Reklama

Reklama

Válečnice

  • USA The Woman King (více)
Trailer 8

Snímek Válečnice vypráví pozoruhodný příběh Agojie, ženských bojovnic, které v devatenáctém století chránily Dahomejské království v Africe se zdatností a odhodlaností, kterým se nikdo nedokázal vyrovnat. Film, který se inspiruje skutečnými událostmi, sleduje emocionální a pozoruhodné úsilí generálky Nansici (oscarová Viola Davis), která cvičí novou generaci rekrutek a připravuje je na střet s nepřítelem, který je odhodlaný zlikvidovat jejich životní a kulturní hodnoty. A to jsou věci, za které je zkrátka nutné bojovat. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 8

Recenze (129)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Já se musím v souvislosti s Válečnicí hned na úvod přiznat, že se mi do tohoto snímku vůbec nechtělo, jelikož jsem se obával jeho jisté nevstřícnosti vůči divákům, čímž mám na mysli, že jeho zpracování bude dost okrajové, možná až zbytečně moc atrové, ovšem ve výsledku jsem se nakonec dočkal pravého opaku, respektive když se nad celým tím filmem v podstatě tak zamyslím, tak ono se vlastně v naprosté většině ohledů jedná o tu nejklasičtější podívanou, co si lze snad představit, s jasně danými pravidly, nikterak vyhraněnou zápletkou a jejím vývojem, veškerými postavami a právě i zpracováním, které na diváka ohled rozhodně bere a já se tak díky tomu u Válečnice mohl slušně bavit. Zkrátka tento film není navzdory mému očekávání vůbec určen pro členy klubu náročného diváka, ale naopak si ho daleko více užije to nejkomerčnější publikum, co má rádo svižně odvyprávěné fungující příběhy, s výraznými postavami, s emocemi, s přiměřeným množstvím akce a velice působivou atmosférou, vyčnívající nad vším ostatním. Za velmi povedený a především důležitý lze pak označit i casting, který sice zrovna nenabízí to nejpůvabnější, co se v ženském pokolení vyskytuje, na druhou stranu se ale vesměs jedná o velice, ale opravdu velice výrazné a herecky přesvědčivé tváře, které též dodali celé té podívané zásadní punc věrohodnosti a zajímavosti. Za mě zkrátka The Woman King představuje záživnou podívanou, sice tedy překvapivě dost nenáročnou, o to ale nejspíš zábavnější. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Výpravný příběh v atraktivním prostředí se skvělými hereckými výkony. Všichni bez výjimky hrají perfektně. Nenudil jsem se ani chviličku a věřil jsem jim i všechny emocionální scény. Akce je super a holky tam dělaj smrtící komba jak z Assassin's Creed. Už jen díky tomu to snad nikdo proboha nemůže brát vážně a ubírat hodnocení kvůli historické nepřesnosti, o které stejnak ví hovno. Je to prostě dobrej dobrodružnej film. ()

Reklama

grogodil 

všechny recenze uživatele

Už sme mali vo filme veľa krát aj brutálnejším spôsobom zprznenú históriu a nebránilo mi to užit si ho, takže s prevracaním faktov nemám najmenší problém. Akcia je uchádzajúca. Nijak extra nápaditá, ale aspoň to nie je neprehľadný bordel. No zvyšok je proste scenáristický podvýživená a predvídateľná tuctovka. Nejaká feministická angažovanosť a propaganda je absolutne irelevantná, na to je ten film príliš naivný a jednoduchý, aby som tam riešil takéto vrstvy. A rovnako tak nejde brať vážne ako neohrozené divoké africké amazonky ani tie prehrávajúce ženské. Snažil som sa, ale vyvolávalo to skôr pobavený úsmev, než rešpekt pri tej tanečnej spartakiáde, čo tam nacvičujú dokonale vyčesané, upravené , nastajlované a jačiace v naškrobených, vypratých a nažehlených rovnošatách. Ten film si zúfalo žiadal ušpiniť, nech nevyzerá tak televízne lacno. A vyšší rating by tiež nič nepokazil, lebo takto bezkrvé čistky boli naposledy k videniu asi vo Winnetouovi pred 60 rokmi... ledva ** a ten hype fakt nejak nechápem. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Nebudem riešiť historické nezrovnalosti. Nešiel som do kina na hodinu dejepisu. Viola Davis je skvelá, rovnako ako väčšina hereckých kolegov. Akčné pasáže ma bavili a boli dostatočne drsné. Fáza výcviku bola klasická šablóna, ale tým, kde bol príbeh situovaný, tam bolo niečo navyše. Doslova išlo o príbeh "from zero to hero". 80% Cinemacity Polus ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Když při prvním víkendu je v kině na nový film jen 5 lidí v sále, tak to nevěstí nic dobrého. Na Woman King jsem se celkem těšil, ale z kina jsem odcházel znuděný a zklamaný. Na rottenech jsou z filmu kritici unešení, normální diváci už tak moc ne. Jedni si stěžují na woke propagandu, druzí na nepřesnou a převrácenou historii- tohle mě osobně nezajímá a šel jsem si užít film, který však bohužel nedokáže moc strhnout. Rozhodně potěší netradiční prostředí Africké kultury, kde se podíváme do 19. století, kde ženy bránily Dahomejské království v Africe. Zlá doba, kde ženy měly jen dvě možnosti. Provdat se, pracovat a být něčí služkou, nebo zůstat pannou a bojovat za svou zem. Oscarová Viola Davis je skvělá a překvapí i mladá Thuso Mbedu a John Boyega v roli krále taktéž fajn. Vizuálně film působí průměrně, rozpočet byl nejspíš štědrý a děj není natolik strhující, aby se divák do něj mohl ponořit. Je tu pár zajímavých informací i dialogů, ale při té stopáži jsem ke konci byl z toho už celkem otráven. Akce je tu hodně málo, vlastně jen na začátku a na konci. Finále je rozhodně světlým momentem, hromadná bitva se povedla, byŤ pg-13 rating ji to lehce kazil, být to pořádné eRko a lítaly by tam hlavy i končetiny, tak bych možná začal být spokojen. Ještě bych vypichl scénu s tréningem mladých rekrutů, kde se pro napětí nešlo daleko a došlo i na jeden docela slušný a nečekaný zvrat, ale i tak jsem se většinu stopáže nudil a ty 2 hodiny mi přišly jak 3. Kino nedoporučuji, jen pro velké obdivovatele historie. 5/10. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Agojie byly de facto považovány nejen za bojovnice, ale i za manželky krále, proto se také nemohly vdát za nikoho jiného. (Candice)
  • Účast Dahomeje na mezinárodním obchodu s otroky (především tom transatlantickém) skončila až v roce 1852, a to díky silnému (a někdy i vojenskému) nátlaku Britů, kteří celkem úspěšně usilovali o potlačení transatlantického obchodu s otroky (jak z ideologických, tak pragmatických důvodů – otroctví se s probíhající průmyslovou revolucí jednoduše přestávalo ekonomicky vyplácet). (vojtaruzek)
  • Útok na ohradu z trnitých akácií byl i ve skutečnosti součástí výcviku mladých Agojie. (Jirka_Šč)

Související novinky

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (více)

Reklama

Reklama