Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916. Romanovci slavili 300 let své vlády matičce Rusi a na nádherném plese se loučila princezna Anastasia se svou babičkou Marií. Vtom se objevil odvržený carův mág, Rasputin, aby se pomstil celému rodu Romanovců. Přizval si na pomoc kouzla a čáry a uvrhl na celý rod kletbu. Pohromu přežila jen mladinká Anastasia. Když pak o mnoho let později opustila sirotčinec, neměla tušení, kdo vlastně ve skutečnosti je. To Dimitrij, pohledný mládenec, v ní poznal dokonalou dvojnici ztracené princezny a přemluvil ji, aby se s ním vydala do Paříže. Anastasia si pomalu začíná vzpomínat na svou minulost, do které patří i zlý Rasputin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

Megahead odpad!

všechny recenze uživatele

Iné hodnotenie ako odpad tejto zlátanine ani nemôžem dať. Čo z toho, že je obstojne nakreslená... Nechápem, ako môže niekto ešte v rozprávke násilne prekrúcať historické fakty! Po prvé: zavraždenie cárskej rodiny sa odohralo v noci zo 16. na 17. júna v r. 1918 na príkaz Vladimira Iljiča Lenina (vlastným menom Uljanov) a Leva Davidoviča Trockija (vlastným menom Bronštejn) - samozrejme ich prisluhovačmi. Po druhé: Lenin neznášal cársku rodinu ako aj Rasputina - ako príklad jeho vyjadrenie po zavraždení "neměli by chom bílým ponechávat živoucí symbol, kolem kterého by se soustřeďovali, zejména vzhledem k nynějším složitým poměrům"... Po tretie: Grigorij Jefimovič Rasputin bol v tej dobe už dva roky po smrti - zavraždený. Po štvrté: Rasputin bol určite kontroverzná osoba, sú o ňom rôzne "zaručené" informácie, ale jedno je isté, s cárskou rodinou vychádzal dobre a cár si od neho dával niekedy radiť (Rasputin napr. neodporúčal vstúpiť Rusku do I. sv. vojny). Po piate: Rasputina nenávidela najmä vysoká šľachta a načas dokonca vymohli na cárovi vyhnanie Rasputina na Sibír. Ale cárovná trvala na Rasputinovom návrate, pretože to bol jediný človek, ktorý dokázal cárovičovi pomôcť a zastaviť jeho krvácanie. A posledný bod: Špekulácie o živej Anastázii utíchli v r. 1991, keď boli nájdené jej ostatky. ()

le poulet 

všechny recenze uživatele

Nechápu, co se všem na tomhle nelíbí. Anča je moje nejoblíbenější disneyovka, protože má reálný základ, není úplně vycucaná z prstu, jako všechny ty Růženky a Popelky. Ukecaná Áňa se svými ironickými poznámkami na adresu Dimitrije je přesně můj člověk. A co se toho Dimitrije týče, je na něm fajn, že to není klasický princ z pohádky, ale pěknej grázlík, když se to vezme kolem a kolem. ()

Reklama

Manarit 

všechny recenze uživatele

Rozporuplná pohádka. Musím přiznat, že jsem půl života žila v tom, že je od Disneyho a považovala jsem to za slabý odvar jeho princezen vzhledem k příběhu a příliš reálné kresbě. Když se na to podívám jako nedisneyovku, kresba je povedená, skutečně hezká. Bohužel jestli mi na pohádce něco vadilo, je to hlavní hrdinka Anastasia. Byla pro mě natolik na nervy jdoucí, že bych se na to znovu nejspíš nepodívala. Další rozpor vidím v tom, že celou dobu se pohádka nesnaží být naivní a nablblá, což je velké plus, jenže to zabíjí až příliš naivním koncem - zkrátka jsem měla pocit, že pohádka neví, jestli být grimmovská nebo disneyovská a tak míchá obojí. Pro děti až příliš drastická a pro dospělé až moc dětská, toho je škoda. Hudba je krásná, pohádka má spád a děj se velmi posouvá. Jak jsem říkala, moc oceňuji to, že se nesnažila zlehčovat a povraždění carské rodiny nijak nezastírala, stejně tak Rasputin byl na pohádkovou potvoru hodně děsivý. Netopýrek jako by vypadl z disneyho děl, paráda. Pro někoho, kdo hledá neotřelé dílo, určitě dobrá volba. ()

Lili94 

všechny recenze uživatele

Jediné, co filmu chybí, je historická přesnost, ale když ho budu brát jako "pohádku", je to dokonalost. Krásné propracování postav, hlavně Rasputina. Největším klenotem filmu jsou však písně. Ty pro mě nemají konkurenci, i když píseň "Najednou" z Ledového království se jejich kvalitě může rovnat jako jedna z mála. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem to zbožňoval, ale Anastázie je fakt průměr. Animace nádherná. Rasputin luxusní (jeden z mých nejoblíbenějších záporáků v dětství a čas mu naštěstí neubral), skvělá atmosféra carského Ruska, ale příběh je v tomhle animáku opravdu navýsost průměrný, i když obsahuje hromadu výtečných scén (prolog, vlak). A ta hudba mě taky nijak neuchvátila. Ale furt je to fajn. 65%. Bartok je skvělej taky. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Don Bluth, dřívejší pracovník společnosti Walt Disney, byl ve světe počítačových her známý především díky precizně animovaným arkádám z 80. let, jako jsou Dragon's Lair, Dragon's Lair 2 nebo Space Ace. (GlaDOS)
  • Portrét v tanečnom sále zahŕňa celú rodinu vrátane psa. Pes existoval i v reálnom živote. Tento pes sa volal Joy a patril bratovi Anastasie, Alexejovi, a bol nájdený živý v dome, kde bola rodina zabitá. Pes Anastasie, Jimmy, však neprežil. (Carol Pifková)
  • V reálnom živote Olga naozaj povedala na kresbu Anastasie, že vyzerá ako prasa, ktoré jazdí na koni. Bolo tak napísané v liste otcovi Anastasie. Obraz použitý vo filme je skutočnou reprodukciu pôvodného obrázku. (Carol Pifková)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama