Nepolapitelní mstitelé

Nepolapiteľní pomstitelia

Dobrodružný / Rodinný

Sovětský svaz, 1966, 78 min

Edmond Keosayan

Dobrodružství několika „rudých“ výrostků, kteří likvidují buržoazní lumpy, si bere to nejtypičtější z westernového žánru, všechna klišé, ke kterým se tak vehementně hlásí, okázale hyperbolizuje a gesta i věty drsných a větrem ošlehaných chlapíků z amerických prérií vkládá do postav sotva náctiletých dětí. Ty s ryzím klidem odstřelují "hnusné buržousty", honí se s padouchy na koních, provádějí alotria v saloonech a infiltrují se do nepřátelských band. Zatímco verze z roku 1923 byla ještě tradičně natočená a příběh dostatečně nevybroušený (ačkoliv už tehdy film čerpal z westernového žánru, nebyly jeho neduhy, atributy a klišé ještě tak evidentní), remake z roku 1967 by se dal bez problémů zařadit mezi "guilty pleasure" filmy. Nepolapitelní mstitelé jsou ukázkovým příkladem zvrácení všeho, co představuje klasický western, přičemž nejikoničtější je poslední záběr, v němž čtveřice hrdinů s mlíkem na bradě a rudou hvězdou na čapce vjíždí na koních do vycházejícího slunce (které je ještě MNOHEM větší než v amerických westernech). ____ PS: Je to samozřejmě STRAŠLIVĚ dementní film. :)(12.6.2006)

• igi B.

Na tuhle >filmovinu< (dle k-r-ávovina) jsem pohlédl kdysi v ranném těsně čerstvě normalizačním dětství. Spolu se seriálem "Rudí horolezci" (či jak se to jmenovalo - sakryš, tu v databázi jsem to nenaše(!), bylo to myslím z prddukce NDR...) dětskou čistou nevinnou duši zásadně ovlivňující >ďélo< bolševicko-romantizující dobrodružstevnické >zábavy< v nejšílenějším slova smyslu... Ufuf, přísahám, že si z toho pamatuju hovno, asi tolik, za kolik to stálo :-)) - - - Takže: Bez hodnocení...(12.6.2006)

• NinadeL

A jako plavovlasá Josi tu vystupuje také Inna Čurikova coby tklivá sovětská umělkyně v kostýmu Carmen, doprovázena nepovedenou kopií Harolda Lloyda. Mé oči! Co ta tropila bez Gleba, to radno přejít.(8.2.2011)

• Véča

Nepolapitelní mstitelé jsou westernem, který zabloudil z Divokého západu do Ruska mezi kozáky, nechybí ani železnice, ani lupičská banda(kozáci) ani přestřelky a honičky na koních. Hlavními postavami filmu, který začíná a končí obrovským rudým sluncem jsou drsní rudí výrostci, bojujícím proti kozákům a mstící smrt otce jednoho z nich. Díky jejich věku vypadá cokoliv přehnaně a nadneseně, všechny honičky a přestřelky, infiltrace do nepřátelského tábora nebo scéna v hospodě. Jako ve starých amerických westernech mají špatní šerifové černé cylindry, zde je poznávacím znakem lotrů kozácká uniforma, obdobou závěrečného vtipu z filmů z 30. let s Johnem Waynem(svatba, "vtipná" věta apod.) je nástup před velitele rudoarmějců v závěru v příliš velkých uniformách, které výrostkům velikostí naprosto nesedí, hlavně, že se můžou cítit jako velcí bojovníci. Odjezd naproti obrovskému rudému slunci je pouhou třešničkou na dortu.(2.5.2008)

• Pacco

Na základní škole se řídil můj učitel matematiky bodovým systémem lichých známek. Jeho 1-3-5 byly dostatečně výstižné a někdy rozhodovalo jen oblično dotyčného, než to, co bylo v testu… Kam tím mířím? Jen mi při hodnocení Nepolapitelných mstitelů došlo, že jsou vzorným příkladem vypatlaného žáka s andělskou tvářičkou. Můžete jim za ten kýčovitě absurdní příběh dát z radosti 5 (eh, teda vlastně 1, že), díky tomu, jak jste si procvičili bránici (v křeči smíchem jsem byla-skoro- nepřetržitě). Ale také se ve vás může probudit hlodavý pocit zodpovědnosti, když vám dojde, že vlna smíchu byla způsobena nikoliv záměrně, neb však zoufale, z pocitu lítosti/ přejícnosti nad debilitou autorů (a tehdejší diktaturou vkusu). Dáte tedy raději 3, za neskrytou, westerny vykrádající snahu. Jenže pokud nebude váš zrak natolik zkalen slzami smíchu (lítosti?) a nebudete mít zrovna chuť na demencí překypující film, může u vás nastat podobná reakce jako u mne. Pomalu mi došlo, že všechna ta obludná nesmyslnost je myšlena nanejvýš vážně. Ve chvílích, kdy postavy konají trampolínové, nereálné skoky, kdy po vyběhnutí z vody jsou suší a po zmrskání nezakrvavení se můj smích změnil v sípot a pěkná tvářička filmu ve škleb. Vskutku "guilty" film.(28.7.2007)

• Flego

Obludnosť režimu vytvoril prapodivný kvázi - western, kde detskí červení hrdinovia bojujú za ušľachtilé ciele proti bielym kapitalistom. Glorifikácia týchto hrdinov nepozná mieru, po filmárskej stránke je to totálny paškvil, nepodarok. Túžim ten film vidieť ešte raz a z čistej recesie si zaspomínať na zneužité deti v prospech socialistickej propagandy.(9.10.2007)

Pamatuju si jen na temné siluety hrdinů, jejichž koně se vzpínali s tím rudým zapadajícím sluncem v pozadí, a na pocit čiré blaženosti. Určitě to byla děsivá blbost, ale v roce 71, kdy mi byl šest, to byl spolu s Šedým pírkem můj absolutní kulťák. A ještě Příběh pravdové lásky, nebo jak se to jmenovalo.(16.1.2010)

Kdo na tomhle nevyrůstal,ví prd o akčních filmech :-).To se musí vidět ,nejraději ve skupince...(6.4.2010)

I po tolika letech je to koukatelný. Nebyl jsem vůbec zklamán. http://www.youtube.com/watch?v=4cxyYoPO5M8&feature=related(24.12.2010)