Reklama

Reklama

Fantômas : Le tramway fantôme

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Komisař Juve je svými kritiky obviňován, že vidí Fantomase všude. No ano, protože Fantomas jednoduše je všude! Tentokrát se pokusí svalit vinu z vraždy mladé dívky na samotného krále z Karpatku. Fandorova přítomnost ve Vídni ovšem zhatí plán, mladý novinář je navíc mylně považován za skutečného panovníka. Této náhody dokáže mistrně využít v Juveův prospěch a komisaře tak čeká cesta do transylvánského království, kde má zhatit krádež obřího diamantu. Čtyřdílná série míří do finále! (dopitak)

(více)

Recenze (3)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ani čtvrtý díl není žádná pecka, maskovaný fantom je tu sice více, zápletka však zamrzá a kromě akčního začátku a jedné rvačky ve věži hradu nepřináší nic akčního. Nejlepší scénu hodnotím příjezd vlaku do Karpatku, tam se mi líbilo. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

4. časť. Záverečné vyvrcholenie sa nesie v duchu predchádzajúcich častí, azda len spleť postáv je väčšia a dodáva príbehu predsa len silnejší náboj. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Železnice duchů je závěrečným dílem čtyřdílné televizní série Fantômas podle knižního seriálu. Pierre Souvestre a Marcel Allain dohromady sepsali třicet dva zábavných kriminálních románů ještě před první světovou válkou. Claude Chabrol zde znásobil porce napětí akce, přesto je základem černý humor, anekdotický rámec a úmyslné zlomyslnosti. Zločinec zde má již světovou pověst a dostatečně vznešené krytí, nabylo mu sebevědomí a vzestup je tak zásluhou zkušeného maskování. Je naznačeno i příbuzenské spříznění, byť se Marcel Allain později od této skutečnosti odvrátil. Zpropadeným hrdinou bez bázně, kterou nahrazuje jímavou brutalitou, je Fantômas (Gurn byl již pohřben v zapomenutí) a jeho vznešenější alter ego markýz de Saltz (zajímavý Helmut Berger), král zločinu. Nestydatá drzost a nenasytná krutost jsou účinné zbraně k jeho velkolepě troufalým zločinům. Kolik tváří ovládáš, tolik máš také životů. Nesmiřitelným Fantômasovým protivníkem je Juve (příjemný Jacques Dufilho), pařížský policejní inspektor na misi v rakouské Vídni a v Karpatském království. Zločinec je již téměř dopaden, ale demaskování mu není umožněno. Druhým zločincovým pronásledovatelem je Charles Rambert alias Jérôme Fandor (Pierre Malet), pařížský novinář s momentální královskou výsadou. Vídeňské intermezzo naznačuje ty jiné možnosti, byť prostředí se zásadami nesouhlasí. Hlavní ženskou hrdinkou je lady Beltham a její karpatské mimikry a alter ego velkokněžna Alexandra (šarmantní Gayle Hunnicutt), nejpřičinlivější Fantômasův pomocník a jeho oddaná a nezištně zištná láska. Urozené postavení má přirozené společenské i politické výhody. K výrazným postavám filmu patří také král (příjemný Peter Wolfsberger), vládce Karpatského království na návštěvě vídeňských kratochvílí. Nakonec i nepříjemnost únosu a vydírání může být prospěšnou životní lekcí. Důležitou postavou je zde paní Kirsh (pozoruhodný Eduard Linkers), správcová nájemního domu a další úspěšné a vysoce produktivní Fantômasovo utajení. Z dalších rolí: nebohá vídeňská milenka karpatského krále Romy (Claudia Messner), Romyina kamarádka i sousedka, skromná švadlena Marieke (Marieli Froehlich), opatrný karpatský ministr vnitra Kassovitz (Helmut Janatsch), důstojná karpatská královna (Holde Naumann), či nebezpečnou Alexandrou zneužitý karpatský šlechtic Gudulin (Fritz von Friedl). Televizní film Železnice duchů je celkem úspěšným zakončením série Fantômas. Před akcí dostávají přednost odlehčení a zlomyslné kriminální hrátky. Dostatečně příjemné pobavení. ()

Reklama

Reklama