foto

Kenneth Branagh

  • nar. 10.12.1960 (55 let)
    Belfast, Severní Irsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Žiadny iný hollywoodsky tvorca s výnimnkou Laurenca Oliviera nevniesol do sveta filmu toľko klasického umenia ako Kennth Branagh. Tento, pôvodom Ír, posadnutý dielom Williama Shakespeara považuje za svoje životné poslanie preniesť na filmové plátno všetky jeho hry. O Branaghovom všestrannom filmovom nadaní svedčí aj to, že bol už ako 23 ročný prijatý do Royal Shakespeare Company. Jemu to však nestačilo a po krátkom čase sa od tohto spolku odpútal s cieľom založiť vlastné herecké štúdio Renaissance Theatre Company. Jeho etablovanie na britskej divadelnej scéne síce spočiatku nebolo vôbec jednoduché, no v súčasnosti patrí táto spoločnosť k najrešpektovanejším a pýši sa členstvom Princa Charlesa ako jej kráľovského patróna.

Branagh bol istý čas ženatý s herečkou Emmou Thompsonovou, ktorú tiež obsadil do jeho prvých režijných projektov. Rozviedli sa nie príliš priateľsky v roku 1995, keď o nej Branagh prehlásil, že si "to" robievala v posteli s Oscarom v ruke (Thomsponová je držiteľka Oscara za scenár k filmu ROZUM A CIT). Pre anglické konzervatívne umelecké spolky, do ktorých sa zaraďujú aj títo dvaja prominenti to bol samozrejme veľký škandál a britská tlač slávila doslova predčasné vianoce.

Vo filmovej branži však Branagh pristupuje k práci s nesmiernou vážnosťou a tvorcovským zanietením. Herecké kreácie v hollywoodskych trhákoch podstupuje pre ich lukratívnosť a vo "voľnom" čase sa venuje vedeniu jeho spoločnosti a jeho vlastným autorským projektom, akým bola pred pár rokmi napríklad štvorhodinová verzia HAMLETA (1996). Áno, Shakespeare je skutočne jeho životom a my tomu môžme byť iba radi. Žiadny iný súčasný tvorca nedokáže jeho príbehy rozprávať s takým nadšením a pochopením ako práve Kenneth Branagh.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2017 Dunkirk
2014 Jack Ryan: V utajení
2013 Macbeth (divadelní záznam)
2012 Stars in Shorts
2011 Můj týden s Marilyn
Na slovíčko s básničkou (TV seriál)
Prodigal
2009 National Theatre Live (TV seriál)
Piráti na vlnách
2008 Valkýra
Wallander (TV seriál)
10 dní do války (TV seriál)
2006 Kouzelná flétna
2005 Warm Springs (TV film)
2004 5 dětí a To
2002 Harry Potter a Tajemná komnata
Rabbit Proof Fence
Shackleton (TV film)
2001 Konference ve Wannsee (TV film)
Short6
2000 Eldorádo
Marná lásky snaha
Schneider's 2nd Stage
Zab tu mrchu!
1999 Alien Love Triangle
Book That Wrote Itself, The
Periwig-Maker, The
Wild Wild West
1998 Celebrity
Dance of Shiva, The
Perníkový dědek
Teorie létání
Zakázaná touha
1996 Hamlet
Making Hamlet
1995 Othello
Shadow of a Gunman (TV film)
1994 Frankenstein
1993 Mnoho povyku pro nic
Swing Kids
1992 Petrovi přátelé
1991 Znovu po smrti
1989 Jindřich V.
Look Back in Anger (TV film)
1988 Strange Interlude (TV film)
Thompson (TV seriál)
1987 Fortunes of War (TV seriál)
Ghosts (TV film)
Lady's Not for Burning, The (TV film)
Letní sezóna
Měsíc na venkově
1985 Coming Through (TV film)
Theatre Night (TV seriál)
1984 Boy in the Bush (TV seriál)
Coming to Terms for Billy, A (TV film)
1983 Matter of Choice for Billy, A (TV film)
To the Lighthouse (TV film)
1982 Easter 2016 (TV film)
1981 Maybury (TV seriál)
Ohnivé vozy
1970 Play for Today (TV seriál)

Dokumentární

2011 Comic-Con Episode Four: A Fan's Hope
With Great Power: The Stan Lee Story
2009 A Night at the Movies: The Suspenseful World of Thrillers (TV film)
Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
2005 Goebbelsův pokus
Putování s pravěkými monstry (TV seriál)
2004 Cecil B. DeMille: American Epic (TV film)
2003 Interviews with Students
První světová válka v barvě (TV seriál)
2002 Following the Rabbit-Proof Fence (TV film)
Tramp and the Dictator, The
2001 Putování s pravěkými zvířaty (TV seriál)
Triumf savců (TV film)
Zvíře v nás (TV film)
2000 Behind the Scenes: Road to El Dorado
Lon Chaney: A Thousand Faces (TV film) - vyp.
Putování s dinosaury - Balada o Alosaurovi (TV film)
Putování s dinosaury - Pátrání po Tyrannosaurovi (TV film)
Richard Briers: A Good Life (TV film)
William Shakespeare
1999 Galapágy 3D
Jak se natáčelo Putování s dinosaury (TV film)
Putování s dinosaury (TV seriál)
1998 Historie hororu (TV film)
Studená válka (TV seriál)
1997 Great Composers (TV seriál)
In Search of Hamlet (TV film)
1996 Al Pacino - Richard III.
100 Years of Horror: The Frankenstein Family
1995 Anne Frank Remembered (TV film)
Evropský film: Jiný Hollywood (TV seriál)
1994 It's Alive: The True Story of Frankenstein (TV film)
1992 Symphony for the Spire (koncert)
1990 Discovering Hamlet
1988 American Experience (TV seriál)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2014 The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2012 Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
Slavnostní zahájení XXX. Letních olympijských her 2012 Londýn (TV pořad)
The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
17th Annual Critics' Choice Movie Awards, The (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
2007 BAFTA: Život na filmovém plátně (TV pořad)
Graham Norton Show, The (TV pořad)
Rencontres de cinéma (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
Judi Dench: A BAFTA Tribute (TV pořad)
1996 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1991 Charlie Rose Show, The (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Hudební videoklipy

1999 Will Smith Music Video Collection, The (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(428)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace