Reklama

Reklama

Krkonošské pohádky

(seriál)
  • Československo Krkonošská pohádka (více)

Epizody(20)

Obsahy(1)

Trautenberk, Anče, Kuba, hajný a Krakonoš - oblíbené pohádkové příběhy. Chamtivý a lakomý Trautenberk, žijící v horách na samé hranici Krakonošova hájemství, by chtěl být velkým pánem. Ale celé jeho panství tvoří chalupa, kousek lesa, pár luk a polí. Jedinými jeho poddanými jsou Kuba, Anče a hajný. Příběhy, např. Jak Trautenberk lovil v Krakonošově revíru, Jak Kuba utekl ke Krakonošovi, Jak chtěl Trautenberk peříčko z Krakonošovy sojky... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (495)

Kimon 

všechny recenze uživatele

I když tento večerníčkový seriál vznikal hluboko v totalitní době, není na něm nic tak špatného, aby ho někteří "znalci" tady na ČSFD natolik odsuzovali, neřkuli označovali za odpad, který totalitním způsobem poučuje a vychovává. Každý, kdo takto hodnotí tento podle mě, opravdu velmi povedený a pěkný večerníčkový seriál, musí být beze sporu člověk bez smyslu pro výchovu dětí. Možná proto, že je ještě sám vlastně dítětem bez smyslu pro povinost a pořádek. Tato pohádka je právem označována pohádkou. Proto je Krakonoš právě takový jaký v pohádkách má být. Přísný, ale spravedlivý. Pohádky jsou pro malé děti a děti je potřeba vychovávat. Proto i tato pohádka musí být výchovná a musí je naučit rozeznávat dobro a zlo, spravedlnost a bezpráví atd., atd. No, posuďte .... není Trautenberk rozkošný? :-) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Roztomilé kulisy, roztomilé interiéry, bezchybné postavy v čele se správně vyžraným Trautenberkem, který se společně s Homerem Simpsonem stal mým idolem :o). A třešničkou na dortu je sojka práskačka, vedle kteréestébácký udavači vypadají jako amatéři. Himlhergotdonevertekrucajselement!! Tohle prostě nemá chybu!! ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak jak zahrál pan Ilja Prachař st. legendárního Trautenberka známého jako světoborného vejžírku, tak si myslím že by to nikdo před ním ani po něm nedokázal. Možná jen že na jeho zkušenostech a praktikách dokonce vyrostlo i několik českých podnikatelů či dokonce politiků. Kam se hrabe kreslený kupec a sedlák Krkovička, nebo filmový Pandrhola. Ještě dlouho po této vánoční pohádce mě jako malého, tou svou rolí a jistou vychytralostí, komandírováním, lstivostí a já nevím čím vším nesmírně děsil. Dnes se spíše samozřejmě už zasměji. Klasický, neokoukatelný a všemi oblíbený večerníčkový seriál vždy zakončený nějakým tím Krakonošovým moudrem. František Peterka namaskovaný k nepoznání, byl ale také dobrý, jeho řádné území tedy revír byl kouzelný. Prostě Krakonošovo ničí jiní! A což teprve jeho pohotová špizunk sojka bonzačka, ta byla rovněž skvělá jako informátorka-vyzvědačka že? Tak himl hergot donrvetr krucajs element, Anče,Kubo, Hajnej kde je to jídlo ! ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Zábavné mi přišlo hlavně to, jak František Peterka alias Krakonoš přechází v úvodu hory pouhým jedním krokem a dlouze si potáhne z dýmky. Peripetie s Trautenberkem uznávám za méně vtipné, jelikož mi pan Trautenberk přijde jako typický němčour (či čech?) s obřím pivním mozolem, nevzhlednými kotletami a svými podivnými zálibami škodit jak se nejvíc dá. Ano je to klasika tato pohádková seriálová tvorba, ale jsou tu i lepší takže neshledávám toto dílo natolik geniálním abych si lajzla mu dát plný počet bodů. Jediné co je na tom asi nejlepší je sojka :-). ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Krkonošské pohádky patřily v mém mládí vůbec k tomu naprosto nejlepšímu, co nabízel večerníček. Na pozadí každé epozody je jednoduché schéma. Zlomyslný podnikatel Trautenberk hledá způsob, jak zbohatnout na cizím neštěstí. Poté je vše různými zrůdnými způsoby požalováno Krakonošovi a nakonec následuje tvrdý trest a obecné ponaučení. Můžeme se pouze dohadovat, která strana vlastně ztělesňuje dobro a která zlo. Trautenberkovi metody jsou skutečně mnohdy ortodoxní, ale to neustálé bonzování a žalování...Jako bych o něm v dějinách ČSR už párkrát slyšel... Jedná se však o pohádku, tak proč to brát až tak vážně. I dnes se nad některými díly s chutí zasměju. Ilja Prachař je v roli Trautenberka naprosto úžasný. 4* ()

Galerie (20)

Zajímavosti (27)

  • Při natáčení Krkonošských pohádek docházelo ke komickým situacím, když na barrandovských chodbách docházelo k setkání Krakonoše (František Peterka) a prezidenta Edvarda Beneše (Jiří Pleskot). Ve stejnou dobu se totiž ve vedlejším ateliéru natáčelo drama Vítězný lid (1977). (Stocki)
  • Podle scénářů k večerníčku vyšla v roce 1992 kniha "Krkonošská pohádka" (kapitoly v ní jsou v částečně v odlišném pořadí než televizní epizody). Rok na to následovalo (již nezfilmované) pokračování "Anče a Kuba mají Kubíčka". Autorkou obou knih je scenáristka seriálu Božena Šimková. (Olík)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama