Reklama

Reklama

Zlato

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva cizinci putují australskou pouští. Virgil (Zac Efron) jede za prací, která mu údajně změní život, a má ho tam přivézt ne zrovna sympatický řidič Keith (Anthony Hayes). Během cesty se jim přehřeje motor auta, a tak musí zastavit uprostřed vyprahlé divočiny. Když Keith automobil opravuje, zaujme Virgila zlatý odlesk u jeho nohou. Začnou kopat a objeví ten největší balvan zlata, jaký kdy kdo nalezl. Prvotní nadšení se promění v bezmoc, když zjistí, že vytáhnout ze země tak velkou hroudu zlata je nad jejich síly. Domluví se na tom, že zlatý balvan bude hlídat Virgil, zatímco Keith odjede do nejbližšího města a zajistí potřebné vybavení. Jenže jsou uprostřed naprosté pustiny a tak je nejbližší město dva dny cesty tam a dva dny cesty zpět. Virgil tak musí zůstat čtyři dny sám uprostřed pouště. K dispozici má nevelkou zásobu vody, trochu jídla a plachtu, která jej má ochránit před žhnoucím sluncem. A pak se všechno zkomplikuje. Nejdřív se Keith o něco zpozdí. Zprvu jen o den, pak o další a další. Virgil pomalu začíná propadat zoufalství. Široko daleko není žádná pomoc, jen písek, kamení a pár pokroucených stromů a keřů. Společnost mu dělají pouze divocí psi, kteří se k němu nepřiblíží, dokud má zapálený oheň. Ale dřevo mu dochází, stejně tak jídlo a po tom, co se přežene písečná bouře, přijde Virgil i o poslední kapku vody. V tu chvíli se začnou dít podivné věci. Je s ním opravdu v poušti někdo další, kdo ho chce o zlato připravit, anebo jsou to jen pouhé přeludy? Tak jako tak, nezbývá mu než čekat a doufat, že se pro něj Keith opravdu brzy vrátí. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (163)

verbal 

všechny recenze uživatele

Bolestivé a zasloužené zakončení Středoškolského buzikálu, v němž se zoufalý neumětel a prkenný sliZac hodinu a půl jen tak opaluje do melanomova uprostřed australské pustiny, přičemž jej kolem občas pobíhající smečka hladových dingů jako vždy přehrává na celé čáře. S nějakým opravdovým hercem by ta neinventivní pásová scénáristická pruda možná byla o řitní chlup snesitelnější, ovšem takto je to akorát vinné potěšení pro sveřepé pánské kolonoskopery, co xmrti rádi lačně pozorují sliZaca na solárku, a pro nudofily, kteří se dokonale zabaví třeba i sáhodlouhým upřeným sledováním, jak jim na slunci odpařujou póry. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Gold" by som asi najjednoduchšie mohol ohodnotiť, že tu máme niečo ako bola druhá polovica "Jungle" len tentokrát sa presunieme z všadeprítomnej džungle do nekonečnej a horúcej púšte. A namiesto Daniela Radcliffa sa na absolútne dno dostane Zac Efron. A ten si tu odohráva svoju veľkú one-man show, ktorá je skutočne celkom ťažká survival dráma. Make up je super, jeho herecký výkon stojí za to vidieť a celková atmosféra a tá beznádej, ktorá sa k nemu bude postupne plížiť je silná. A je treba uznať, že film s tým konceptom rozhodne vie pracovať. A ako celá tá situácia bude ťaživejšia a ťaživejšia. A v podstate sa to už zmení len na čakanie na smrť. Sú dokopy len 2 elementy, ktoré by som na filme výraznejšie skritizoval. Prvý, viac by som využil možnosti všetkých halucinácií a fatamorgán, ktoré mohol Vigil vidieť a prežívať. Ten element tu je, ale skôr by som to nechal zapracovať viac v štýle, keby to bolo klamlivé aj pre nás ako divákov, alebo keby sme to mali ako "Gerald´s Game" kde mozog sám sebe dával informácie cez vizuály. A hoci tu tento element je, mohol byť zapracovaný kvalitnejšie. Druhý problém je, že viac-menej už podľa popisu a podľa toho čo sa vo filme dialo som si uvedomoval, k čomu na konci vlastne dospejeme. A úprimne, pre mňa to prekvapivé nebolo. Nechcem ísť do spoilerov, no povedzme si, že samému by mi asi napadlo rovnaké riešenie celého problému. Riešenie, ktoré sme mohli vidieť aj v úvode filmu "The Dark Knight". Takže z toho všetkého to podľa mňa budete cítiť tiež. No musím filmu uznať, že som skutočne mal pocit, že som tú situáciu s Vigilom celú dobu prežíval. A malo to svoje silné momentky. Myslím si, že toto je film, ktorý stojí za to si pozrieť. Nemyslím si, že budete sklamaní. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Když to vemem jako bezelstný nezávislý survivor burner od snaživého debutanta, tak mám z toho radost. Spáleniny od slunce, pouhé nekonkrétní zmínky o světě za pouští, písečné bouře a permanentní pocit úplného vyčepání. Jenomže já si tak trochu myslím, že se tady pošilhává po Lighthousu. Tedy neutěšená bezvýchodná situace, halucinace, zvířátka mlsně se olizující po vašich játrech, misantropie na sílu a bývalý teen idol, snažící se rebrandovat (na Pattison stupnici se ale pohybuje aktuálně na úrovni Rovera). A na tomhle přirovnání může celý film v bezpečně ztroskotat. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Výborný námet ktorý zo začiatku aj slušne funguje, všetko to dáva logiku a je to nohami pevne na zemi. Potom príde tá horšia, podstatne horšia časť. Ak nemáte radi horúčavy, sucho, halucinácie z tepla a nedostatku vody tak sa tomuto filmu z ďaleka vyhnite. Už budú len okolo oči, úst a celej tváre lietať muchy, dorážať psi a fatamorgána. Dopozeral som to už len z nutnosti, rozpadlo sa to ako prach na púšti a koniec je už len taká " rana z milosti " tvorcov kedy vám hodia do ksichtu za lopatu piesku. Soľ nad zlato v austrálskom nemilosrdnom horúcom prevedení......50 % ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Zac Efron veľkú hereckú výzvu ustál so cťou, a aj keď sa rozhodne nejedná o výkon oscarových parametrov, narastajúca zúfalosť, bezradnosť a psychické vysilenie mu veríte bez menších problémov. Gold potom spĺňa prvky poctivého survivalu pomerne ľahko. Máme tu aj vďaka kamere správne zobrazené nehostinné prostredie austrálskej púšte, na ktorej vám bude už po pár minútach sakra horúco, tieň a voda tu prakticky neexistujú a v diaľke na príležitosť vás zožrať čakajú hladné psy. Áno, divák celkom ľahko pochopí hrdinovo utrpenie, pri ktorom je každá minúta v horúcom peklom veľkou fyzickou aj psychickou skúškou. Mnoho scén je tu potom na pohľad správne nepríjemných, v tempe sa naozaj nikam neponáhľa a vďaka zasadeniu do blízkej budúcnosti a zapadnutých kútov Austrálie má snímka aj sympatický postapokalyptický feeling v štýle Šialeného Maxa. Gold je tak vo výsledku žánrovou jednohubkou a milým nízkorozpočťákom, ktorý dokáže byť v istých pasážach správne nepríjemný a Zac Efron ho dokáže bez problémov utiahnuť aj sám. (12.7.2022) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (9)

  • Když Muž č. 2 (Anthony Hayes) plní nákladní vozidlo benzínem, sud není vyvýšený, takže není možné, aby palivo vytékalo do nádrže. (Johnny.ARN)
  • Film byl vytvořen a financován s pomocí filmovou produkční společností South Australian Film Corporation. (Johnny.ARN)
  • Film se natáčel v oblasti Flindersova pohoří v jihovýchodní části státu Jižní Austrálie. (TotalFilm.cz)

Reklama

Reklama