Reklama

Reklama

Karneval duší

  • USA Carnival of Souls (více)
Trailer

Mary má zřejmě štěstí v neštěstí - z autonehody, při níž umírá její kamarádka, vyvázne živá. Krátce na to se jí však život mění - bezdůvodně ji přitahuje opuštěný plážový pavilón, děsí ji všudypřítomný neznámý muž a i ve společnosti jiných lidí se často cítí osaměle. Mění bydliště a pokouší se utéct všem nočním můrám. Události tím dostávají rychlý spád a Mary zjišťuje, že před některými věcmi se skrýt nedá… (bebsie)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

tron 

všechny recenze uživatele

„Naša varhanica dokáže doslova pohnúť dušou.“ Bola by škoda vpustiť si túto jedinečnú hororovú atmosféru do bytu, ak vám za oknami nepanuje sychravé, zahmlené, zasnežené alebo aspoň daždivé počasie. Toto nie je film na pekné počasie. Disciplinované herecké výkony, impozantná hrôzostrašná atmosféra a šokujúce záverečné vyvrcholenie, ktoré podozrivo pripomína iné šokujúce rozuzlenie, konkrétne z filmu... ale nie, to vám nemôžem povedať. P.S. Film okrem názvu nemá nič spoločné s rovnomenným neskorším "klauním" krvákom z produkcie Wesa Cravena. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Človek ako tvor kultúrny si vzhľadom k nulovým vedomostiam z danej oblasti vytvoril ideálnu predstavu "civilizovaného" stretnutia so smrťou - danse macabre, resp. Totentanz (čo je pochopiteľne širší termín). Život a smrť sa stretávajú, no niet sa čoho báť, veď je to akýsi priam rokokovo galantný dotyk. Neviem, či bude vyzerať ako veľkoburžoázno grandiózne a elegantno morbídne súsošie od Giulia Monteverde z roku 1893 (hrobka Celle na Cimitero monumentale v Janove) a či pri ňom bude znieť "tanček" od Saint-Saensa (resp. jeho "pichľavá" klavírna verzia od Horowitza). Je možné, že Boh stvoril Herka Harveyho len preto, aby nakrútil "Karneval duší" a tak sprostredkoval exaktnú a explicitne názornú variantu :-) Smrti zmysel pre kultúru príliš neverím, verím ale na filmárske kvality "Karnevalu duší", dokonca i na jeho hodnoty umelecké. Ono totiž nejde len o príšernú organovú seansu v tančiarni bývalého funhouse (Fantóm opery by dal päť), je to tiež brilantná fantazmagorická štúdia odcudzenia. Dosť hnusná. Čo ma vedie k tomu, aby som pripomenul o tri roky mladší "Hnus" od Polanského, ktorý je hnusný prekvapujúco podobným spôsobom. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nebýt skvělé varhaní hudby, docela dobrého hereckého výkonu hlavní představitelky, obstojné kamery a opravdu děsivého chlápka s bílým ksichtem (společně se všemi dalšími duchy), asi bych u toho usnul. Ono se zdá, že můj výčet pozitiv by alespoň na průměrný film (horror) stačil (připočteme-li k tomu černobílé provedení, což je u mě vždycky plus), ale v tomhle případě nestačí. Pokud tam není chlápek s bílým ksichtem, je to nuda. Navíc mě strašně sral soused hlavní hrdinky. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Skvelý atmosferický horor zo starej školy, ktorému riadne pridáva na sile čiernobiela kamera. (To je jeden z dôvodov, prečo novší remake nesiaha tomuto originálu ani po členky). Výborná je kamera, organová (veľmi nepríjemná) hudba, a uveriťelný herecký výkon hlavnej hrdinky. Ďakujem Řitke, že som mohol tento skvost vidieť. Od maximálneho hodnotenia som ale upustil kvôli slabším hereckým výkonom ostatných postáv a ľahko odhadnutelnej pointe, ktorá bola jasná od prvých minút filmu, a to my znemožnilo to správne mrazenie v chrbte ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Předem svýho komentáře bych za tip na tenhle film rád poděkoval kolegovi darkobyk. Sice jsem měl film delší dobu ve Chci vidět ale v té záplavě filmů který tam mám prostě nějak zapadl. Teď už pár slov k filmu. Samozřejmě nejde o žádnej krvák ale o solidní atmosferickou záležitost s perfektní kamerou. Pochválit musím taktéž hereckej výkon Candace Hilligoss v hlavní roli. Film postupně graduje svoje napětí a atmosféru která vrcholí dechberoucím finále. Ve své době to muselo být něco. Dnes už sice asi každej hned na začátku odhalí celkovou pointu filmu ale ani to mi nebrání abych dal plnej počet hvězd. Svým způsobem lze říct, že jde v jistým směru o průkopnickej film o čemž svědčí i fakt, že snímek posloužil jako inspirace pro mnoho dalších filmů. 5hvězd ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Režisér a producent Herk Harvey si ve filmu zahrál jednoho z "mrtvých". (StrYke)
  • Natáčení trvalo pouhé tři týdny. (Holina)
  • Po uvedení byl film kasovní propadák. Agent herečky Candace Hilligoss ji po zhlédnutí filmu dokonce odmítl dále reprezentovat. Svůj fanouškovský základ si získal až později a roku 1989 byl dokonce restaurován a kolorován. (Mr. Filuta)

Reklama

Reklama