Reklama

Reklama

V roku 2157 na Zemi prekvitá éra prosperity ľudskej civilizácie. Vesmírne lode pozemšťanov bez problémov križujú vesmírom a medzi blízkymi i ďalekými galaxiami pátrajú po obývateľných planétach. Jedným z pátracích letcov je Moskovčan Maxim Kamerrer (VASILIJ STEPANOV), ktorý už dve desaťročia pilotuje ruskú výskumnú kozmickú loď. A práve keď konečne objaví novú obývateľnú planétu Sarakš, stroskotá na nej. Odvážny astronaut spoznáva tajomnú planétu s prísnym vojenským režimom a jeho sadistickými diktátormi. Sarakšom neobmedzene vládnu Neznámi Otcovia – pätica anonymných a absolútnych pánov tohto sveta. Vedomie obyvateľov manipulujú špeciálnymi žiaričmi, ktoré chrlia do ľudských mozgov nemilosrdnú ideológiu. Po rokoch atómových vojen a ekologických katastrof spoločenstvo planéty len ťažko bojuje o prežitie. Maxim chce zistiť, aké ďalšie tajomstvá skrýva planéta Sarakš, aby mohol pomôcť jej obyvateľom. Maxim, ktorý tu našiel nových priateľov aj lásku Radu (JULIA SNIGIROVÁ), však predstavuje jednoznačnú hrozbu pre vládu, a tá ho chce nekompromisne zlikvidovať všetkými prostriedkami. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

dezorz 

všechny recenze uživatele

prve sceny mi prisli ako z filmu je tazke byt bohom. necudo, opat ide o sfilmovanie bratov strugackych. a velkonakladove. velmi velko nakladove. cca 30 mil dolarov je na rusky film vcelku novinka (mozno ze ide o naklady oboch dielov do kopy, kto vie). ukazuje sa, ze kto ma peniaze, vie si kupit dost technicky zdatnych ludi aby jeho film vyzeral ako dalsi klon matrixu. ostatne nie je doelzite, lebo vkus ci inteligencia sa kupit neda a ako sa ukazuje, nie je ani dedicna - po gycovej deviatej rote natocil syn slavneho bondarcuka velkolepy bckovy sci fi film pre mladych. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, který si nedovedu nikam moc zařadit. Asi za to může svérázná ruská produkce, která je prostě jiná, než všechno ostatní, především imperialistický Hollywood. Zápletka je vlastně hodně jednoduchá, ale film má takové nějaké hypnotické kouzlo, které diváka celou dobu drží napjatého a v očekávání. Zajímavý zážitek. 80% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ruské sci-fi bez Lajky. Antický hrdina v podivném světě, kterému dokáže plně porozumět snad jen znalec knihy. Dost mě mrzí, že právě prostředí a všechny vztahy s okolím nejsou vůbec ve filmu vysvětleny stejně jako samotný hlavní hrdina, který se v určitou chvíli začne chovat jako Hercules a nabírá další a další schopnosti bez viditelného důvodu. Některé scény a nápady jsou velmi zajímavé, ale nejsou dotaženy. Rok 2157 na velmi vzdálené planetě vypadá trochu podivně a některé technologie vyvolávají pocit budoucnosti a jiné minulosti. Nesourodost a nejednoznačnost myšlenek a "příčin" naprosto ničí tento film od základů. Otevřená brána pro další díl je spíše smutnou tečkou, která představuje naději pro lepší, výmluvnější a jasnější další díl. ()

Scytale 

všechny recenze uživatele

Velkorozpočtové zpracování předlohy bratří Strugackých nedopadlo podle mého očekávání. Efekty jsou naprosto bezchybné a plně konkurují těm hollywoodským, ale scénář, resp. děj je místy dost zmatený a chvílemi jsem se v něm ztrácel. Ruské zpracování a vkus jsou znát především na bohatých (až kýčovitých) interiérech vládce planety, nezaměnitelném militarismu ala Rudá armáda a v neposlední řadě na postavě hlavního hrdiny Maxima, který je prototypem ruského bohatýra, před kterým se musí klepat strachy i yankeejovský Superman. ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Nerozumím tomu. Pouze 50%? Ano, efekty byly velice béčkové, tedy aspoň ze začátku, později již byly strávitelné, hlavní hrdina se první polovinu tvářil jako naprostý idiot, a hrál to hrozně, ale ve druhé polovině bylo vše jinak. Pak začali být vcelku dobré efekty, rozjela se dobrá hudba, dobře napsaný scénář a herci konečně začali hrát. A nutno připomenout, že atmosféra během celého filmu byla opravdu skvostná. Jsem zvědavý na druhý díl. ()

Galerie (138)

Zajímavosti (8)

  • Kvůli filmu vypukl v Rusku skandál. Podle odborníků je film skrytou kritiku současného ruského establishmentu. Tvůrci ti popírají. (Ignus.cz)
  • Pro film bylo vyrobeno 300 kostýmu a 400 páru obuvi. (Dlee)
  • Film se natáčel 222 dní, přičemž materiál, který z filmování vzešel, by postačil rovnou na dva snímky. (Dlee)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama