foto

John Boyega

  • nar. 17.3.1992 (24 let)
    Peckham, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Znám své filmy, miluji své filmy.

John Boyega se narodil dne sedmnáctého března roku 1992 v Peckhamu v Londýně v Anglii ve Velké Británii, jakožto syn nigerijského páru. Je to divadelník a herec, který se objevuje především ve filmech a televizi. Občasně pak i dabér (například ve hře od Disneyho - Disney Infinity 3.0).

Ačkoliv je divákovi nejvíce znám až z roku 2011, coby Mojžíš v jeho debutovém snímku Útok na věžák, svou hereckou kariéru započal mnohem dříve. Pomineme-li komickou zmínku z jeho dětství, kdy si zahrál ve školním divadle roli leoparda ve svých pěti letech, budeme jeho herecké záznamy spíše hledat na Westminster City School, kdy o herectví projevil skutečný zájem. Právě díky tomu si vyzkoušel několik rolí ze školní produkce, což mu umožnilo zahrát si i v divadle Peckham. Cenné zkušenosti se mu tak později hodily nejen v South Thames College ve Wandsworthu, ale i v národním divadle.

Právě národní divadlo totiž bylo pro jeho herecký postup klíčové, neboť v roce 2011 dostal nabídku zahrát si ve snímku Attack the Block. Tu samozřejmě ochotně přijal a exceloval v ní natolik, že byl posléze jmenován na řadu prestižních ocenění (například London Film Critics' Circle Award for Young British Performer of the Year) a jedno z nich i proměnil (Black Reel Award for Best Actor).

Dá se říci, že se od tohoto okamžiku John Boyega stal právoplatným filmovým hercem, jelikož nabídky se jenom hrnuly. Velký boom však nastal s ohlášením (29 dubna 2014), že si zahraje v nové trilogii Star Wars. Taková příležitost mu umožnila nejenom zapsat se do slavného Universa, ale také stát se celosvětově známým hercem.

V současné době se John Boyega věnuje i nadále hraní a to ať už na plátnech kin, tak i na obrazovkách televizorů.

P. J. D.

Herecká filmografie

2018 Pacific Rim 2
2017 Star Wars: Episode VIII
2016 The Circle
2015 Star Wars: Síla se probouzí
2014 Imperial Dreams
Major Lazer (TV seriál)
24 hodin: Dnes neumírej (TV seriál)
2013 Half of a Yellow Sun
2011 Becoming Human (TV seriál)
Da Brick (TV seriál)
Junkhearts
Útok na věžák
2009 Law & Order: UK (TV seriál)

Dokumentární

2015 Unfiltered with Renee Young (TV seriál)

TV pořady

2016 The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
2015 The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
2014 Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The (TV pořad)
2010 Access Hollywood Live (TV pořad)
Conan (TV pořad)
2007 Graham Norton Show, The (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace