Reklama

Reklama

Zlatý transport

Trailer

Obsahy(1)

Za války závisela budoucnost Norska na zlatých rezervách. Podaří se je vyvézt ze země, než padnou do rukou okupantům? ... V dubnu 1940 zaútočilo nacistické Německo na Dánsko a Norsko. V Norsku bylo hlavním cílem zadržet obě složky moci, tedy královskou rodinu a vládu,které se vydaly na ústup na sever. Třetím cílem okupantů byly norské zlaté rezervy uložené v Norské národní bance, na jejichž hodnotě závisela norská budoucnost. Skupina odvážných mužů, z nichž někteří neměli vůbec žádný vojenský výcvik a byli především bankovními úředníky, dostala za úkol evakuovat zlato jakýmkoliv způsobem na sever země. Množství beden se zlatým nákladem se dává do pohybu, pouhý krok před okupanty a se smrtelným nebezpečím číhajícím na každém kroku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nestáva sa často, aby som písal recenziu ako prvý, ale beriem to... Jedno musím uznať príbeh je atraktívny, myslím ako reálna udalosť a možno ako tak aj scenár na papieri. O niečo horšie je to samozrejme s prevedením. Nepoznám detaily reálnej udalosti, ale mal som pocit, že si ju filmári trošku prikreslili, hlavne v akčných scénach. Našiel som tam niekoľko trápnych momentov i nejaké chabé pokusy o humor( mladý zamestnanec banky- tajtrlík), ktoré jednoducho nefungovali, ale čo je horšie vo vážnom vojnovom žánri ani nemajú, čo hľadať. Nemecký major, vyzeral skôr ako Žid v nemeckej uniforme, čo je možno na druhej strane dobre, pretože vždy kritizujem, že každý nemecký dôstojník má orlí nos a modré oči...Ešte horšie na tom bol nórsky veliteľ, ktorý vrieskal ako idiot, robil trápne grimasy a púšťal hlášky typu "Ja som vojak, kto je viac"... Aby toho nebolo málo akčné scény sú síce celkom slušné, ale napätie, ten adrenalín v naháňačkách sa na diváka preniesť nepodarilo. Celkovo taký nevýrazný priemer, ktorý výrazne nesklame, ale ani ničím nenadchne, pritom potenciál bol obrovský, taká udalosť si jednoducho sfilmovanie pýtala, ale určite to chcelo lepšieho režiséra. O peniazoch to nebolo, tie bolo na filme vidieť. 60%. ()

0kozel 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, ale špatně zpracovaný. Asi polovinu stopáže sledujeme, jak se nakládají a vykládají bedny a u toho hádky jestli se bude zapisovat evidence. Až už je to v některých chvílích vyloženě trapné. Vypadá to jakoby si tvůrci v průběhu natáčení uvědomili, že nemají dost materiálu na celý film. A řekli si: "Nevadí, vyplníme to překládáním beden." ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Přesouvati zlato, aneb 52 tun norských národních rezerv pronásledováno okupanty, monotónností a nápadem obohatit to o prvky komedie. Mohlo to mít precizní formu jako Vlak s Lancasterem (nemyslím bombardér), ale nemělo to Frankenheimera. Mohl tam být někdo, kdo ty cihly bude tavit a lít na hlavy nacistických Viserysů, ale nemělo to finské Sisu. Když na konci na lodi začal exstalinista Grieg zase kálet krystalický vápenec, nabízelo se kapitánovo: „Drž už konečně hubu, ty pisálku..“ ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Příběh statečných a obětavých vlastenců. Poslední věta závěrečného komentáře dobře ilustruje obvyklý postoj vlád vůči takovým lidem. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak ta událost celá skutečně probíhala by možná stálo za nějaký opravdu uvěřitelný dokument. Film jako takový mě nadchl bojovými scénámi a to i za použití letadel či scény zničení přístavního města, ty byly úžasné. Naopak vojenský velitel trochu působil, jako by vypadl ze Švejka. Stejně tak chápu nutnost evidence, ale ve chvíli, kdy na mě útočí mi to přijde naprostý nesmysl. Máte-li dát na váhu fakt, že zlato nepřevezete vůbec (ať už evidované nebo ne) či ho převezete celé a doevidujete do na lodi, myslím, že to je jasná volba. To celé je ale nic ve srovnání s tím, že se milostivě zachránil král a měl si z čeho platit drinky, ale nikdo ani jednomu člověku, který se na tom podílel nepoděkoval, nedostalo se nikomu vyznamenání apod. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama