foto

Viola Davis

  • nar. 11.8.1965 (52 let)
    St. Matthews, South Carolina, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Viola Davis je americká herečka, známá především jako divadelní herečka, vyhrála Tony Award za vedlejší hlavní roli v King Hedley II (2001), dále Tony Award za nejlepší hlavní roli ve hře Fences (2010) a spoustu dalších ocenění. Viola se narodila na farmě její babičky v St Matthews, Jižní Karolína. Její rodina se přestěhovala do Central Falls, Rhode Island, když jí byly dva měsíce. Davis se věnovala divadlu již na Rhode Island College, kterou absolvovala v roce 1988, roku 2002 získala z vysoké školy čestný doktorát výtvarných umění.

K jejím filmům patří TRAFFIC – NADVLÁDA GANGŮ (2000), DALEKO DO NEBE (2002) nebo THE ARCHITECT (2006). Její výkon ve filmu POCHYBY (2008) ji přinesl široké uznání, a byla za to nominována na několik cen, včetně Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli a Zlatý glóbus za nejlepší vedlejší ženský herecký výkon ve filmu.

30. června 2009, byla Viola Davis uvedena do Akademie filmových umění a věd. V červnu 2003 se provdala za herce Juliuse Tennona. Vychovávají spolu dvě děti z Tennonova předchozího vztahu.

Veronika "wertcha" Fojtikova

Herecká filmografie

Filmy

2018 Widows
2016 Custody
Ploty
Sebevražedný oddíl
2015 Hacker
Lila & Eve
2014 Get On Up - Příběh Jamese Browna
Zmizení Eleanor Rigbyové: Oni
2013 Enderova hra
Nádherné bytosti
Zmizení
Zmizení Eleanor Rigbyové: On
Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona
2012 Na dno nás nedostanete
2011 Černobílý svět
Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko
Touch of Evil
2010 Jíst, meditovat, milovat
Něco jako komedie
Trust
Zatím spolu, zatím živi
2009 Beyond All Boundaries
Ctihodný občan
Madea Goes to Jail
Na odstřel
2008 Kmen Andromeda (TV film)
Noci v Rodanthe
Pochyby
2007 Disturbia
Fort Pit (TV film)
Jesse Stone: Radikální změna (TV film)
2006 Architekt
Jesse Stone: Nový začátek (TV film)
Jesse Stone: Smrt v jezeře (TV film)
Life Is Not a Fairytale: The Fantasia Barrino Story (TV film)
World Trade Center
2005 Chladnokrevný Stone (TV film)
Syriana
Zbohatni nebo chcípni
2002 Daleko do nebe
Příběh Antwona Fishera
Solaris
2001 Amy a Isabela (TV film)
Kate a Leopold
2000 Traffic - nadvláda gangů
1998 Grace a Glorie (TV film)
Války Pentagonu (TV film)
Zakázané ovoce
1996 Zkouška ohněm

TV seriály

2017 Vražedná práva (TV seriál)
Epizoda 15 (S04E15)
Epizoda 14 (S04E14)
Epizoda 13 (S04E13)
další epizody (21)
2016 Vražedná práva (TV seriál)
Who's Dead? (S03E09)
No More Blood (S03E08)
Call It Mother's Intuition (S03E07)
další epizody (15)
2015 Vražedná práva (TV seriál)
What Did We Do? (S02E09)
Hi, I'm Philip (S02E08)
I Want You to Die (S02E07)
další epizody (15)
2014 Vražedná práva (TV seriál)
Kill Me, Kill Me, Kill Me (S01E09)
He Has a Wife (S01E08)
He Deserved to Die (S01E07)
další epizody (9)
2011 Na slovíčko s básničkou (TV seriál)
2010 Tara a její svět (TV seriál)
The Family Portrait (S02E09)
Explosive Diorama (S02E08)
Dept. of F'd Up Family Services (S02E07)
další epizody (6)
2007 Traveler (TV seriál)
2004 Century City (TV seriál)
2002 Beze stopy (TV seriál)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Poprava Catherine Willowsové (S03E06)
2000 City of Angels (TV seriál)
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)

Dokumentární

2016 Dawn of the Justice League (TV film)
2012 Love, Marilyn

TV pořady

2017 Oscar 2017 (TV pořad)
The 74th Golden Globe Awards (TV pořad)
23rd Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2016 The 22nd Annual Critics' Choice Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
68. Emmy Awards (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
The 41st Annual People's Choice Awards (TV pořad)
67. Emmy Awards (TV pořad)
67th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
66. Emmy Awards (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2012 Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
17th Annual Critics' Choice Movie Awards, The (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace