nedozvieme - napr. numerológ by z čísla 81 vydedukoval aj Hitler(8) Adolf(1)a Kaelego je vlastne... hmmm... v podstate ničím výnimočná okult srágora. Pre mňa jediné pozitívum - dozvedel som sa, že fakt existovala video kamera Fisher-Price PXL2000, ktorá dokázala robiť video záznam na audio kazetu. Kebyže na mieste výkonného producenta nefigurovalo meno Wan, ale Pišta Mrkvička, polovica ľudí by o to ani nezakopla a nemal by také premrštené hodnotenie. Dopozerať seriál mi trvalo niekoľko dní, zaspával som pri tom. Keď sa Visserem, spláchnem, tak v prdeli mi bude žiariť "Sonnenshine"! Kaelego sucks! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus je to moc utahané, hrané na efekt a kupodivu i málo děsivé. Musím ale uznat, že mě to v první polovině docela chytlo, protože seriál si udržuje napínavost a jeho mytologie říznutá Lovecraftem má hodně do sebe. Škoda jen že se toho vcelku nic moc neděje, a i to co se děje, nedává smysl. Postavy se chovají jako idioti, o vodítka zakopávají místo toho aby je systematicky hledaly, a domácí videa jsou vcelku krotká. Dina Shiabi se mi ze začátku moc nepozdávala, ale rychle si mě získala, Mamoudou Athie se mi naopak pozdával na začátku, a pak mě postupně víc a víc štval jeho omezený herecký rejstřík. Asi není překvapení, že Netflix seriál ukončil po první řadě. Tohle nikam nevedlo. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Veškeré kvality seriálu se patrně skrývaly v onom podcastu, který Netflix koupil a předal ke zpracování bandě netalentovaných fachidiotů. Skrývá se zde totiž spousta chutných hororových ingrediencí, které jsou takovou sympatickou kronikou amerických hororových motivů 20. století a najdeme zde vlivy od Lovecrafta přes Twilight Zone až k fascinaci okultismem ve vyšších patrech showbyznysu. První díly, které pracují s mnoha náznaky, stále nic nespojují, naopak se snaží co nejvíce věcí držet co nejdéle pod pokličkou, jsou výborné a místy mi až daly vzpomenout na Lost Highway. Archive 81 se ale od čtvrtého dílu zvrhne v zoufalou upachtěnost, které chybí prostředky, odvaha či jakákoli tvůrčí vize. Co je to doprdele vůbec za nápad, aby psal takřka ke každé epizodě pouhého osmidílného hororového seriálu scénář jiný scénárista? To jsem se nechal nachytat sledováním nějakého workshopu? Zásadní chyby v bodech: 1) Seriál mohl krásně ukrýt svoje produkční limity do práce s filmovým materiálem, pro což přece ta zápletka doslova řve. Vždyť se díváme na film, kde hlavní hrdina objevuje tajemné události skrze restoraci poškozených pásů z videokamery. Proč to nemůže být mystery horror mixnutý s found footage a klidně i němou černobílou vsuvkou z oněch 20. let, kde se odehrává 7. díl? No protože na to tam nemá nikdo odvahu a bojí se, že přecházet mezi více formáty a úhly sledování by na diváka mělo zbytečný nároky při sledování. 2) Mám osm hodin na profilaci postav, ale nedokážu u žádné z nich obhájit jiné motivace jejich činů než v rámci rodinného zadostiučinění. Opět nejspíše proto, aby to konvenovalo televizní cílovce, která by měla problém se napojit na postavy, které se pouští do nebezpečných pátrání třeba snad za účelem bádání, výzkumu, vnitřního pnutí či prosté zvídavosti. 3) Bylo by skvělý, kdyby si Netflix mohl dovolit projednou obsadit do hereckých rolí třeba, já nevim, herce, protože dívat se hodiny na přehrávající Dinu Shibabi mě nutí přehodnocovat můj obvyklý názor, že herectví je přeceňovaná filmová disciplína. Ačkoli uznávám, že s takhle hloupě napsanou postavou by asi bojoval kdekdo. 4) Proč ty čarodějky vypadaj jak z... á Rebbeca Sonnenshine, už mlčim. 5) Já mám pro debilní scénáře pochopení, ale když se na mě sesype v rámci jednoho děje hned několik debilních scénářů od několika lidí, tak při scénách, kdy odborník na analogový filmový materiál začne ničit stovky VHS kazet tím, že do nich náhodně mlátí francouzským klíčem, tak si řikám ty vole brzděte už ty vole. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • Natáčanie seriálu prebiehalo v pensylvánskom Pittsburghu. (Real Tom Hardy)
  • V epizodě je zmíněno, že Melody (Dina Shihabi) vezme Jess (Ariana Neal) v sobotu ráno ke svému psychologovi. Následně Dan (Mamoudou Athie) vyhledá kazetu se záznamem sezení s datumem 16. 3. 1994, což však není sobota, nýbrž středa. (Petr.Mo.3745)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno