Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý student práv si přivydělává v nemocnici, kde pracuje jako noční hlídač. K jeho smůle se jeho nástup do práce kryje se dnem, kdy neznámý sériový vrah začne terorizovat město. Všechny stopy totiž vedou právě k němu. Policie stahuje smyčku a on se stává hlavním podezřelým. Aby očistil své jméno, musí si zachránit život: pravý vrah je mu totiž v patách. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Kedysi ma to nadchlo. Po novom zhliadnutí mám však pocit, že to bolo predsa len trochu umelé (čo je škoda, rád by som tomu dal 5 hviezdičiek). Mám na mysli profil a uvažovanie vraha (to si na konci naozaj ešte myslel, že dokáže svoje zločiny zhodiť na Martina?), bláznivé výčiny kamaráta Jamesa (v podaní Josha Brolina) či logiku a city až príliš slabomyseľnej slečny Joyce. A i ten doktor bol divný. Na druhej strane, sú to práve všetky tieto trochu bizardné postavy a situácie, ako aj neustále vystresovaný hlavný hrdina (E. McGregor), inšpektor Davis či charizmatická tvár inšpektora Craya (N. Nolte), ktoré majú - napriek čiastočnej nerealistickosti - slušný potenciál diváka upútať. Je mi totiž nápadné, že jediná vcelku normálna dôležitejšia postava, Katherina (P. Arquette), bola pre mňa zároveň postavou najnudnejšiou. Ústredný motív nočného stráženia márnice je pekne atmosferický. Geniálny nápad. Skúste sa ako diváci do takej pozície vcítiť! Celkovo je to slušný thriller. A slušné panoptikum psychicky narušených či nie celkom štandartných postáv. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

První půlka je kvůli scénám mimo pitevnu dost uloudaná a pointa se nese v klasickym duchu "pod svícnem je tma, aneb vrah je ten, od koho byste to nejmíň čekali". Ale jak už jsem naznačil, scény v pitevně byly většinou fajn. Hlavně ze začátku nescházelo solidní napětí a atmosféra (hlavní zásluha prostředí pitevny spolu s kamerou a castingem). Škoda, že se nepodařilo napsat záživnější příběh, lepší pointu a nešlo se víc do explicitnosti. Promarněnej potenciál hororovýho psycho thrilleru docela zamrzí. Originál je asi o něco lepší, nicméně vzhledem k tomu, že rejža "remajknul" sám sebe, určitě si "to samý" v dohledný době nepustim stejně jako tenhle biják. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Pro svůj zámořský debut zvolil dánský režisér Ole Bornedal temný thriller, který je vedle zajímavého hereckého obsazení také lákavý jako tipovačka, kdo je tajemným sériovým vrahem. Bornedal si uměl vyhrát s vizuálem i obrazovými kompozicemi, dal prostor působivým kamerovým nájezdům a z herců dostal maximálně dobré herecké výkony. Scénář ho však přece jen limitoval, a v režii někoho horšího, by vynikla právě jeho průměrnost. Bornedal ji zamaskoval více než zdatně a výsledkem je působivý thriller, který na první zhlédnutí funguje velmi obstojně, ačkoliv chce být děsivější, než ve skutečnosti je, a v některých pasážích nepříjemně nudí. 60% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný emotivní thriller s hororovými prvky ..Dusná atmosféra nočních reálů pochmurné nemocniční budovy, dovedné manipulování s napětím a falešnými stopami. Velmi kvalitním prvkem filmu je i samotná živá hudba..Nevím, co máte proti samotnému dramatickému finále, podle mého se povedlo a zas tak průhledné a laciné nebylo..Tipoval jsem tři osoby a nakonec jsem se zmýlil. :-( Povedený film v hlavní roli s Ewanem McGregorem (student práv Martin) a Nickem Noltem (detektiv Cray), který nepředvedl zas až tak vyjímečný výkon, ale strach a nejistota z něj opravdu sršely..Dobrá byla i labilní sedmnáctiletá prostitutka Joey (Alix Koromzay) ve scéně v restauraci:-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

STRÁŽCA MŔTVYCH je najlepší vo chvíľach, keď ukazuje pracovnú smenu nočného strážnika. Napríklad, keď Ewan McGregor sedí za stolom, jediným osvetleným miestom v budove, dá si z uší dole slúchadlá, započúva sa do ticha, fantázia mu pracuje na plné obrátky a čím je väčšie ticho, tým má väčší pocit, že v tme, kúsok za ním, niekto stojí, niekto s chorými myšlienkami a nožom. Atmosféra miesta, ktoré je desivé aj za denného svetla, je zvládnutá krásne. Bohužiaľ, scenár za veľa nestojí (napriek tomu, že na ňom - neoficiálne - pracoval Steven Soderbergh), nehovoriac o nezvládnutom konci a predsa len dosť zvláštnemu mixu úchylných scén a "obyčajného" trileru so serial killer a s atmosférickým hororom. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (6)

  • Jméno herce Johna C. Reillyho se neobjeví ani v úvodních, ani závěrečných titulcích, přestože hraje důležitou vedlejší postavu zástupce inspektora. (=woody=)
  • Film je americkým remakem o tři roky staršího dánského Nattevagten stejného režiséra. (oLí)

Reklama

Reklama