Reklama

Reklama

Skryté skvosty - Série 2 (2024) (série)


Jánský Vrch (S02E04)

(epizoda)
Česko, 2024, 27 min

Hrají:

Jaroslav Plesl (průvodce)

Obsahy(1)

Jesenicko ovlivnily hlavně germánské kmeny a jejich temná mytologie. Pusté hrady, skřítci, potulný pastýř a vládce hor Praděd. Nicméně biskupský zámek v Javorníku byl ve své době centrem kultury celého Slezska. Konaly se zde bály, divadelní představení a každé úterý a neděli akademie. A ačkoliv zámek vlastnili biskupové, doslova překypuje technickými vymoženostmi různých historických epoch – protipožární vybavení 18. století i funkční plynové lampy z počátku 19. století. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc dobrý díl. Výborná je hudba kapely Priessnitz z Jeseníka, čili z tamního kraje. Je škoda, že to není uvedené v titulcích. ***4.díl je na webu Č.televize : ČT 2, čtvrtek 28.3.2024, 21.20 . ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jánský Vrch v Javorníku z literatury znám. Hodně zapadlý kout naší země. Nikdy jsem zde nebyl a vzhledem k poloze tohoto místa se obávám, že se sem asi nepodívám. Děkuji tedy za zajímavý dokument o místu, které je daleko ode mě ()

Anianna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krásný zámek! Jsem vděčná za každý díl, kterým ČT představuje památky Česka. Pro mě zase inspirace k výletu. A hodně moc se mi líbil hudební doprovod kapely Priessnitz z Jeseníka. ()

Reklama

Reklama