Reklama

Reklama

Kábulské letiště

  • Velká Británie Escape from Kabul (více)
Trailer
Velká Británie / Francie / USA, 2022, 78 min (Alternativní 74 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Tento dramatický dokumentární film sleduje příběh největšího leteckého přesunu v novodobé historii Spojených států a konce nejvleklejší americké války, dvacetiletého konfliktu mezi afghánským Tálibánem a silami NATO. Snímek se natáčel v Americe, Velké Británii a Afghánistánu a obsahuje dosud nezveřejněné záběry a exkluzivní rozhovory s evakuovanými osobami, očitými svědky, americkými mariňáky i bojovníky Tálibánu. Afghánci vyprávějí o svém dramatickém boji za obsazení letiště, které je jejich poslední nadějí na opuštění země předtím, než ji ovládne Tálibán. Ve vírů zoufalství, střelby a výbuchů se odehrává historický střet mezi americkou námořní pěchotou a Tálibánem. (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

rashaverak 

všechny recenze uživatele

Spousta z Afgancu kteri v dokumentu promlouvaji si nevidi do huby. A nejen vousatych primitivu od talibanu, ale i tech vzdelanejsich. Americane ono a Americani tamto, ale ze by prevzali zodpovednost a branili svou zem tak to ne, jen natahnout ruku a Americane pomoz nam. A stejne za vsechno muzou Americani. To jsou panecku lide, schopnosti z nich uplne salaji. ()

Zaks 

všechny recenze uživatele

Západniari na čele s amíkmi v podstate ponechali Afganistan v auguste 2021 svojmu osudu. Talibanci toho náležite využili, ale zjavne boli aj oni zaskočení z toho, ako rýchlo prevzatie krajiny prebehlo. Dokument sa zameriava azda na najviac celosvetovo sledovanú akciu úteku afgáncov z Kábulu cez medzinárodné letisko a jeho plusom rozhodne sú okrem autentických záberov aj pohľady na vec z oboch strán konfliktu. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Tri roky po gigantickej evakuácii som na viaceré detaily pozabudol alebo som ich v tej dobe ani neregistroval. O to silnejšie na mňa pôsobilo niektoré momenty, pri ktorých som uronil aj jednu či dve slzy. Oceňujem tiež, že tvorcovia dali priestor nielen mariňákom, ale aj Talibanu. Názor na vec si tak môže každý urobiť sám. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Loni jsem toto stažení US. armády z Afghánistánu ani nezachytila. Nicméně dokument je super. Jsem ráda, že tam měla prostor i afghánská a talibánská strana. Jen škoda, že je to opět oslavné a ve prospěch Amíků. Kdyby to bylo z pohledu třetí, nezaujaté strany, bylo by to snad ještě lepší. Ovšem, některé záběry jsou brutální. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Dokumentární zpověď přímých účastníků jednoho z největších fuckupů v americké historii. Zpovídaní jsou jak na straně amerických vojáků, tak na straně Tálibánců. Zajímavé je, že kdyby se oholili a normálně oblékli, nikdo by je nerozeznal od běžného Jihoevropana. Nejsou to žádné neandrtálské, nevzdělatelné opice. V zásadě normální lidé, kteří se jenom narodili na špatném místě ve špatný čas, takže se z nich stali náboženští fanatici. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Letadlo použité na plakátě je McDonnell Douglas/Boeing C-17 Globemaster III patřící americkému letectvu. Sériové číslo letadla je 02-1109 a spadá pod 62. a 446. křídlo letecké dopravy s domovským letištěm McChord Field ve státě Washingoton. (Maulincio)

Reklama

Reklama