Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh inspirovaný skutečným životním osudem záchranáře Carla Brasheara vypráví o statečném a čestném muži, jehož životní krédo znělo: Nikdy se nevzdávej! Už jako malý chlapec se Carl Brashear na otcově malé farmě v Kentucky přesvědčil o tom, že život je těžký a nikomu nedá nic zadarmo. Když po letech jako mladý muž opouští rodiče, aby vstoupil do námořnictva, otec mu nařizuje, aby byl ze všech nejlepší a nikdy neskončil jako on, udřený rolník, který nemá chvíli oddechu. Carl slouží na lodi jako kuchař, touží ale stát se něčím víc. Po nehodě vrtulníku se pro zraněného muže potápí vrchní velitel Billy Sunday a vzhledem k jeho potížím při vynoření se zdá, že už nikdy nebude moci sestupovat do větších hloubek. Carl se v té chvíli rozhodne, že i on se chce stát potápěčem. Jelikož je ale první černoch, který o něco podobného usiluje, do výcvikového tábora se dostane jen s velkými obtížemi. Velitelem výcviku je tam právě Sunday. Ten nikomu nic nedaruje a s námořníky se nemazlí. Carl navíc naráží na projevy rasismu a nenávisti. S jedinou výjimkou se všichni bílí námořníci odstěhují z jeho ubikace. Když pak při nebezpečném ponoru zůstane jeden voják pod vodou a zachrání ho právě Carl, medaili dostane vojín Rourke, přestože právě ten tam svého kolegu nechal. Carl má ale před očima jen jedno: uspět tak, jak si to přál jeho otec, a to navzdory tomu, že se zanedlouho dozvídá, že otec zemřel… Při závěrečných zkouškách se zdá, že nemá šanci. Velitel výcvikového střediska, rasisticky založený senilní stařec, kterého sem armáda poslala, protože nevěděla co s ním, nechce, aby právě za jeho velení se stal námořním potápěčem černoch. Když Carl pod vodou plní zadaný úkol a žádá nářadí, jeden z námořníků mu prořízne pytel, takže musí na dně pracně všechno hledat. Stráví v ledové vodě devět hodin, ale nevzdá se. Nakonec se ocitá v nebezpečí života a velitel Sunday dává na vlastní zodpovědnost povel, aby byl vytažen. Senilní stařík si může plíce vykřičet, nikdo už ho neposlouchá. Carl si získal úctu i svých bývalých nepřátel… Před složením zkoušek se Carl v knihovně seznámí s Gwen, která právě dokončuje studia medicíny. Díkva mu pomůže s učením a nakonec se oba rozhodnou, že se vezmou. Carl pokračuje v úspěšné kariéře námořního potápěče a je povolán také v závažném případě, kdy se nad oceánem zřítil americký bombardér, který měl na palubě jadernou bombu. Ta skončila na dně moře a je třeba ji co nejrychleji najít. V okolí se navíc vyskytují i ruské ponorky, které po ní také pátrají... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

greghouse 

všechny recenze uživatele

Nevím proč je to u všech takovej propadák, já mám tenhle film rád- uznávám že utiskovanej černošskej chlapec jde do armády a chce být někým víc než jen kuchařem, je trochu klišé, ale vždyť to tak sakra bylo, ...parádní De Niro působivé scény...a člověk tomu farmářskýmu klukovi s rádiem vyrobeným ze starý židle prostě fandí ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nebyť DeNira tak neviem, či by som do toho išiel. Film plný patriotizmu a salutovania v istých momentoch ide riadne na nervy, samozrejme záver v súdnej sieni tomuto celému dal korunu. Salutovať aj vtedy, ak to nie je potrebné, to asi k námorníctvu patrí. Niekedy sa zdá, že nemajú nič dôležitejšie na práci...Niekoľko scén je dobrých, i tá „amputačná“,v ktorej by sa asi každý zachoval tak ako náš „hrdina“, ale celkovo veľký priemer, hlavne vďaka záverečnej fraške, ktorá mi pripomína ešte väčšiu zo Scottovho filmu Biela smršť... „Vy ste ten, čo vydržal na 4 minúty zadržať dych?“ ...“Nie, bolo to na 5 minút, pane!“... Ci boha, námorník USA, hotový vtákopysk!.. 50%. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ten nejlepší není bohužel ten nejlepší film... Je to film velmi prvoplánový a prostoduchý, dějová linka předem předvídatelná a všechny peripetie tak průhledné, že vše je jasné už na začátku, ale přesto má tonhle drama takový ten americký feeling a slušný tah na branku. Dá se na to celkem bez přemáhání dívat a fandit oběma stranám - jak černošskému outsiderovi, tak tvrďáckému bělošskému veliteli. Skutečný záporák je pak pouze velící důstojník - velitel celého tábora, jak už to v amerických válečných filmech bývá... Podobné filmy: Annapolis, Příběh Antwona Fishera ()

slovan1 

všechny recenze uživatele

True story... Docela emotivní příběh o odvaze člověka, který to ve své době neměl vůbec jednoduché. Obsazení asi nemohlo být lepší. De Niro je správný drsoň a Gooding Jr. se na svou roli hodil taky dobře. Je to ale taková ta klasika, kdy se dva nepřátele stejně nakonec "zkamarádi" a natřou to zlounům. Film jsem neměl potřebu vypnout, nenudil jsem se, bavilo mě se dívat jak se Carl vyvíjí a dosahuje svého snu... Ale suma sumárum jsem čekal krapet více a něco mi chybělo... Silnější 3 hvězdy, z kterých šlo asi vytřískat více. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus trochu podprůměrné hodnocení na CSFD. Ambiciózní diver Cuba Gooding Jr. zahrál skvěle, nemluvě o Robertu De Niro , který zde přímo exceloval v roli "rasistického" grázla, který se nakonec musel sklonit nejen před ambicemi, touhou, ctí , odhodláním , ale hlavně sám před sebou! Netradičníí snímek se skvělou kamerou, námětem a hlavně ztvárněním dvou naprosto odlišných charakterů v podobě zmiňovaných hereckých ikon! ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Carl Brashear sloužil půl roku v námořním doprovodu prezidenta Eisenhowera. (duklak2)
  • Knihovna, do které jde Carl Brashear (Cuba Gooding Jr.) studovat, je původní Carnegie Library postavena v Portlandu ve státě Oregon. Cvičiště potápěčské školy bylo natočeno na řece Columbia, podél hranice státu Oregon a Washington. Město v pozadí se jmenuje Longview a nachází se ve státu Washington, USA. Podél břehu v Longview lze vidět papírnu Weyerhaeuser. (Posheidon)
  • Synovec Carla Brasheara Donald je hokejistou týmu NHL Washington Capitals. (duklak2)

Reklama

Reklama