Reklama

Reklama

Potom, čo je schopný kňaz odsúdený na pobyt za mrežami kvôli údajnému zabitiu mníšky počas exorcizmu, investigatívny novinár je odhodlaný dopátrať sa v tomto prípade k zjavne utajovanej celej pravde. Mohlo sa skutočne stať, že kazateľ zavraždil mentálne chorú ženu, alebo v skutočnosti prehral boj s démonickými silami? (Richie4422)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (67)

Psychor 

všechny recenze uživatele

S Xavierem Gensem jsme se spřátelili předminulý rok na festivalu v Cannes za poměrně kuriozních okolností. Do půlnoční projekce snímku Love zbývala ještě hodina času, a tak jsem coby vyhlášený čajomil zašel do foyer na šálek zeleného Tuarega, když tu najednou uslyším žoviálním tonem pronesené: "Taky na sucho?". Dalo mi zabrat, než jsem v endomorfním chlapíkovi s kšiltovkou rozpoznal známého režiséra. Naše nenucená konverzace velmi rychle získala punc odbornosti a stočila se i ke Xavierově vizi ohledně plánovaného hororu Crucifixion, pro kterou jsem se jakožto zdejší žánrový expert okamžitě nadchl. Po dvouletém čekání mohu nyní Xavierovi s konečnou platností udělit titul hororového virtuosa, který dokonale ovládl umění atmosferické gradace. Crucifixion zprvu připomíná mysteriozní vánek, avšak v druhé polovině stopáže nabude síly hororového uragánu. Vše podtrhuje bravurní kamera Daniela Aranyó s působivými průlety skrze rumunské interiéry a exteriéry či úchvatnými slow motion a reverse motion záběry. Pochvalu zaslouží i scénáristé za pokus o představení démonologie ve světle širších teologických souvislostí, což bezpochyby vyvede z rovnováhy značnou část místních laiků. Crucifixion ode mě obdrží slabších pět hvězd, čímž si zároveň říká o nominaci na letošního hororového oscara. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Docela líbilo, ale připadá mi, že Crucifixion Gens natočil jen proto, aby něco natočil. Není tu vidět ani stopa snahy přijít v rámci žánru s něčím novým. Zkrátka ateistická holka, která má ke své nevíře osobní důvod, přijede do rumunského vidlákova (všichni tu mluví perfektně anglicky) a začne odkrývat pozadí nevydařeného exorcismu. Nicméně natočené je to docela hezky, démonovo blbnutí, byť ničím nevybočující z normálu, mě bavilo a navrch hlavní hrdinka byla docela sympaťanda, ačkoliv v hraní má ještě mezery. Pořádně to zahutnit atmosférou a přidat na strašení by filmu sice prospělo, ale i tohle bylo nakonec dostačující. Každopádně vzhledem k režisérovu jménu se jedná o mírné zklamání. 60% ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako, ono to vlastně nic objevného nepřináší, je to takový mix Vymítače ďábla, Omen a Fallen (Anděl smrti tuším česky), což mi ani moc nakonec nevadilo. Jako nejvíc mě štvala ta mladá pizda v hlavní roli, která by nedokázala zahrát přesvědčivě ani obrnou trpícího němého a slepého člověka na vozíku. Potom mne mrzelo, že si filmaři nezvolili jedno téma, takže točili trošku horor, ale také trošku duchovní film o víře, jenže to není ani jedno. Samozřejmě jsem nečekal sáhodlouhé dialogy a plky jako v Kněz Léon Morin, ale tady to přece jen jelo jen na jedničku bez přeřazení na vyšší rychlost. Bylo fajn, že zazněly názory obou stran, vadilo mi, že se neobjevil nakonec ten článek, který holka původně jela sepsat, protože by mě zajímalo, jak jej pojala. Ale jinak tedy se mi to líbilo hodně - kamera kouzlí, rumunské vesnice a městečka vypadají poeticky, chrámy správně starobyle, dokonce se film drží správných pravoslavných prvků, což mě potěšilo, že si dali práci s detaily. A herci hrají taky hodně slušně, atmosféru to má velmi dobrou, takže vlastně za mě nakonec spokojenost. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Strašne ma to nebavilo. Americkému divákovi to asi bude fuk, ale ako Slovákovi mi prišlo strašne vtipné a trápne, ako každá postava na chudobnom rumunskom vidieku ovláda lámanú angličtinu. Wtf. Xavierovi Gensovi povesť nádejného a kontroverzného hororového režiséra (Hranice smrti, The Divide) dlho nevydržala a v The Crucifixion sa veľmi rýchlo potopil do béčkarského bahna. Príbeh nezaujímavý, z inak pozoruhodného rumunského vidieka nie je vydestilované pre dej nič zaujímavé, ani atmosférické. Občas sa objaví TROCHU zaujímavejšia scéna, ale CELKOM podarený záber. Ale to je asi tak všetko. 30 % ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neviem či by som mal odvahu napísať v úvode nejakého, hocijakého filmu, tobôž hororu, text: “podľa skutočnosti”. Ono sa nejedná o až tak zlý snímok v danej tématike, no celé mi to prišlo strašne “lacné”. Nie spracovaním (!!), no z hororového hľadiska skrátka akési príliš “svetlé”, bez temnej stránky, čo danému žánru neskutočne škodí. Veď predsa samotné vykonávanie exorcizmu by malo byt nosným pilierom, ktoré by malo byt z pohľadu žánru ťažiskom, na ktorom by malo všetko stáť. Jednoducho povedané, takéto pasáže by mali mať najväčšie grády, aby si divák z onoho filmu aspoň niečo pamätal, keď všetko ostatné nespĺňa kritéria, ktoré by skrátka mali byť samozrejmosťou. Vyslovene sklamaný nie som, pár okamihov v podobe nápadov (muchy na kunde) potešilo, no toto je zas a znova málo ... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (3)

  • Čtyři jeptišky, které pomáhaly při exorcismu, byly odsouzené za zabití v rozmezí od 5 do 8 let. (Pajkenzi)
  • Rumunský kněz Daniel Petru Corogeanu, který prováděl exorcismus a zavinil smrt jeptišky, dostal 14 let za mřížemi. (Pajkenzi)
  • Film je inspirován skutečnými událostmi, kdy při exorcismu zemřela jeptiška Irina Cornic. Událost se stala v Tanacu (Rumunsko) v roce 2005. (Pajkenzi)

Reklama

Reklama