foto

Ilja Prachař

  • nar. 30.4.1924
    Malenovice u Zlína, Československo
  • zem. 10.8.2005 (81 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ilja Prachař se narodil 30. dubna 1924 v Malenovicích u Zlína do rodiny úředníka zdravotní pojišťovny. Vystudoval reálné gymnázium a za války byl nasazen v Baťových závodech. Uvažoval o studiu medicíny, ale během vojny se stal členem známého Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého (1945 – 1947), a rozhodl se pro herectví. Poté působil ve Zlíně (1947 – 1952), v Ostravě (1952 – 1954), v Divadle S. K. Neumanna v Libni (1954 – 1959) a v Divadle na Vinohradech (1959 – 1991), z něhož odešel ze zdravotních důvodů na odpočinek. S úspěchem hostoval i na jiných scénách.

Na divadelních prknech se stal představitelem charakterních a vitálních komických, tragikomických i tragických postav (Orgon v „Tartuffe“, Falstaff ve „Veselých paničkách windsdorských“, Čebutykin v Čechových „Třech sestrách“, Josef Švejk v „Dobrém vojáku Švejkovi“ Jaroslava Haška či advokát v Ibsenově „Noře“). Herci se stali také jeho příbuzní: bratr Kamil Prachař (*1931), věrná manželka Jana Prachařová (*1937), syn David Prachař (*1959), bývalá snacha Dana Batulková (*1958) i snacha Linda Rybová (*1975) a vnuk Jakub Prachař (*1983).

V naší kinematografii debutoval roku 1957 rolí lékaře v dramatu BOMBA. Od začátku své kariéry ho režiséři „zaškatulkovali“ do rolí policistů, vojenských důstojníků, funkcionářů, úředníků či lékařů ve snímcích TRANSPORT Z RÁJE (nacista Herz), KRÁL ŠUMAVY (velitel SNB Burda), SVĚTÁCI (kapitán SNB Kraus), SOUHVĚZDÍ PANNY (kapitán Pazourek), BÍLÁ PANÍ (přednosta na ministerstvu), SPADLA Z MĚSÍCE (funkcionář), STÍN HORKÉHO LÉTA (velitel SNB), KLADIVO NA ČARODĚJNICE (rychtář), SVATBA JAKO ŘEMEN (strýc důstojník), HRDINA MÁ STRACH (náměstek), ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY (prokurátor), POUTA (lékař), HOLKA NA ZABITÍ (policista Sláma), STÍHÁN A PODEZŘELÝ (kapitán Hart), INDIÁNI Z VĚTROVA (Pávek), PASÁČEK Z DOLINY (starosta) či STÍNY KAPRADINY (Benda).

Významná byla jeho role řezníka Šidláka v Brynychově dramatu A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH (1964), fotografa Plécmera ve snímku VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (1968) Vojtěcha Jasného, Jana Žižky v dětském filmu NA ŽIŽKOVĚ VÁLEČNÉM VOZE (1968), Němce Waltera Reinkeho v Herzově SPALOVAČI MRTVOL (1968), podvodníka Pejša v Machově komedii PŘEHLÍDCE VELÍM JÁ (1969), žárlivého manžela Beauperthuise v Lipského komedii SLAMĚNÝ KLOBOUK (1971), Martina Gajdúšeka v Hanibalově PODIVNÉM VÝLETU (1977) či neschopného generála v dramatu SIGNUM LAUDIS (1980). S diváky se Prachař rozloučil jako funkcionář v dramatu Drahomíry Vihanové PEVNOST (1994).

Velké příležitosti mu poskytla také televize (inscenace MODLITBA PRO KATEŘINU HOROWITZOVOU, DREYFUSOVA AFÉRA, PAŘÍŽSKÝ KAT, KAM SLUNCE NECHODÍ, NEAMERIČANÉ i VLCI a seriály RODINA BLÁHOVA, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, ALEXANDR DUMAS STARŠÍ, F. L. VĚK, SLOVÁCKO SA NESÚDÍ, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ, ZÁKONY POHYBU, CHALUPÁŘI, INŽENÝRSKÁ ODYSEA, ZLÁ KREV, KLEMENT GOTTWALD, RODÁCI, NÁHRDELNÍK a zejména KRKONOŠSKÉ POHÁDKY, kde získal popularitu jako lakomý Trautenberk), rozhlas a dabing (např. NEKONEČNÝ PŘÍBĚH, CESTA DO AMERIKY, SUPERPOLDA, M*A*S*H atp.).

Je autorem několika divadelních her („Intermezzo“, „Domov je v nás“, „Zlatá srdce“, „Svět, kde se žebrá“, „Hádajú sa o rozumné“), novinových článků, rozhlasových pořadů a televizních seriálů (například TŘI CHLAPI V CHALUPĚ). Za svoji divadelní hru „Hádajú sa o rozumné“ získal Státní cenu II. stupně (1951) a za herectví byl obdařen Vyznamenáním Za vynikající práci (1967) a titulem Zasloužilého umělce (1983). Po listopadu 1989 obdržel za celoživotní mistrovství v dabingu Cenu Františka Filipovského (1997).

V devadesátých letech omezil svoji uměleckou činnost, které se musel definitivně vzdát po mozkové mrtvici a po zjištění pozitivního nádoru na čele. Užíval si života na penzi a pobýval s manželkou na své chalupě. Ilja Prachař zemřel ve Vinohradské nemocnici 10. srpna 2005 ve vysokém věku osmdesáti jedna let. Jeho otec zemřel jen několik málo let předním.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1994 Pevnost
Písař Bartleby (TV film)
1990 Vlci (TV film)
Zvonokosy (TV film)
1989 Zpráva o jednom souboji (TV film)
1988 Lék pod kůži (TV film)
Návrat (TV film)
Proces s vrahy Martynové (TV film)
Stařeček vavříny vídeňské slávy ověnčený aneb Zpronevěra (TV film)
1987 Narozeniny režiséra Z. K.
Třináctý předseda (TV film)
Uloupené dětství (TV film)
Ve vlaku je šerif (TV film)
1986 Domek u lesa (TV film)
Kdo se bojí, utíká
Kněžna Libuše (TV film)
Stopy zločinu: Otmar čeká spojku (TV film)
1985 Dobré světlo
Mlčení Marie Zvoníkové (TV film)
Stopy zločinu: Rezident s flétnou (TV film)
1984 Nade mnou země (TV film)
1983 Inzerát (TV film)
Modrý kosatec (TV film)
Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)
Pasáček z doliny
1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
1982 Slečna se špatnou pověstí (TV film)
Tři cesty k domovu (TV film)
Zelená je tráva (TV film)
1981 Čas žít (TV film)
Příjemce platí v dolarech (TV film)
Střecha pod vodou (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
1980 Děti zítřků
Královská hra (TV film)
Nešťastný šafářův dvoreček (TV film)
Signum laudis
1979 Indiáni z Větrova
Kdo přichází před půlnocí
Král Krysa (divadelní záznam)
Nejhezčí příbeh z našeho JZD (TV film)
Osamělý jezdec (TV film)
Postavení mimo hru
Tvář za sklem
Ve věci J. R. Oppenheimera (TV film)
Zastretý farebný svet (TV film)
1978 Jak se zranit ve službě (TV film)
Sázka pro dva (TV film)
Stíhán a podezřelý
1977 O moravské zemi
Penelopa
Podivný výlet
Stín létajícího ptáčka
Stíny horkého léta
1976 Dům Na poříčí
Hra o jablko
Paleta lásky
Střílej oběma rukama (TV film)
1975 Aby byla ze všech nejkrásnější (TV film)
Holka na zabití
Muži jdou ve tmě (TV film)
1974 Balkón (TV film)
Co budeme dělat v sobotu (TV film)
Dobrodruh a kavalír (TV film)
Hledá se Kurt (TV film)
Královský gambit (TV film)
Motiv pro vraždu
Musím se ti k něčemu přiznat (TV film)
Poslední ples na rožnovské plovárně
Případ Adler (TV film)
1973 Čestné kolo (TV film)
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Družina černého pera
Horká zima
Jakou barvu má láska
Kronika žhavého léta
Počkám, až zabiješ
Poklad krále Davida (TV film)
Přijela k nám pouť
Tajemství zlatého Buddhy
Ze života hmyzu (TV film)
1972 Klíč pod rohožkou
Lev je v ulicích (TV film)
Medvěd pro hosta (TV film)
Pohádka o drakovi (TV film)
1971 Hlavní přelíčení (TV film)
Kam slunce nechodí... (TV film)
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Lekce
Otcové a děti (TV film)
Psi a lidé
Slaměný klobouk
Zázrak v Oužlebičkách (TV film)
1970 Ďábelské líbánky
Jeden z nich je vrah
Psíčci lorda Carltona (TV film)
Za ranních červánků (TV film)
1969 Ach, ta vojna (TV film)
Alchymista (divadelní záznam)
Flirt se slečnou Stříbrnou
Kladivo na čarodějnice
Popelka (TV film)
Po stopách krve
Přehlídce velím já!
Světáci
Zabitá neděle
1968 České pohádky: Chytrý synek (TV film)
Maltézský sokol (TV film)
Na Žižkově válečném voze
Pařížský kat (TV film)
Spalovač mrtvol
Všichni dobří rodáci
1967 Dita Saxová
Muž, který stoupl v ceně
Pohádka z tisíce a jedné noci
Svatba jako řemen
1966 Dva tygři
Lidé z maringotek
Poklad byzantského kupce
Smrt za oponou
Transit Carlsbad
Znamení Raka
Ženu ani květinou neuhodíš
1965 Anděl blažené smrti
Bílá paní
Hrdina má strach
Kůzlátka otevřete... (TV film)
Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (TV film)
Odsouzený z Pinktownu (TV film)
Souhvězdí Panny
Škola hříšníků
Zlatá reneta
1964 ...a pátý jezdec je Strach
Povídky o dětech
1963 Cesta hlubokým lesem
Král Králů
1962 Neomylní (TV film)
Neschovávejte se, když prší
Transport z ráje
Zámek pro Barborku
1961 Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert (divadelní záznam)
Pouta
Reportáž psaná na oprátce
Spadla s měsíce
Zločin na Volavčím jezeře (TV film)
1959 Král Šumavy
Návštěva (studentský film)
Zkouška pokračuje
1957 Bomba

TV seriály

1992 Náhrdelník (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1988 Rodáci (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
1985 Černá země (TV seriál)
1984 Krkonošské pohádky (TV seriál)
Jak Trautenberk prodával vodu (E20)
Jak se Trautenberk chtěl pomstít Krakonošovi (E19)
Jak Trautenberk odvedl horské prameny (E18)
další epizody (8)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Podmínka (E11)
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Medvěd (S02E02)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Větroplach (E10)
Bongo (E08)
Karneval (E06)
další epizody (5)
1981 Okres na severu (TV seriál)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Zákony pohybu (TV seriál)
Zasloužený úspěch (E13)
Starosti se ženami (E12)
Štafeta (E11)
další epizody (11)
1977 Krkonošské pohádky (TV seriál)
Jak Trautenberk sušil Krakonošovu louku (E12)
Jak šel Trautenberk do hor pro poklad (E11)
Jak chtěl Trautenberk nový kožich (E10)
další epizody (5)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Kleště (S02E02)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Náhradník (E09)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Hon na lišku (S01E05)
1974 Krkonošské pohádky (TV seriál)
Jak Trautenberk chtěl Krakonošovo koření (E07)
Jak šel Kuba ke Krakonošovi pro poklad (E06)
Jak Trautenberk vystrojil hostinu pro štěpanického barona (E05)
další epizody (7)
1972 Ctná paní Lucie (TV seriál)
1971 Bakaláři (TV seriál)
F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 11 (E11)
Epizoda 9 (E09)
Strašidýlko Fanfulínek (TV seriál)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Marnotratný otec (E02)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Případ lichého střevíce (E06)
1968 Dreyfusova aféra (TV seriál)
1959 Rodina Bláhova (TV seriál)

Dokumentární

2009 Ilínek (TV film)
2004 Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1951 Raději dříve

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1986 Přijďte k nám na večeři (TV pořad)
1985 Škola hrou (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace