Reklama

Reklama

Architektura 58–⁠89

(seriál)
  • Slovensko Architektúra 58–⁠89 (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Architektura, která vznikla mezi lety 1958 a 1989 dodnes vyvolává vášně. Část veřejnosti ji stále pejorativně označuje za „komunistickou“. Osmidílný seriál režiséra Jana Zajíčka podle námětu Vladimíra 518 chce na tuto etapu dějin československé architektury nahlédnout komplexně, bez ideologických předsudků. Pavilon Expo 58, Plavecký stadion v Podolí, budova bývalého Federálního shromáždění, Nová scéna Národního divadla, žižkovský televizní vysílač, vysílač s hotelem Ještěd, obchodní dům Kotva, obchodní dům Máj, Prior v Pardubicích nebo hala Rondo, to všechno jsou ikonické stavby, které vznikly právě v tomto období. O nich, o jejich koncepci, o vztahu k režimu a jeho požadavkům, o vztazích mezi kolegy i o architektuře jako umění i technologické disciplíně v seriálu vyprávějí nejen architekti, ale i jejich příbuzní, kolegové, historici a teoretici umění. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Chvályhodná snaha rehabilitovat architekturu z období minulého režimu. Věcně a bez zbytečných emocí nebo přílišného zabíhání do politiky. Zároveň snaha upozornit na její postupné mizení. Bohužel 26 min. na každý díl je ale ukrutně málo, když do nich musíte vměstnat pohled většinou na dva významné architekty, jejich dílo a jen tak mimochodem je dát do kontextu doby a vývoje architektonických stylů. To vede v důsledku k roztěkanosti a příliš rychlým střihům. Není čas se pořádně zamyslet ani pokochat. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Taktéž chci pochválit autory za tuhle sérii. Vůbec bych řekl, že chybí větší míra pozornosti architektuře (čest popularizujícím výjimkám jako David Vávra nebo v současnosti Adam Gebrian) a tahle série zaplňuje mezeru. Ovšem z mého pohledu nedostatečně, respektive bych uvítal ještě ucelenější pohled ve stylu "jeden díl - jeden autor" a delší stopáž. Pokud jde o architekturu téhle doby, řekl bych, že je potřeba jí přijít na chuť. Ztělesňuje mi to Thermal, který je v téhle části Varů jako pěst na oko, nemluvě o tom, že kvůli němu padla část historické zástavby. Bez soudruhů nemožná realizace. Ale na druhou stranu je to perla svého druhu, která byla tak propracovaná a vypiplaná! O to víc mrzí jak se s ním v minulých dekádách zacházelo a že se mu původní lesk už nejspíš nevrátí... Ještě jednou díky za tento počin. ()

Reklama

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc pěkně zpracovaný dokument, kterému ve 2. polovině došla šťáva, a na můj vkus se až moc chválilo. V mnoha dílech mi přišlo, že existuje pouze jeden pohled na dané stavby. Že se autoři neobtěžovali přidat pohled či názor druhé strany, které se stavba nelíbí nebo jí nepovažuje za vhodnou. Člověku tak při sledování přijde, že se pouze chválí a chválí. Chápu že se celý pořad snaží vyzdvihovat doslova cokoliv postavené v období 58-89, ale nutno dodat, že se v těchto letech postavily i nepovedené díla a hrůzy, které hyzdily (a někde stále ještě stále hyzdí) okolí. Avšak čest výjimkám- obzvláště první 3 díly (a tedy i architekti/architektky v nich) jsou pro českou architekturu nezapomenutelní, a společností dost často opovrhovaní. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Počin, který tu citelně chyběl, nadto zpracovaný velice zručně a současně. Nadto s citem nejen pro střihovou skladbu, ale i pro architekturu jako takovou - čímž míním především schopnost vtěsnat do filmového rámu pozoruhodný detail, který reprezentuje charakter stavby. Právě suverenitou řemesla se Architektura 58-89 podstatně liší od slovenského bratříčka uvedeného pod názvem Ikony. Seriál STV trpěl jistou rozkolísaností stylu a tím pádem i kvality či tematického záběru dílů (což je samozřejmě dáno, že každou část natáčel jiný mladý režisér). Ačkoli, měl-li bych něco Architektuře vytknout, krom o něco slabšího 6. a 7. dílu, je to jistě fakt, že mohly být jednotlivé díly podobně dlouhé jako právě Ikony. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Osmidílná série vznikla podle námětu Vladimíra 518, který k tématu vydal vlastní knihu. (Academia Film Olomouc)

Reklama

Reklama