Reklama

Reklama

Krkonošské pohádky

(seriál)
  • Československo Krkonošská pohádka (více)

Epizody(20)

Obsahy(1)

Trautenberk, Anče, Kuba, hajný a Krakonoš - oblíbené pohádkové příběhy. Chamtivý a lakomý Trautenberk, žijící v horách na samé hranici Krakonošova hájemství, by chtěl být velkým pánem. Ale celé jeho panství tvoří chalupa, kousek lesa, pár luk a polí. Jedinými jeho poddanými jsou Kuba, Anče a hajný. Příběhy, např. Jak Trautenberk lovil v Krakonošově revíru, Jak Kuba utekl ke Krakonošovi, Jak chtěl Trautenberk peříčko z Krakonošovy sojky... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (495)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jak imperialista Trauntenberk pod jhem komouše Kuby těžký úděl měl... Být to bez Anče a Kuby, tak je to za plný počet. Ovšem tahle pekelná kádrová dvojka v tom figuruje a naprosto kazí dojem z papundeklu, sojky práskačky, hajného, Krakonoše, no a samozřejmě hlavně sympaťáka Trautenberka. Myslím, že bychom si spolu krásně rozuměli. ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Klasika večerníčkovské tvorby. Jako malý jsem to samozřejmě sledoval s nadšením a i dnes to neztratilo nic ze svého kouzla. Trautenberk byl malý pán, který se chtěl většinou jen najíst. Občas mi ho bylo spíš líto jak mu nikdy nic nevyšlo. Zato sojka práskačka si vesele práská a nikdo jí nikdy nic nevyčte. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

geniální:-) A když si vzpomenu na pohledy svých rodičů při závěrečném přísloví a jejich významné pokyvování hlavou, musím se smát ještě dnes. Vedle Jen počkej a Pane, pojďte si hrát je to nejlepší večerníček, který znám. Sto tisíc bodů pro Trautenberka, vydržet s tou holotou línou, to chce nervy. Drzá Anča, co jen krade, debil Kuba, nemehlo a flákač, somnambulní hajnej, plačtivý budižkničemu, soused tyran, co leze do baráku bez pozvání a ještě zničí, co může, a sojka práskačka k tomu. Chudák jemnostpán Trautenberk:-)) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jako maly jsem tento vecernicek mel moc rad, jelikoz byl hrany, byla to vzdy prijemna zmena. Dnes me ale jeste vice stve ( vzdy jsem fandil Trautenberkovi ) ta bonzacka sojka, zzenstely hajny, nouma Kuba a Krakonos, ktery byl snad jeste vetsi lakomec nez Trautenberk. Postavy tedy nic moc, nebyt Trautenberka a hezke Ance. Jako celek, velice prijemne. ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Po několika letech jsem měl náhodou možnost se podívat opět na jeden díl. A musím říct, že Krkonošské pohádky neztratily nic na svém kouzlu. A jako vždy hamoun Trautenberk dostal od spravedlivého Krakonoše slušnou lekci. S láskou vymazlené postavy, kulisy, hudba, ale i samotné příběhy, které dětem milým způsobem ukazují, co je dobré a co špatné. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (27)

  • V seriálu také zazní jiné jméno Krakonoše, a to je Rýbrcoul. Jedná se o zkomoleninu staroněmeckého slova „rübezahl“, ale ani němečtí etymologové netuší, co toto slovo znamená. (sator)
  • Krkonošské pohádky jsou jedním z mála hraných večerníčků. (Stocki)
  • Prvních 7 desetiminutových epizod bylo natočeno v roce 1974, dalších šest v roce 1980 a posledních sedm v roce 1984. Každá z těchto tří sérií má trochu jinou úvodní znělku. Znělka z roku 1974 má téměř minutu. Znělka z roku 1980 má přibližně 45 vteřin a je zrychlená. A znělka z roku 1984 zase na konci postrádá ženské vokály. (ČSFD)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama