Abel

Abel

Voyeur

Komedie

Nizozemsko, 1986, 100 min

Když jdete na film od Warmerdama, tak musíte vědět, do čeho jdete. Nebudou v tom normální lidé, nebude to jednoduchý příběh a nic do sebe nebude pořádně zapadat. A musíte vědět, že když se naskytne možnost naservírovat divákům nějakou bizarní absurditu, tak se jí režisér chytne, i kdyby ho to mělo stát koherenci dějové linie ... protože on to tak prostě dělá. Pozdější Warmerdamovy filmy (třeba Seveřané) jsou vyzrálejší a lepší, ale už tahle sranda má svoje kouzlo - nejenom ve vynikající scéně s domluveným rande.(26.2.2009)

Tedy podle oficiálního textu viděl distributor úplně jiný film než já. Jinak se mi tahle absurdní severská lososovo-slanečková záležitost líbila a věřím Pafliho komentáři v tom, že režisérovy pozdější filmy jsou ještě propracovanější a sofistikovanější. Doufám, že je doženu. Nizozemský film je pro mě docela neznámý a tohle je hádám dobrý způsob, jak ho alespoň trochu prozkoumat.(1.4.2010)

• duddek

Dvaatřicetiletý Abel tráví veškerý čas doma. Tam se také odehrává seznamování s děvčaty (scény s tančením nebo se slanečky jsou z celého filmu asi nejlepší), tam má čas stříhat po mouchách a potají tam s matkou propašují i televisi. Ale po roztržce s otcem, jíž ani milující matka nedokáže zabránit, se Abel ocitne na ulici a netrvá dlouho a potká stejnou pracovnici Naakte meisjes, za kterou chodí jeho otec... a nakonec se u ní doma sejde celá famílie. Rozjezd dobrý, konec už taky vykazuje do jisté míry vzestupnou tendenci (děsivá scéna s točícími se popelníky), ale střední část filmu je pohříchu úmorně nudná.(1.4.2010)

Tento zvláštny holandský film o hodnotách obsesívnej rodiny je exkluzívna komédia plná čudáckej zábavy.(17.9.2011)