Reklama

Reklama

Konference ve Wannsee

(TV film)
  • Německo Die Wannseekonferenz - Die Dokumentation (více)
Německo, 2022, 45 min

Režie:

Jörg Müllner

Scénář:

Jörg Müllner

Hrají:

Philipp Schepmann (vypravěč), Reinhard Heydrich (a.z.), Heinrich Himmler (a.z.), Hans Frank (a.z.), Joseph Goebbels (a.z.), Hermann Göring (a.z.), Adolf Hitler (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Zpráva o tom, jak byly zavražděny miliony lidí a jakou roli v tom sehrálo setkání u Wannsee 20. ledna 1942... Zápis z jednání má zásadní význam. Odhaluje, jak otevřeně a jasně se ve skupině účastníků diskutovalo o plánované vraždě milionů Židů v Evropě. Historicky unikátní dokument je nyní dobře zabezpečen a uchováván v politickém archivu Federálního ministerstva zahraničí a patří do spisu s názvem "Konečné řešení židovské otázky". Obsahuje kolem 300 dokumentů o takzvané „židovské politice“ v letech 1939 až 1943. Zvláštní význam mají zápisy z konference ve Wannsee. Bylo to považováno za „tajnou říšskou záležitost“ – nejvyšší stupeň utajení v nacistickém státě. Z původních třiceti kopií protokolu přežil válku pouze jeden. Pozvání na setkání ve Wannsee přišlo od Reinharda Heydricha, vedoucího Hlavního úřadu říšské bezpečnosti v berlínském Prinz-Albrecht-Palais, ústředního perzekučního a vyhlazovacího orgánu nacistického režimu. Heydrich byl muž mnoha tváří: otec rodiny, sportovec, ve volném čase hrál na housle – a měl na svědomí především vraždy milionů lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

mira007 

všechny recenze uživatele

Německý dokument jako doplněk k televiznímu celovečernímu filmu Die Wannseekonferenz (2022) o konferenci, kde se naplno naplánoval holocaust ve své "průmyslové" podobě. Komplexní pohled na vývoj postavení Židů na příkladu jedné berlínské rodiny. Plusem navíc jsou určitě některé unikátní archivní záběry. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Depresivní dokument na České televizi. Německá kultura na rozdíl třeba od řecké či italské byla barbarská. Germání žili v hliněných chýších v bažinách. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo viděl film Konference, pak se z dokumentu o samotném setkání a přípravě likvidace židů vlastně nic nového nedozví. Vždyť Jörg Müllner si i půjčuje záběry z tohoto snímku. Pro mě je tak dokument unikátní především archivními materiály a to hlavně jednotlivými filmy. Dokumentární film objasňuje a především doplňuje film s herci tam, kde možnosti hraného filmu končí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na príbehu jednej berlínskej položidovskej rodiny je tu ukázaný osud židov. A citované veci priamo z konferencie, ktorá mala ostať navždy utajená. Výklad odborníkov, dobré komentáre a archívne zábery. Kvalitný dokument, ktorý ale treba doplniť ďalším dokumentom/filmom, ktorý RTVS odvysielala hneď potom: Konferencia vo Wannsee. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Film o prísne tajnom stretnutí a záznam o ňom nemal nikdy uzrieť svetlo sveta. Lenže zázračne sa zachovala kópia zápisnice a vďaka tomu sme sa mohli divácky zúčastniť tohto obludného stretnutia. Možno film nie je úchvatný svojim obsadením a prevedením, ale hlboko sa dotkne každého, kto sa zamýšľa, ako sa to zverstvo mohlo stať? Ako to svet mohol dopustiť? Kam sa podela ľudskosť? Videla som, ale nerozumiem. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama