Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká komedie o každoročním tajném závodu z východního pobřeží Spojených států na pobřeží západní, ve kterém neplatí žádné dopravní předpisy a který se odehrává za plného provozu. Jako většina filmů tohoto charakteru nepostrádá ani tento nezbytnou různorodost hlavních protagonistů (ředitel firmy, středoškolský profesor, italský gigolo, šílený motorkář). (CGP)

(více)

Recenze (76)

subic 

všechny recenze uživatele

New Yorkem brzy ráno za svítání se začne rozléhat řev šesti, osmi a dvanáctiválců. Nevím, jestli by to bylo možné i dnes, ale třeba se někdy dočkáme remaku. Jinak je to docela zábavná podívaná i dnes. Unikátní ve vidět vedle sebe černevé Ferrari Daytona, původní Schelby Cobra, staré porsche 911 a třeba Mercedes Benz 300 SL cabrio 70% ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Tak zrovna tento film mam z toho kvanta cannonballu napric amerikou nejradsi. Asi kvuli te atmosfere, ktera narozdil od tech blaznivych komedii s Reynoldsem nebo Atkinsonem je zavodeni porad blizka. Sarrazin a Julia (hlavni rivalove) jsou proste jako zavodnici 70.let naprosto presvedcivi. Na druhou stranu neni film vazny, proste jen takovy odlehceny. 75% ()

Reklama

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Klasická závodní komedie, kde než o vtip a hlášky, jde spíše o nadupané mašiny kultovním potenciálem ještě dalece převyšující samotný film. AC Cobra, Chevrolet Camaro, Porsche 911 a další bez triků, bez zbytečných řečí v hledáčku geniální kamery, která nám alespoň z části přibližuje a dává pochopit šílenství jménem usednutí za volant super silného bouráku :-). ()

Jiri_Jaros 

všechny recenze uživatele

Doporučuju film sledovat v originálním znění, rozhodně mu to dodá na vážnosti a hodnotě. Není to ani tak komedie - komické prvky víceméně omlouvají to, že někdo natočil film o jízdě ve Ferrari Daytona a Shelby Cobra skrz USA.  Je to však jediný takový film, který má skutečně blízko původnímu závodu včetně použitých vozů. Osobně si vzhledem k některým scénám a soundtracku myslím, že film původně až tak komediální být neměl.  Dvě hlavní dvojice řidičů jsou dobře zahrané i stylisticky dotažené. Hlavně Raul Julia (nar. 1940, Portoriko) roli italského závodního jezdce jménem Franco Bertolini na sebe strhává zaslouženou pozornost. Ostatní postavy jsou v některých případech inspirované originálním závodem Cannonball Baker Sea-To-Shining-Sea Memorial Trophy Dash (více v zajímavostech) nebo jsou jen stylizované v rámci pestrosti a onoho komediálního nádechu. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Filmy podobného typu mám radši vážnější a když už komedie, tak aspoň ať ten humor dává trošku smysl. Tady to právě vůbec nefungovalo. Přišlo mi, že si to dělá prdel samo ze sebe, ale tím pádem to shazuje celý film. Auta (až na Camaro) taky nic moc. V budoucnu se mi vybaví jen obstojné burácení motorů a jméno toho policajta, které je shodné s mým kolem. 2+* ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu je italský jezdec Franco Bertolini (Raul Julia), který se závodu účastní v týmu Ferrari Daytona, označen jako vítěz závodu v Monte Carlu a Le Mans. Jediným italským jezdcem, kterému se toto ve skutečnosti povedlo, byl Tazio Nuvolari. Oba závody patří do neoficiální trojité koruny motosportu, kterou získal jen Graham Hill, protože kromě dvou zmíněných závodů vyhrál i závod Indianapolis 500. (Jiri_Jaros)
  • O přejezd USA z New Yorku do Los Angeles v rekordním čase se dodnes pokouší několik řidičů ročně. K roku 2020 nejrychlejší přejezd zaznamenal ve stejném roce Fred Ashmore ve vypůjčeném voze Ford Mustang GT s přídavnými nádržemi. Čas 25 hodin a 55 minut je první oficiální záznam pod 26 hodin a byl proveden v době pandemie coronaviru v USA. (Jiri_Jaros)
  • Fotky dívek v Playboy z prostředních dvoustran na stěnách v garáži, odkud začíná závod: Liv Lindeland (Leden 1971), Heather Van Every (Červenec 1971), Vicki Peters (Duben 1972), Francine Parks (Únor 1974) a  Daina House (Leden 1976). (Maulincio)

Reklama

Reklama