Reklama

Reklama

Americká občanská válka Severu proti Jihu skončila a bitvami zubožená země se pomalu staví na nohy. Státy bývalé Konfederace žíznivě čekají na finanční pomoc ze severu, ale na jeden takový konvoj s milionem dolarů si brousí zuby i plukovník Jonas (Joseph Cotten), stále oděný v šedé konfederační uniformě. Plukovník totiž kapitulaci nikdy nepřijal a se svými třemi syny tvoří poslední zbytek kdysi obávaného pluku Salamandrů. S milionem dolarů by však mohli obnovit někdejší slávu Konfederace a plukovník se úkolu, který chápe jako boží poslání, chopil s fanatickou zaslepeností. Při přepadení konvoje rozpoutá Jonas se svými syny peklo na zemi a nenechají naživu jediného svědka. Peníze pak chtějí převézt v rakvi s najatou prostitutkou, která má sehrát zdrcenou vdovu, ale nic nejde podle plánu. Několik hlídek jejich divadýlko s převážením ostatků zmátlo, ale krvavá spirála jejich zločinu je stahuje stále níž a nebezpečí číhá i uvnitř rodiny... Spaghetti western natočil v roce 1966 klasik žánru Sergio Corbucci, který na stříbrné plátno uvedl i legendárního desperáda Djanga (1966), a hudbu k filmu nesložil nikdo jiný než samotný Ennio Morricone, v titulcích je ovšem uveden pod pseudonymem Leo Nichols. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Velice svižný western, který je plný dramatických situací a především nečekaných vyústění těch situací. První půl hodina se sice táhne. Poté ovšem Křiváci sviští jako rychlíkem, když se ke čtyřem konfederačním fanatikům s rakví plnou peněz přidá najatá společnice. Ten western má nakonec úplně vše, co správný western má mít: bandity, vraždy, slepce, hřbitov, armádu, indiány, rakev, společnici v samodržících silonkách a extrémně vyhrocený konec, který je ovšem naprosto logický. [64. hodnocení, 14. komentář, 70%] ()

odpadlik123 

všechny recenze uživatele

Podivuhodný film s absencí jakýchkoliv kladných postav. Je to poctivá corbucciovka, za hlavní hrdiny je ovšem milá rodinka naprostých šílenců, vyjma jednoho bratra, jenž se sem dostal tak nějak omylem, přesto by nerad svého otce Josepha Cottena (ztělesnění noir-charisma 50. let) zklamal. Je jasný, o co tu jde. O prachy. O co víc tak u Corbucciho chodí? Vezme rakev, vezme poklad, tyhle atributy dá ještě s něčím málem dohromady a vždycky vznikne docela jiný kousek. Rodina okrade kolonu a od té doby jde čím dál tím víc do tuhého a čím dál tím víc se blíží možné odhalení. Oblíbený Gino Pernice zůstane opět s oběma ušima a namísto toho si užije řádně odpornou roli. Tihle muži se neštítí ničeho. Jsou bez skrupulí. Nezastaví je armáda. Nějaká ta zrádná děvka. Al Mulock v docela děsivém cameu. Nepokoje uvnitř skupiny. Slepí ubožáci. Neznají slitování a jsou naprosto nesympatičtí, do čehož přichází Norma Bengell tvořící s nejmladším synem vlastně kladný part. Dočká se Cotten svého krvavého zlata? Udělat hlavními hrdiny filmu zcela záporné zločince, to snad dokáže jenom Corbucci, ale ono mu to vychází a je to náramně zajímavá studie..... Jo, před lety jsem tu psala tohle. Dneska už bych to pojmenovala trochu jinak, ale nechme to, jen jednu věc upravit musím, a tou je má tehdejší stížnost na hudbu. Co mi tam vadilo? Co se mi tam nelíbilo? Vždyť je krásná. Dneska už můžu potvrdit, že i tahle, Maestro. Díky za tuhle tragickou ódu. (Která velice hezky pokresluje i další skvělý film, Il giorno del giudizio.) A Corbuccimu také, a k tomu za netradiční obsazení Alda Sambrella, Benita Stefanelliho nebo Enia Girolamiho. Jo, tohle je film, který chce trochu času a vidět víckrát. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dostavník s penězi a pět kurev (z toho jen jedna provozuje styk za peníze, ale ta je brzy vystřídána). Stupeň zkaženosti postav jasně naznačí, kam to celé směřuje a protože nikdo nemůže mít štěstí do nekonečna, je jen otázkou času, kdy si „I crudeli“ uvědomí, že jsou v… Corbucciho tradiční rakví fetiš, nepříliš sofistikovaný scénář, pointa, která je zároveň vtipná i blbá (plukovník Jonas to jednou rukou táhl do prudkého svahu nějak lehce) a v roli lstivého žebráka Al Mulock (ano, to je ten, co neprozřetelně mluví místo střílení, když je ošklivý Tuco naložený ve vaně). Jedna z mnoha Tarantinových inspirací, ve které si jakýsi Leo Nichols snaží hrát na Morriconeho a moc mu to nejde.. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Jistě ne nejlepší western od Corbucciho, příjemně se však vymyká ostatní špageťácké produkci. Taková "Divoká banda" poitalsku, ovšem s tím rozdílem, že "Hellbenders" se mi líbili o něco víc (a taky jsou starší). Na Morriconeho hudbu jsem si musel napřed zvyknout, nejde o jeho úplně nejtypičtější soundtrack, ale brzy se mi zalíbila. Horší je to s herci. Obsadit do hlavních rolí neznámé tváře byl podle mě dobrý nápad, bylo by ovšem fajn, kdyby hráli lépe. Taťka Jonas (Joseph Cotten) je výborný, ale zbytek mužského osazenstva je strašně nevýrazný. Hlavně Julián Mateos coby Ben mi poněkud vadil, což ovšem může být jen tím, že hraje kladnou roli ve filmu, kde by žádné být neměly. Má-li tenhle film skutečně nějakou Achillovu patu, myslím, že je to tahle. ()

Comida 

všechny recenze uživatele

Skvělý western kterému to jen kazí občas hloupé a nechápavé chování postav. Co ale mohu pochválit je dokonalá hudba a úžasná atmosféra. Když dojde na střílení tak to za to zhlédnutí taky stojí. Prostě takový ten nenáročný western který mi připomene moji lásku k starším filmům a člověk si zavzdychne proč se takové filmy už netočí. 7/10. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama