Reklama

Reklama

Mussolini, první fašista

(TV film)
  • Česko Benito Mussolini (více)
Francie, 2021, 2x52 min (Alternativní 52 min)

Hrají:

Benito Mussolini (a.z.)

Obsahy(1)

Ztělesňoval spojenectví Itálie a nacistického Německa, ale kdo zná skutečný příběh duceho a jeho prostřednictvím také italského fašismu? Proč se tento muž, kterému byly rasové záležitosti dlouho lhostejné, stal italským alter egem vůdce, a jaké místo zaujímá v hierarchii tyranů? 100 let po Mussoliniho nástupu k moci zkoumá tento dokument díky oficiálním archivům, amatérským záběrům a svědectvím těch, kteří žili v Mussoliniho režimu - bývalých příznivců či obětí - mechanismy fašistické moci, kult násilí a státní politické represe, jež zavedly Itálii do katastrofy. (Viasat)

(více)

Recenze (8)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dokument nám představuje italského duceho od počátku jeho kariéry až do konce. To je celkem důležité, protože u všech diktátorů je nejzajímavější právě to, jak se z nich tyrani stali. Co je k tomu vedlo? Kde se formovaly jejich životní názory, jaké situace a životní eskapády je nasměřovaly k děsivým kariérám. Benito Mussolini byl dokonce v prvopočátku vzorem nacismu v Německu a Hitlerovi samotnému. A netrvalo to zase tak dlouho, než se role dokonale obrátily. Dvojdílný pořad se opírá o velké množství dokumentárních archivních materiálů a o italském vůdci se tak člověk dozví zase něco víc, než je mu vštěpováno ve škole. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Komplexná politická kariéra Duceho v dvojdielnom dokumente, nie je však vyčerpávajúca a už vôbec nie je životopisom. Prekvapili niektoré veľmi staré archívne zábery vrátane Pochodu na Rím a tiež svedectvá tých, ktorí boli s ním a ktorí ho aj po desiatkach rokov stále podporujú. Otvorene sa pred kamerou hlásia k fašizmu, to bolo šokujúce. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Popis fašistického režimu v Itálii , důvodů jeho podpory a mechanismus ovládání občanů. "Kdyby se Musolini nepaktoval s Hitlerem, mohl vládnout hodně dlouho" říká v druhém dílu pamětník. Musolini je jak říká o mužích psycholog Jeroným Klimeš prototyp evolučního typu Ivan z Mrazíka  hrdě kráčející světem stylem vole uhni. O takové mají ženy zájem. "Sice mě bude mlátit, bude mi nevěrnej, ale mým dětem se nic nestane". Problém je, že Ivanů je chronický nedostatek a ženy musí vzít zavděk obyčejnými muži. Těmi pohrdají. Ivan se Může změnit jen skrze hlubokou osobní krizi , což u Musoliniho ke konci války mohlo proběhnout.  https://dokumenty.tv/mussolini-prvni-fasista-komplet-1-2-dokument/ ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Velice dobré shrnutí jeho života a politické činnosti : 5 * a 83 %. Objevem pro mě bylo, že až do r.1938, do vydání antisemitských zákonů, bylo členy Národní fašistické strany v Itálii 10.000 italských židů. Věděl jsem, že ve 20.letech působili v Mussoliniho vládách hospodářští odborníci židovského původu, ale takováhle míra zapojení mnohých Italů - židů mě dost překvapila ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasický francouzský dokument věcně líčí skutečnou tvář italského fašistického diktátora a válečného zločince. V dnešní zmatené době je přepotřebný pořad. Je dobře, že se na něm podílela i Česká televize. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama