Reklama

Reklama

Most

  • USA The Bridge
všechny plakáty

Obsahy(1)

Krátký film o několika lidských příbězích. Zdánlivě odloučené příběhy a s nimi lidé navzájem si cizí postupně utvářejí celek velmi odvážně vyjádřené otázky subjektivního zla (tj., jestli je správné, že se nám osobně stává něco špatného a jestli je možné, aby toto špatné někomu pomohlo...). Centrální je dilema otce, pracujícího na zvedacím mostu, jestli má obětovat vlastního syna nebo nechat zemřít lidi ve vlaku... (FandaKam)

(více)

Recenze (63)

forsythia 

všechny recenze uživatele

Alegorie nealegorie, tenhle krátký film na mě zapůsobil přes všechny nedostatky typu podivných anachronismů a ještě podivnějšího závěru prostě proto, že nad tématem oběti přemýšlím jako matka malých dětí docela hodně. Myslím na Sophiinu volbu, na film Musíme si pomáhat, který na mě taky velmi zapůsobil a na období minulého totalitního režimu, který naše české myšlení chtě nechtě dosti poznamenal. Nikdy jsem nebyla postavena před volbu oběti vlastních dětí, a to dokonce ani v podobě, v jaké před ni byli za minulého režimu postaveni moji rodiče. Co je důležitější, prospěch mých dětí, nebo nějaké principy? Někteří lidé by to rádi viděli černobíle, já to černobíle nevidím. Někteří by kamenovali ty, co jim jde víc o blaho svých dětí než o blaho ostatních, cizích... prý společnosti. Nezlobte se na mě, mně je jedno, kam se řítí vlak, když jsou ohroženy moje děti. A jen tiše doufám, že před takovou volbu nikdy nebudu postavena. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Na krátkém úseku jsou krásně, ale drsně, ukázány emoce a hlavně okamžik životně osudového rozhodnutí. A podobně jako i v jiných filmech se některé příběhy ke konci setkají, i zde jsme celkem nelogicky vedeni k tomuto filmovému fenoménu. Ale chápu, že autoři nechtěli skončit depkou, ale pozitivním viděním světa. Rozhodně stojí za vidění a krátké rozebrání. Hudba (soundtrackáří pozor!): John Debney ()

Reklama

Pájusha 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem měla tu smůlu, že když jsem tento film viděla poprvé, snažil se mě jistý člověk přesvědčit o jeho křesťanském podtextu. Jistě že je zde jistá podobnost, ale...(No, stejně si každý najde ve všem to, co zrovna potřebuje.) ...podle mě v tomto díle o křesťanství zrovna nejde. Spíš mě zaujala myšlenka, že ať už uděláme cokoliv, můžeme tak ovlivnit člověka jiného byť si to neuvědomujeme. Každopádně tenhle film mi neuvěřitelně zrychlil tep, pamatuju si, že jsem při hlavních záběrech téměř nemrkala a ještě další den mi nešel příběh z hlavy... ()

uzzi 

všechny recenze uživatele

Dobrá atmosféra, dobří herci a celkově slušně odvedená práce. Hlavně u Vladimíra Javorského, je velkou škodou, že takových dobrých rolí nemá více - dozrál do věku kdy je pro role roztěkaných tragédů maximálně ideální (fůj hnusná věta). Most je prostě nadprůměrná záležitost, příběh s hořkým koncem a lehce sladkou tečkou. ()

punk_zero 

všechny recenze uživatele

Je ťažko sa rozhodnúť, či obetovať svoje dieťa alebo stovky ľuďi vo vlaku. Ale spravil to rozumne, aj keď mu zomrel chlapec. Vďaka nemu prežilo stovky ľudí. Závislé dievča na drogách, čo sedelo vo vlaku , pochopila čo sa stalo, a uvedomila si že život je dôležitý. Pochopila, že ten otec čo stratil syna, dal jej šancu žit ďalej. Tak prestala so svojimi závislosťami. Videla otca chlapca len tak stáť pri koľajnici a smutne pozerať sa na vlak . V živote som videl veľa filmov, ale tento má asi najviac dojal a dodal do života sebavedomie ktoré som potreboval... 98 % ()

Zajímavosti (3)

  • Zvedací most se nachází na řece Odra v Polsku, na železničním spojení Štětín - Podjuchy. (Haniczka)
  • Ladislav Ondřej absolvoval roční kaskadérský trénink (pád do mostní konstrukce při natáčení filmu Most dělal sám). (ČSFD)

Reklama

Reklama