foto

Viola Davis

  • nar. 11.8.1965 (54 let)
    St. Matthews, South Carolina, USA

Biografie

Viola Davis je americká herečka, známá především jako divadelní herečka, vyhrála Tony Award za vedlejší hlavní roli v King Hedley II (2001), dále Tony Award za nejlepší hlavní roli ve hře Fences (2010) a spoustu dalších ocenění. Viola se narodila na farmě její babičky v St Matthews, Jižní Karolína. Její rodina se přestěhovala do Central Falls, Rhode Island, když jí byly dva měsíce. Davis se věnovala divadlu již na Rhode Island College, kterou absolvovala v roce 1988, roku 2002 získala z vysoké školy čestný doktorát výtvarných umění.

K jejím filmům patří TRAFFIC – NADVLÁDA GANGŮ (2000), DALEKO DO NEBE (2002) nebo THE ARCHITECT (2006). Její výkon ve filmu POCHYBY (2008) ji přinesl široké uznání, a byla za to nominována na několik cen, včetně Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli a Zlatý glóbus za nejlepší vedlejší ženský herecký výkon ve filmu.

30. června 2009, byla Viola Davis uvedena do Akademie filmových umění a věd. V červnu 2003 se provdala za herce Juliuse Tennona. Vychovávají spolu dvě děti z Tennonova předchozího vztahu.

Veronika "wertcha" Fojtikova

Herecká filmografie

Filmy

2021 The Suicide Squad
2019 Troop Zero
2018 Vdovy
2016 Custody
Ploty
Sebevražedný oddíl
2015 Hacker
Lila & Eve
2014 Get On Up - Příběh Jamese Browna
Zmizení Eleanor Rigbyové: Oni
2013 Enderova hra
Nádherné bytosti
Zmizení
Zmizení Eleanor Rigby: On
Zmizení Eleanor Rigby: Ona
2012 Na dno nás nedostanete
2011 Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko
Touch of Evil
Černobílý svět
2010 Jíst, meditovat, milovat
Něco jako komedie
Trust
Zatím spolu, zatím živi
2009 Beyond All Boundaries
Ctihodný občan
Madea Goes to Jail
Na odstřel
2008 Kmen Andromeda (TV film)
Noci v Rodanthe
Pochyby
2007 Disturbia
Fort Pit (TV film)
Jesse Stone: Radikální změna (TV film)
2006 Architekt
Jesse Stone: Nový začátek (TV film)
Jesse Stone: Smrt v jezeře (TV film)
Life Is Not a Fairytale: The Fantasia Barrino Story (TV film)
World Trade Center
2005 Chladnokrevný Stone (TV film)
Syriana
Zbohatni nebo chcípni
2002 Daleko do nebe
Příběh Antwona Fishera
Solaris
2001 Amy a Isabela (TV film)
Kate a Leopold
2000 Traffic - Nadvláda gangů
1998 Grace a Glorie (TV film)
Války Pentagonu (TV film)
Zakázané ovoce
1996 Zkouška ohněm

TV seriály

2019 Vražedná práva (TV seriál)
Epizoda 15 (S06E15)
Epizoda 14 (S06E14)
Epizoda 13 (S06E13)
další epizody (22)
2018 Vražedná práva (TV seriál)
I Want to Love You Until the Day I Die (S05E08)
I Got Played (S05E07)
We Can Find Him (S05E06)
další epizody (15)
Skandál (TV seriál)
Allow Me to Reintroduce Myself (S07E12)
2017 Vražedná práva (TV seriál)
Live. Live. Live. (S04E08)
Nobody Roots For Goliath (S04E07)
Stay Strong, Mama (S04E06)
další epizody (14)
2016 Vražedná práva (TV seriál)
Who's Dead? (S03E09)
No More Blood (S03E08)
Call It Mother's Intuition (S03E07)
další epizody (15)
2015 Vražedná práva (TV seriál)
What Did We Do? (S02E09)
Hi, I'm Philip (S02E08)
I Want You to Die (S02E07)
další epizody (15)
2014 Vražedná práva (TV seriál)
Kill Me, Kill Me, Kill Me (S01E09)
He Has a Wife (S01E08)
He Deserved to Die (S01E07)
další epizody (9)
2011 Na slovíčko s básničkou (TV seriál)
2010 Tara a její svět (TV seriál)
The Family Portrait (S02E09)
Explosive Diorama (S02E08)
Dept. of F'd Up Family Services (S02E07)
další epizody (6)
2008 Bratři a sestry (TV seriál)
Dvojitý negativ (S02E14)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Retro (S10E05)
Cold (S09E19)
2007 Traveler (TV seriál)
2006 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Cage (S08E08)
2004 Century City (TV seriál)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Pochybnost (S06E08)
Právo matky (S06E01)
2003 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Grief (S04E23)
Mercy (S04E14)
2002 Beze stopy (TV seriál)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Policejní odznak (S01E20)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Poprava Catherine Willowsové (S03E06)
2001 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
The Men from the Boys (S01E05)
Třetí hlídka (TV seriál)
Act Brave (S03E08)
2000 City of Angels (TV seriál)
Soudkyně Amy (TV seriál)
Úder z minulosti (S01E23)

Dokumentární

2019 A Touch of Sugar - vyp.
And the Winners Are!
On Broadway
2016 Dawn of the Justice League (TV film)
2013 Velcí hráči
2012 Love, Marilyn

Producentská filmografie

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(88)