foto

Ennio Morricone

  • nar. 10.11.1928 (89 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ennio Morricone je italský hudební skladatel, který složil hudbu k více jak pěti stovkám filmů, přičemž westerny, které se řadí k jeho neznámějším a nejskloňovanějším z jeho tvorby, tvoří z celkového množství přibližně pětinu.

Narodil se v Římě, ve čtvrti ležící jižně od Vatikánu za řekou Tiberou. Jeho otec byl trumpetista, hrávajíc po kavárnách, který celý život tvrdě dřel, aby zaopatřil svou rodinu, což společně se smyslem pro pořádek podědil i sám Ennio. Měl čtyři sourozence, a tak byla matka ženou v domácnosti, od které pochytil pro změnu mírnost a laskavost. Když bylo Ennio deset let, postihla rodinu tragédie v podobě úmrtí dvouletého mladšího bratra Aldo a sám Ennio na tuhle událost nikdy nezapomněl. Přesto bylo v jejich domácnosti hodně živo, jelikož v ní žili spolu s další rodinou.

Už od dětství směřoval k hudbě, k níž ho jeho otec vedl. První skladby složil v šesti letech. Většinu jich však v době dospívání, pro banálnost (byl k sobě velmi kritický), zničil. Velmi rád chodil do kina a bavili ho šachy.  Na konzervatoři se potkal s Goffredo Petrassi, který jeho vášeň a zápal pro hudbu jen prohloubil. Ennio denně cvičil, a dlouhé hodiny studoval teorii a přemýšlel o kompozici, přičemž ještě stihl hrávat ve večerních klubech. Diplom z konzervatoře byl jen otázkou času a přestože byl jeho hudební záběr pestrý, nebránil se ani experimentování v podobě zakomponovávání různých zvuků do svých děl. Tato inspirace údajně pochází od amerického skladatele Johna Cage, světoznámého průkopníka aleatorické hudby, kterého potkal, stejně jako svoji ženu Marii, při pobytu v Darmstadtu na konci padesátých let.

Jeho osobní zájem v té době směřoval spíše k tvorbě symfonických skladeb, věděl však, že tímto způsobem by rodinu neuživil. Po absolvování konzervatoře začal tedy aranžovat skladby pro divadlo, televizi a samozřejmě pro filmy. Zprvu skládal pod pseudonymem a spíše jednoduché věci. Jedna z jeho prvních prací, pod vlastním jménem, byl film Il Federale režiséra Luciana Salce, který skladatele oslovil i pro svá další díla. Sám Morricone ve filmové hudbě zpočátku neviděl budoucnost a prací se hlavně bavil. Což už se však mělo brzy změnit. Sergio Leone, zklamán úpadkem americkým westernů a povzbuzen úspěchem německých koprodukčních indiánek, právě hledal skladatele pro svůj vlastní western Pro hrst dolarů a i když nebyl Morricone jeho první volba, sedli si s bývalým spolužákem ze základní školy výborně. Jak po stránce pracovní, tak i osobní. Vznikla tím významná spolupráce, neboť Morricone skládal kolikrát hudbu dříve, než-li byly natočeny scény a významně tak ovlivnil vyznění filmu. Viz možná nejznámější skladatelovo dílo Tenkrát na západě.

Netrvalo dlouho a skladatele oslovil první zahraniční režisér - Henri Verneuil. Zbraně pro San Sebastian díru do světa neudělaly, ale Ennio a Henri se stali přáteli a režisér vzápětí zbavil Morricone nálepky „westernový skladatel“. Sicilský klan se stal jedním z nejlepších francouzských snímků a jakožto kriminálka určila ráz nadcházející skladatelovi francouzsko-italské dekády, v níž hráli kriminálky významnou roli. Poté jej na doporučení Jean-Paul Belmonda režisér Georges Lautner přizval k práci na filmu Profesionál, což jak se později ukázalo zajistilo Morricone světové uznání a ve Francii doživotní slávu. 

Morricone neměl o práci nouze a třebaže by si i mohl vybírat, neštítil se vzít i podřadnější práci, jen aby zajistil rodinu. XX. století, Úctyhodní lidé, Věc, či osudový snímek jeho přítele Leoneho Tenkrát na západě, jsou jen hrstkou toho, co skladatel za ta léta vyprodukoval. Zkusil nakouknout i do Hollywoodu, nelíbil se mu však přístup velkých studií, a to jak byl za svou práci odměňován. Od Hollywoodu si držel odstup a i když pracoval pro americké režiséry a filmy, srdce mu k Hollywoodu nikdy nepřirostlo. S jeho prací v Hollywoodu přicházeli pochopitelně i nominace na Oscary, ale nebyly proměněny: Neúplatní, Bugsy, Mise, přičemž v případě posledního jmenovaného byl Morricone z neocenění hodně zklamán. Byl na vrcholu, žádaný a práce ho naplňovala. Dělat na filmu Mise dokonce zprvu odmítl, jak jím byl ohromen, ale nechal se přemluvit. Jen samotné přípravě, studování kmenů a jejich hudby podřídil mnoho času. Oscar za celoživotní dílo, kterého dostal o dvacet let později, křivdu úplně nezacelil. 

Ke konci 80. přišlo další významné setkání. Morricone byl osloven k práci na filmu Bio ráj, režiséra Tornatoreho a vzniklo tím další významné dílo. Spolupráce s režisérem poté pokračovala: Legenda o "1900", Malena, Nejvyšší nabídka

Morricone toho za svoji bohatou kariéru stihl vyprodukovat opravdu hodně. Ve své tvorbě užíval pěveckých sborů, nebál se experimentovat s užíváním neobvyklých zvukových efektů, ale i podnětů z denního života. Zakomponovával různá klepaní, pískání a praskání, nebo je využíval i samostatně. Jeho hudba zahrnovala jak tóny elektrické kytary, tak i romantické housle a v neposlední řadě výborně pracoval s tichem. Nepolevoval ani s přibývajícím věkem a ke své práci zahrnul i dirigování na koncertech, přičemž vystoupení hrával převážně s Českým národním symfonickým orchestrem, který si velmi oblíbil. Když potom roku 2015 přebíral Oscara za hudbu k westernu Osm hrozných, bylo zřejmé, že si jej přebrala skutečná legenda. Člověk nesmírně oddaný své práci a svému povolání.

Mirokukii

Skladatelská filmografie

Filmy

2018 A Rose in Winter
2016 La Corrispondenza
2015 Osm hrozných
V květnu si dělej, co chceš
2013 L'enfant du Sahara
Nejvyšší nabídka
2012 Paolo Borsellino - I 57 giorni (TV film)
Sabato, domenica e lunedì (TV film)
2011 April Fools' Day
Labyrinth
Napoli milionaria (TV film)
Questi fantasmi (TV film)
Unexpected Hero
2010 Filumena Marturano (TV film)
The Greatness
2009 Anna Frank (TV film)
Baaria
Ear, The
Pane e libertà (TV film)
2008 Démoni Petrohradu
Rezoluce 819 (TV film)
2007 Tutte le donne della mia vita
Ultimo dei Corleonesi, L' (TV film)
2006 Gino Bartali - L'intramontabile (TV film)
Giovanni Falcone, l'uomo che sfidò Cosa Nostra (TV film)
Neznámá
Provinciale, La (TV film)
Zločin
2005 Cuore nel pozzo, Il (TV film)
E ridendo l'uccise
Karol (TV film)
Kefalonie, 8. září 1943 (TV film)
Lucia (TV film)
Člověk bez osudu
2004 72 metrů
Guardiani delle nuvole
Ultimo 3 - L'infiltrato (TV film)
2003 Al cuore si comanda
Alla fine della notte
Dobrý papež (TV film)
Ics (TV film)
La luz prodigiosa
Maria Goretti (TV film)
2002 Diario di Matilde Manzoni, Il
Perlasca (TV film)
Ripleyho hra
Threnody
Ultimo pistolero, L'
Un difetto di famiglia (TV film)
Černý anděl
2001 Aida degli alberi
Chobotnice X (TV film)
Nana (TV film)
Ragion pura, La
2000 Canone inverso - milostný příběh
Maléna
Mezi nebem a zemí - Páter Pio (TV film)
Mise na Mars
Vatel
1999 Biblické příběhy: Ester (TV film)
Nanà (TV film)
Ultimo (TV film)
1998 Casa bruciata, La (TV film)
Fantom opery
Komando posledních (TV film)
Legenda o "1900"
Skandál Bulworth
Věž prvorozeného (TV film)
1997 Biblické příběhy: Šalamoun (TV film)
Cartoni animati
Con rabbia e con amore
In fondo al cuore (TV film)
Lolita
U-Turn
Čtvrtý král (TV film)
1996 Biblické příběhy: Samson a Dalila (TV film)
Jak tvrdí Pereira
La Sindrome di Stendhal
Lupa, La
Magi randagi, I
Ninfa plebea
Vite strozzate
1995 Bible - Starý zákon: Josef (TV film)
Pasolini, un delitto italiano
Starman - Výrobce hvězd
Uomo proiettile, L'
1994 Bible - Starý zákon: Jákob (TV film)
Biblické příběhy: Genesis (TV film)
Milostná aféra
Pouhá formalita
Skandální odhalení
The Night and the Moment
Vlk
1993 Biblické příběhy: Abrahám (TV film)
Jona che visse nella balena
Lungo silenzio, Il
Missus (TV film)
S nasazením života
Scorta, La
Una storia italiana (TV film)
1992 Beyond Justice
Deutsches Mann geil! Die Geschichte von Ilona und Kurti
Manželé a milenci
Město radosti
Nedokonalý podvod
1991 Bugsy
Domenica specialmente, La
Mio caro dottor Gräsler
Money
Thune, La
1990 Cacciatori di navi (TV film)
Hamlet
Stav milosti
Tempo di uccidere
Tre colonne in cronaca
Velký muž
Všem se daří dobře
Zapomenout na Palermo
Únos lodi Achille Lauro (TV film)
1989 Oběti války
Spoutej mě!
Tlusťoch a Chlapeček
1988 48 hodin v Paříži
Andělé moci (TV film)
Bio Ráj
Camillo Castiglioni oder die Moral der Haifische (TV film)
Cuore di mamma, Il
PTT jednotka: Operace Python Wolf (TV film)
Time of Destiny, A
1987 Mosca addio
Muž se zlatými brýlemi
Neúplatní
Quartiere
Vrah vedle nás
1986 Benátská noc
Mise
PTT jednotka: Plíživé nebezpečí (TV film)
1985 Kajícník
Ptačí klec 3: Svatba
Rudá Sonja
V pasti
1984 Les Voleurs de la nuit
Tenkrát v Americe
Wer war Edgar Allan? (TV film)
1983 Dobrodruh
Drsný chlapík
Hundra
Klíč
Nana
Příkaz k smrti
Sahara
Tesoro de las cuatro coronas, El
Šarlatový a černý (TV film)
1982 A Time to Die
Blood Link
Butterfly
Bílý pes
Porca vacca
Probuď se špione
Věc
1981 Bianco, rosso e Verdone
Buddy míří na Západ
Disubbidienza, La
Dáma s kaméliemi
Je to fajn
Profesionál
Tragédie směšného člověka
1980 Bankéřka
Klec bláznů II
Le Larron
Modrooký bandita
Ostrov
Sacco bello, Un
Si salvi chi vuole
Sladké lži
Stark System
Uomini e no
Windows
1979 Dedicato al mare Egeo
Dobré zprávy
Giocattolo, Il
Humanoid
I... comme Icare
Louka
Luna
Operación Ogro
Pokrevní příbuzní
Výlet s Anitou
1978 Corleone
Dove vai in vacanza?
Englishman's Castle, An (TV film)
Klec bláznů
Mani sporche, Le (TV film)
Nebeské dny
One, Two, Two: 122, rue de Provence
Pedro Páramo
Prigioniero, Il (TV film)
Taková, jaká jsi
Vita venduta, Una
1977 Autostop za dva milióny
Gatto, Il
Holocaust 2000
Mostro, Il
Orka zabiják
Ricain, Le
Stato interessante
Vymítač ďábla 2: Kacíř
Železný šéf
1976 Agnese va a morire, L'
Drammi gotichi (TV film)
Dědictví Ferramontiů
Paní z neděle
Per amore
René la canne
San Babilo - 20 hodin
Tatarská poušť
Todo modo
XX. století
1975 Attenti al buffone
Chytrák a dva společníci
Divina creatura
Faille, La
L'ultimo treno della notte
Labbra di lurido blu
Leonor
Libero, má lásko
Macchie solari
Per le antiche scale
Saló aneb 120 dnů sodomy
Soudce a jeho kat
Storie di vita e malavita (Racket della prostituzione minorile)
Strach nad městem
The 'Human' Factor
Úctyhodní lidé
1974 Aféra profesora Murriho
Antikrist
Cugina, La
Kytice z tisíce a jedné noci
Milán nenávidí: policie nemůže střílet
Mojžíš (TV film)
Poslední dny Mussoliniho
Segreto, Il
Sorriso del grande tentatore, Il
Spasmo
Ďábelská trojice
1973 Alonzanfán
Crescete e moltiplicatevi
Giordano Bruno
Le serpent
Masakr v Římě
Mé jméno je Nikdo
Na každého jednou dojde!
Quando l'amore è sensualità
Revolver
Sepolta viva
Vlastnictví není již krádež
1972 Anche se volessi lavorare, che faccio?
Atentát v Paříži
Automobile, L' (TV film)
Canterburské povídky
Chi l'ha vista morire?
Co my máme společného s revolucí?
Cosa buffa, La
D'amore si muore
Deux saisons de la vie, Les
Die rote Sonne der Rache
Figli chiedono perché, I
Fiorina la vacca
Forza 'G'
Il diavolo nel cervello
Imputazione di omicidio per uno studente
L'ultimo uomo di Sara
La vita, a volte, è molto dura, vero Provvidenza?
Lui per lei
Mistr a Markétka
Modrovous
Můj milovaný vrah
Quando la preda è l'uomo
Quando le donne persero la coda
Samotář se vrací
Solange: Teror v dívčí škole
Taková zvláštní láska
Uomo da rispettare, Un
¡Viva la muerte... tua!
1971 1870 (TV film)
Addio, fratello crudele
Bez motivu
Dekameron
Devítiocasá kočka
Dělnická třída jde do ráje
Giornata nera per l'ariete
Giorno del giudizio, Il
Hlavu dolů
Incontro
Kořist
La corta notte delle bambole di vetro
La tarantola dal ventre nero
La violenza: Quinto potere
Maddalena
Occhi freddi della paura, Gli
Sacco a Vanzetti
Tre nel mille
Una Lucertola con la pelle di donna
Veruschka
Vyšetřování skončilo, zapomeňte!
Čtyři mouchy na šedém sametu
1970 Brutální město
Dva mezci pro slečnu Sáru
Giochi particolari
Giovanni ed Elviruccia
Hnízdo
I cannibali
Kalifka
Le Foto proibite di una signora per bene
Metello
Nejkrásnější manželka
Podivné vyšetřování
Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru
Quando le donne avevano la coda
Uccidete il vitello grasso e arrostitelo
Vamos a matar, compañeros
Zpěvačka
1969 1943: un incontro (TV film)
Armáda pěti mužů
Assoluto naturale, L'
Donna invisibile, La
Giotto
Gott mit uns
H2S
Intoccabili, Gli
L'alibi
Maminčino srdce
Metti, una sera a cena
Monaca di Monza, La
Nevím o ní nic
Ostrov v ohni
Promiňte, pomilujeme se?
Ruba al prossimo tuo
Sai cosa faceva Stalin alle donne?
Sicilský klan
Stagione dei sensi, La
Tepepa
Una breve stagione
Vergogna schifosi
Zenabel
Červený stan
Špiónka beze jména
1968 ...e per tetto un cielo di stelle
Comandamenti per un gangster
Corri, uomo, corri
Diabolik
Eat It
Ecce Homo
Escalation
Galileo
Grazie, zia
Magnífico Tony Carrera, El
Nádherný listopad
Partner.
Roma come Chicago
Tenkrát na Západě
Teoréma
Tiché místo na venkově
Velké ticho
Zbraně pro San Sebastian
Žoldnéř
1967 7 donne per i MacGregor
A zítra potáhnete do pekla
Ad ogni costo
Agente Z-55, misión Coleman
Arabella
Balík dolarů
Dobrodruh
Faccia a faccia
Harém
Il giardino delle delizie
La ragazza e il generale
Lunghi giorni della vendetta, I
Matchless
Muž proti muži
Operace "Mladší bratr"
Čarodějky
Čína je blízko
1966 Agent 505 - Todesfalle Beirut
Bitva o Alžír
Come imparai ad amare le donne
Crudeli, I
Dravci a vrabci
Hodný, zlý a ošklivý
Le Greco
Mi vedrai tornare
Navajo Joe
Probuď se a zabíjej
Ragazza del bersagliere, La
Sette pistole per i MacGregor
Sugar Colt
Uomo a metà, Un
Velká přestřelka
1965 Altissima pressione
Amanti d'oltretomba
Idoli controluce
Menage all'italiana
Monachine, Le
Non son degno di te
Pistole pro Ringa
Pro pár dolarů navíc
Pěsti v kapsách
Ringo se vrací
Se non avessi più te
Slalom
Thrilling
1964 ...e la donna creò l'uomo
Due evasi di Sing Sing, I
In ginocchio da te
Maniaci, I
Marziani hanno dodici mani, I
Pistole non discutono, Le
Pro hrst dolarů
Před revolucí
Scoperta dell'America, La
1963 Baziliškové
Duello nel Texas
Il successo
Tutto è musica
1962 Cuccagna, La
Diciottenni al sole
Motorizzati, I
Voglia matta, La
1961 Federale, Il
1959 Morte di un amico
The Untouchables: Capone Rising

TV seriály

2013 Come un delfino - La serie (TV seriál)
2011 Come un delfino (TV seriál)
2003 Musashi (TV seriál)
1996 Nostromo (TV seriál)
1995 Baron (TV seriál)
1994 Chobotnice 7 (TV seriál)
1993 Španělské náměstí (TV seriál)
1992 Chobotnice 6 (TV seriál)
1990 Chobotnice 5 (TV seriál)
1989 Chobotnice 4 (TV seriál)
Endless Game, The (TV seriál)
Promessi sposi, I (TV seriál)
Zákon pouště (TV seriál)
1988 Lhostejní (TV seriál)
Tajemství Sahary (TV seriál)
1987 Chobotnice 3 (TV seriál)
1985 Chobotnice 2 (TV seriál)
Via Mala (TV seriál)
1982 Marco Polo (TV seriál)
1979 Orient-Express (TV seriál)
1978 Invito allo sport (TV seriál)
Noi lazzaroni (TV seriál)
1976 Alle origini della mafia (TV seriál)
1975 Space: 1999 (TV seriál)
1972 I Nicotera (TV seriál)
1971 Svědkové, kteří nepromluví (TV seriál)

Dokumentární

2009 Greek Western Tragedy, A
Indian Named Joe, An
Quatraro mysteriet (TV seriál)
2008 History of Dollars, A
2002 Carlo Giuliani, ragazzo
2001 Un altro mondo è possibile
1995 Schermo a tre punte, Lo
1983 Pelota
1982 Maija Plisetskaja
1980 Fantastic World of M.C. Escher, The
1978 Forza Italia!
1974 Sesso in confessionale
1972 Bianchi bandinelli e la Colonna Traiana
Guttoso e il 'Marat morto' di David
Uomo e la magia, L' (TV film)
1971 Oceano
1968 Poznámky k filmu o Indii (TV film)
1967 L'Italia vista dal cielo: Basilicata e Calabria
1966 Per Firenze (TV film)
1964 Malamondo, I
1962 Gli italiani e le vacanze

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(10 695)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace