Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


StB na ledě (E05)

(epizoda)
  • Slovensko ŠTB na ľade

Obsahy(1)

Totalitní režim miluje masové sporty a kolektivní zápasy. Budují zdraví, disciplínu a odolnost. Posilují soudržnost a socialistického budovatelského ducha. A nejen to. Díky sportu se rodí národní hrdinové. A ti plní důležitou reprezentativní a propagandistickou funkci – doma i v zahraničí. Sledování sportovců se stává jedním z důležitých úkolů tajné policie. Proto Státní bezpečnost vydává metodické pokyny, které nazve "Ochrana vrcholového sportu a vrcholových sportovců". Ve skutečnosti šlo o kontrolu a dohled. K prvnímu vážnému konfliktu mezi hokejem a StB došlo v roce 1950. Kvůli obavám z možné emigrace se režim rozhodne nepovolit národnímu týmu účast na šampionátu, čímž hráče připraví o možnost obhajoby titulu. Když se po této novině chlapci sejdou v pražské restauraci U Herclíků, v uvolněné atmosféře otevřeně kritizují režim i prezidenta Gottwalda. Netrvá dlouho a do podniku vtrhnou příslušníci StB a zatknou 9 hráčů. Následuje brutální vyšetřování a v politickém procesu je odsouzeno 12 lidí. Během dalších čtyřiceti let čelily šikaně desítky slavných sportovců. Mnozí z nich emigrovali, někteří naopak podepsali spolupráci s StB. V letech 1948–1989 emigrovalo z Československa nejméně 271 špičkových sportovců, z toho 47 hokejistů. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím asi nejzdařilejší díl, který se zdarem pokouší na tuto prožluklou věc dívat z obou stran. A při vší snaze nelze nedodat, že ještě černější byla sportovní medicína a její narkoléčby, kterými upadající systém usiloval o uchování konkurenceschopnosti vůči Západu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak hokejisti utekali, koľko sa dalo, a eštebáci na to číhali. Hra mačky s myšou. Vpád vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 však mal aj svoje pozitíva. Keby k nemu nedošlo, motivovaní hokejisti by možno nedokázali poraziť Sovietsky zväz a žiletka Golonka by len ťažko mohol už cez päťdesiat rokov rozprávať ten istý príbeh, ako to tam tým Rusom ukázal. ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oproti minulé epizodě jako balzám. Obsahově i provedením zcela v pořádku (jen ten sport mě osobně fakt nezajímá :)). Za mě asi nejvíc překvapila číslovka kolik sportovců zdrhlo za kopečky... ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama