Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

angel74 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem to na ČT1 rozčleněné do dvou dílů a v podstatě nebylo poznat, že původně šlo o webový seriál. Výběrem námětu i vysokou řemeslnou kvalitou Pět let totiž zastíní kdejaký televizní film. A nejspíš ani v kinech by tomu mnoho současných tuzemských snímků nedokázalo konkurovat. Každopádně se jedná o povedené svěží dílko, které sází na silně rezonující společenské téma znásilnění a mladé neokoukané herce. Ve výsledku pak příběh dává více otázek než odpovědí, což rozhodně není na škodu, ba právě naopak. Ať si to každý přebere po svém. Ta hranice, kdy se všechno může pořádně zvrtnout, je opravdu tenká. (85%) ()

Mngwa 

všechny recenze uživatele

Byla jsem zvědavá, jak bude tohle téma zpracované a nebyla jsem zklamaná. Velice chytrý a dobře zpracovaný seriál o problematice, kde by bylo jednoduché sklouznout k černobílému vidění "hodný-zlý" a slzopudnému tlačení na pilu, ale nestalo se tak. Nenadržuje se ani jedné straně, postavy jsou pěkně trojrozměrné a v podstatě jde vidět, že vyznění příběhu diváka nutí udělat si závěr sám a nic mu nepředžvýkávat pomocí různých berliček. Což je ještě umocněno tím, že středobodem děje je incident, který je poněkud komplikovaný a pro mě osobně bylo docela obtížné se přiklonit na jednu nebo na druhou stranu. Tohle mi bude v hlavě šrotovat ještě tak týden. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem viděla ve formě dvoudílného televizního filmu, který mě zaháčkoval jako dlouho nic. Začátek a konec jednotlivých epizod byl totiž jasně rozpoznatelný tím, že divák vždy odhalil kousíček skutečného dění osudné noci - a dvě a půl hodiny si tak skládal v hlavě puzzle, jehož obraz se v jednu chvíli přeléval na stranu Davida, v další zas na stranu Terezy. Až do úplného konce, který mohl zapůsobit ještě o něco drtivěji. Jinak jsem ale byla opravdu nadšená, a to i z hereckých výkonů mladé generace (kromě ústřední dvojice Alžběty Malé a Samuela Tomana zaujme také Simona Lewandowská). Silný zážitek. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočená sonda, jak pět let stará a pro některé zdánlivě banální záležitost může i po několika letech rozesrat životy tolika lidem. Líbil se mi výběr interiérů (ten oprejskanej podnájem na Žižkově nebo kde to). S malinkými výhradami výborné herecké výkony hlavní dvojice, zcela bez výhrad perfektní obě matky (Vanda Hybnerová, Gabriela Míčová) a cynická nakladatelka (Dana Marková). Dvě závěrečné scény jsem si musel dát opakovaně. Fakt dobrý. ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Řekneme si dnes A a za pět let si to rozmyslíme a řekneme B. Případně C. Hyperkorektnost. Všude. V posteli, ve "vztahu", protože o tom tam vlastně pořádně nemůže být řeč, když je hlavní hrdinkou asociální lesba, která si hraje na umělkyni a myslí si, že se z ní každý po*** a posadí na zadek. Nejde o znásilnění jako takové, ani o násilích na ženách, o němž se nemluví, nebo traumatu, tady jde opět jen o hyperkorekci, protože to je děsně trendy -chodit kolem všeho po špičkách, protože takhle se to dnes dělá. Ve všem, všude. Po filmařské stránce výtku nemám, obsahově s tím prostě nesouhlasím. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Kavárna, ve které pracuje přítelkyně Terezy (Alžběta Malá), je ve skutečnosti Café Sladkovský v pražských Vršovicích. (MTHRFCKR)
  • Bar, který se v epizodě objevuje, je Waid v pražských Vinohradech. (MTHRFCKR)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama