foto

Benito Mussolini

  • nar. 29.7.1883
    Predappio, Romagna, Itálie
  • zem. 28.4.1945 (61 let)
    Giulino di Mezzegra, Lake Como, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Benito Amilcare Andrea Mussolini je v roce 1914 kvůli odlišnému názoru na vstup Itálie do 1. světové války vyloučen z Italské socialistické strany, kde působil jako ředitel stranických novin Avanti. Po konci 1. světové války, které se aktivně účastnil, zakládá Mussolini v roce 1919 politickou organizaci Fasci di combattimento. Za dva roky ji změní na fašistickou stranu Partito Nazionale Fascista. Potlačuje politickou levici a v říjnu 1922 uskutečňuje „Pochod na Řím“, kterým si vynucuje od krále Viktora Emanuela III. svou vlastní vládu. Hospodářské reformy posilují Mussoliniho pozici, jako neomezený vládce likviduje jakoukoli opozici. Itálie přepadá Libyi a Habeš, to se však nelíbí západním mocnostem, ale od Německa Mussolini cítí podporu. Itálie pomáhá Francovým fašistům v občanské válce ve Španělsku. Italové okupují Albánii a vstupují do 2. světové války na stranu Německa, pro které jsou jen slabým bratříčkem. V roce 1943 je po dlouhodobém úpadku vlivu Benito Mussolini svržen z funkce premiéra a uvězněn. Německé komando ho však osvobozuje a on vládne státečku, v severní Itálii se sídlem v Saló, Italská socialistická republika, která je plně pod vlivem Německa. Mussolini je v ohrožení, dává se na útěk, je však poznán, chycen a popraven spolu se svou milenkou Clarou Pettaciovou italskými partyzány, jejich těla byla pak vystavena v Miláně. Il Duce zemřel v nedožitých dvaašedesáti letech, jeho syn Romano se oženil se sestrou Sophie Lorenové Annou Mariou Scicoloneovou.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1995 Královská ryba (TV film) - a.z.
1991 Chladný měsíc - a.z.
1988 Klenotníkův obchod - a.z.
1977 Zvláštní den - a.z.
1976 Orel přistál - a.z.
1975 Píseň o harmonice - a.z.
1974 Poslední dny Mussoliniho - a.z.
1970 Zahrada Finzi-Continiů - a.z.
1969 Blázni ve válce - a.z.
The Extraordinary Seaman - a.z.
1964 Loutky - a.z.
1954 Admirál Canaris: Život pro Německo - a.z.
1947 Pan Verdoux - a.z.
1944 Nostradamus IV - a.z.
1943 December 7th - a.z.
1942 Further Prophecies of Nostradamus - a.z.
1934 The World Moves On - a.z.
1929 Chasing Through Europe
1923 The Eternal City

TV seriály

1975 Wonder Woman (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2018 Diktátorova bible (TV seriál) - a.z.
Franco vor Gericht: Das spanische Nürnberg? - a.z.
2017 Les trois morts de Mussolini (TV film) - a.z.
2015 Evoluce zla (TV seriál) - a.z.
Luis Trenker - Pionier und Egomane (TV film) - a.z.
2014 JFK to 9/11: Everything Is a Rich Man's Trick
2012 Mussolini a Hitler: Opera vrahů (TV film) - a.z.
Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států (TV seriál) - a.z.
2011 Reagan - a.z.
2010 Kolaborovali s nacisty (TV seriál) - a.z.
2009 Apokalypsa: 2. světová válka (TV seriál) - a.z.
Peklo (E06) - a.z.
Drtivý úder (E02) - a.z.
Agrese (E01) - a.z.
Druhá světová válka v barvě (TV seriál) - a.z.
Suomen tie jatkosotaan (TV film) - a.z.
Záhadné nálezy (TV seriál) - a.z.
2008 Believe, Obey, Fight! - a.z.
Benito Mussolini - vůdce fašismu - a.z.
Ein General gegen Hitler - Wilhelm Zehner (TV film) - a.z.
Hitlerovi bodyguardi (TV seriál) - a.z.
Významná letadla (TV seriál) - a.z.
2007 Hitler a Mussolini - Nelítostné přátelství (TV film) - a.z.
2006 Italští fašisté v barvě - a.z.
2005 Adolf Hitler (TV film) - a.z.
Churchillův bodyguard (TV seriál) - a.z.
Eduard VIII. Anglický (TV film) - a.z.
Goebbelsův pokus - a.z.
Soukromý život Benita Mussoliniho (TV film) - a.z.
2004 Devátá - a.z.
2003 Korporace - a.z.
2002 Bojovníci 2. světové války (TV seriál) - a.z.
Epizody války 3 - Stíhací esa - a.z.
Mýtus jménem Rommel (TV seriál) - a.z.
Tramp and the Dictator, The - a.z.
2001 Konec Třetí říše (TV film) - a.z.
Schlock! The Secret History of American Movies
1999 Rome: Power & Glory
Televize ve službách hákového kříže (TV film)
1998 Hitlerovi válečníci (TV seriál)
Last Days, The
Lidské pozůstatky
Třetí říše v barvě (TV film)
Utajená historie 2.světové války
1997 Nacismus, varování dějin (TV seriál)
1996 100 Years of Olympic Glory (TV film) - a.z.
1995 Bitevní pole (TV seriál) - a.z.
1994 Století válek (TV seriál)
1993 Death Scenes 3
1992 Death Scenes 2
1989 Luftwaffe
Road to War, The (TV seriál)
1988 Mír podle Mnichovské dohody (TV film) - a.z.
The Making of a Legend: Gone with the Wind (TV film) - a.z.
1983 Camps of Death
1977 Hitlerova kariéra
1976 Písně pro poválečnou dobu
1974 Swastika
1973 Svět ve válce (TV seriál) - a.z.
Nové Německo (E01) - a.z.
1969 I Due Kennedy
1968 Mnichov 1938
1965 Trip Down Memory Lane, A
1964 Franco: ese hombre
1962 Blitzkrieg - a.z.
1961 Biography (TV seriál)
1953 Bis fünf nach zwölf - Adolf Hitler und das 3. Reich - a.z.
1951 Näin syntyi nykypäivä... 1900-1950
1950 Herrliche Zeiten - a.z.
1945 Druhá světová válka 6: Začátek války v Americe
Pád Berlína
1943 Druhá světová válka 2: Vpád nacistů
Druhá světová válka 5: Bitva o Rusko
The Voice That Thrilled the World - a.z.
1942 United We Stand - a.z.
1941 Cavalcade of Faith
1938 March of Time: Inside Nazi Germany - a.z.
Wort und Tat - a.z.
1937 Mussolini in Deutschland
1934 Dealers in Death - a.z.
1933 Mussolini Speaks
1932 Histoire du soldat inconnu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace